Κοτανίδου στο iatropedia.gr: “Διαχρονικές οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι εκτός Εντατικής”

  • Γιάννα Σουλάκη
Κοτανίδου
Τις τελευταίες εφεδρείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ Covid) εξαντλεί το σύστημα Υγείας στην Αττική, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων διαρκώς αυξάνεται. Η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και υπεύθυνη ανάπτυξης των νέων κλινών ΜΕΘ του Υπουργείου Υγείας, αποκαλύπτει στο iatropedia.gr τον σχεδιασμό των υγειονομικών υπηρεσιών για το επόμενο κρίσιμο δεκαήμερο και αναλύει τους λόγους για τους οποίους οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ είναι πρόβλημα “εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα”, όπως λέει.

Τη μεγαλύτερη πρόκληση της πανδημίας αναμένεται να αντιμετωπίσει αυτήν την εβδομάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών με κορονοϊό, που χρήζουν διασωλήνωσης και εντατικής φροντίδας. Σε ενεργοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης κλινών ΜΕΘ σε χειρουργεία προχωρά η κυβέρνηση, όπως δηλώνει στο iatropedia.gr η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και Διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, Αναστασία Κοτανίδου:

“Εγώ είμαι σίγουρη ότι θα αντεπεξέλθουμε το επόμενο διάστημα. Όπως έχουμε αντεπεξέλθει τόσα χρόνια με πολύ λιγότερα κρεβάτια θα αντεπεξέλθουμε και τώρα. Βεβαίως και υπάρχει σχεδιασμός. Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε κρεβάτια στα χειρουργεία, όπως είχαμε κάνει στη Θεσσαλονίκη. Θα αναπτυχθεί αριθμός κλινών, ανάλογος με τις ανάγκες που θα έχουμε. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα σχετικά με το που μπορεί να φτάσει το επόμενο διάστημα ο αριθμός των διασωληνωμένων” σημειώνει.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ Covid της Αττικής – Σε εφαρμογή νέο σχέδιο

Κοτανίδου: “Στόχος είναι οι εκτός ΜΕΘ ασθενείς να βρίσκουν κρεβάτι σε ένα 24ωρο”

Και ενώ οι καθημερινές εφημερίες των νοσοκομείων παίρνουν “ανάσα” μετά την πτώση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις ημερήσιες εισαγωγές και συγκεκριμένα, από τους 200 και 240 ασθενείς στους 153 το τελευταίο 24ωρο, δεν είναι υπάρχουν οι ίδιες ενδείξεις για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις οποίες η πίεση διαρκώς αυξάνεται.

Με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο είναι 2.045 και οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 420, εκ των οποίων σε κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύονται οι 395. Σε λίστα αναμονής βρίσκονται περισσότεροι από 25 ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Απαντώντας σε ερώτηση του iatropedia.gr για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, αλλά και τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για θανάτους ασθενών πριν προλάβουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ, η κα. Κοτανίδου σημειώνει χαρακτηριστικά:

“Ο στόχος είναι οι ασθενείς αυτοί να μπαίνουν σε ΜΕΘ μέσα σε ένα 24ωρο. Αν ο άρρωστος είναι τόσο βαριά που δεν προλαβαίνει να κατέβει στη Μονάδα, και να υπάρχει κρεβάτι θα καταλήξει ο άρρωστος. Αυτή τη στιγμή το χειρότερο πράγμα, το οποίο που μπορούμε να έχουμε, είναι πόλεμος συνδικαλιστικός. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ενωμένοι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι συνδικαλιστές βγαίνουν και λένε όλα αυτά τα πράγματα. Κάθε χρόνο έχουμε ανάγκες από κρεβάτια. Αυτό που τώρα ο κόσμος ξαφνικά ανακάλυψε, εμείς στις Εντατικές το ζούμε 30 χρόνια. Και πάντα χρειαζόταν πολιτικό μέσο για να μπει κάποιος στη Μονάδα”, ομολογεί με ευθύτητα η Διευθύντρια της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: 1.449 νέα κρούσματα και 54 θάνατοι – Στους 735 οι διασωληνωμένοι

Κοτανίδου: “30 χρόνια δεν έχουμε κρεβάτια ΜΕΘ”

Αναλύοντας το πρόβλημα της περιορισμένης διαθεσιμότητας σε κλίνες ΜΕΘ και τις λίστες αναμονής, η κα. Αναστασία Κοτανίδου υποστηρίζει ότι δεν είναι πρόβλημα που προέκυψε σήμερα μέσα στην πανδημία, αλλά διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται με την έλλειψη εξειδικευμένου στην Εντατική Θεραπεία, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού:

“Κοιτάξτε, τα κρεβάτια τα οποία μπορούν να ανοίξουν στα χειρουργεία αυτή τη στιγμή, είναι πολλά. Το πρόβλημα δεν είναι, όμως, μόνο τα κρεβάτια. Τα κρεβάτια χρειάζονται κόσμο να τα επιβλέπει. Δεν έχει νόημα να ανοίγουμε κρεβάτια χωρίς κόσμο. Δεν έχει κανένα νόημα. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει προσωπικό, το οποίο θα μπορούσε να προσληφθεί. Εξειδικευμένο προσωπικό δεν υπάρχει πουθενά. Θα κάνουμε πάλι, αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα. Όποιος άνθρωπος έχει ανάγκη διασωλήνωσης, διασωληνώνεται και μένει στο κρεβάτι στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται. Μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας”, σημειώνει.

Η Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου αναδεικνύει μέσα από τα λεγόμενά της, τη διαχρονική αποεπένδυση που έχει γίνει από όλες τις κυβερνήσεις στο πιο κρίσιμο κομμάτι της νοσηλευτικής περίθαλψης, τις Μονάδες Εντατικής. Εκεί, όπου δίνεται η πιο κρίσιμη μάχη για την επιβίωση των ασθενών. Θέμα, που όπως λέει, έγινε τώρα ευρύτερα γνωστό αλλά δεν προέκυψε μέσα στην πανδημία. Οι ίδιοι οι υγειονομικοί το βιώνουν εδώ και δεκαετίες, όπως υπογραμμίζει.

“Το αν θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο εξαρτάται από την πολιτική βούληση. Αν οι πολιτικοί αποφασίσουν ότι όντως το πιο σοβαρό κομμάτι ενός νοσοκομείου είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα ενισχύσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχουμε γιατρούς, κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στο brain drain. Η Εντατική είναι δύσκολο κομμάτι, με χαμηλές απολαβές. Για ποιο λόγο να έρθει ο γιατρός εκεί, από τη στιγμή που μπορεί να πάει κάπου αλλού, που μπορεί να έχει και καλύτερες απολαβές και καλύτερο ωράριο και καλύτερο και πιο εύκολο και ελαφρύ επαγγελματικό περιβάλλον;”, σημειώνει.

Κοτανίδου: “Μετά την πανδημία πρέπει να κάνουμε ανασυγκρότηση δυνάμεων”

Σε ερώτησή μας, ποια είναι η δική της εισήγηση προς τους ιθύνοντες, ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, αλλά και επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης νέων ΜΕΘ του Υπουργείου Υγείας, η κυρία Κοτανίδου, απαντά:

“Η εισήγησή μου είναι ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επειδή είναι η καρδιά των νοσοκομείων, πρέπει να λειτουργούν με προσωπικό πλήρη. Όπως προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί. Δεν έχουμε άλλο εξειδικευμένο προσωπικό για τις ΜΕΘ. Πρέπει να φροντίσουμε να εκπαιδεύσουμε κόσμο. Πρέπει να φροντίσουμε να έρθει κόσμος στις Εντατικές. Δηλαδή, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να γίνει προορισμός που να τον αναζητούν οι γιατροί. Όχι προορισμός τον οποίο να αποφεύγουν”, τονίζει.

Προσθέτει δε ότι πρέπει άμεσα να δοθούν κίνητρα σε νέους γιατρούς, καθώς αναμένεται κύμα αποχώρησης προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης:

“Χωρίς κίνητρα δεν πρόκειται να έχουμε Εντατική Θεραπεία. Δηλαδή αυτό που ζήσαμε τώρα θα το ζήσουμε τα επόμενα χρόνια πολύ πιο έντονα. Τριάντα χρόνια έχουμε ζήτηση και αναμονή στο ΕΚΑΒ. Θα πρέπει όταν λήξει η έξαρση της πανδημίας, να κάνουμε ανασυγκρότηση δυνάμεων και να φτιάξουμε τα πράγματα ακόμη καλύτερα. Και να τα διατηρήσουμε βέβαια. Πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός. Υπάρχουν και 65άρηδες γιατροί οι οποίοι σε λίγα χρόνια θα αποχωρήσουν. Θα πρέπει να προετοιμαστούν νέα στελέχη. Αυτό είναι το δύσκολο”, σημειώνει.

Η Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα προς τους πολίτες, μέσα από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας:

“Το μήνυμα από την Εντατική Θεραπεία είναι ότι οι Εντατικολόγοι παλεύουν για τη ζωή όλα τα χρόνια και συνεχίζουν να το κάνουν και τώρα. Ας φροντίσουν και οι άνθρωποι να διατηρούν τις αποστάσεις και να φορούν τις μάσκες τους για να μην χρειαζόμαστε περισσότερα κρεβάτια στην Εντατική”, καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Self test: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση προσφορών – Δείτε ποιες είναι οι 30 εταιρείες που κατέθεσαν φάκελο

Self test: Ενστάσεις διατυπώνουν οι φαρμακοποιοί – Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση

Επίσκεψη Κικίλια στο Τζάνειο: «Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια κρίση δημόσιας Υγείας»