Κοτανίδου για νέα μελέτη Λύτρα: «Έχει μεθοδολογικά προβλήματα – Οι εργασίες είναι καλές για να εμπλουτίζουμε τα βιογραφικά μας»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κοτανίδου
Φωτιές ανάβει και πάλι, το δεύτερο μέρος της επιστημονικής μελέτης για τον αυξημένο αριθμό θανάτων εντός και κυρίως εκτός ΜΕΘ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στον "Ευαγγελισμό", δηλώνει πως δεν συμφωνεί με τη μεθοδολογία και τα επιστημονικά συμπεράσματα της νέας έρευνας του Καθηγητή Λύτρα.

Αντίθετη με τις διαπιστώσεις για υψηλή θνητότητα στους ασθενείς με Covid-19 εκτός ΜΕΘ (άνω του 97%), αλλά και στους ασθενείς στα νοσοκομεία της επαρχίας,  είναι η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στον «Ευαγγελισμό».

«Το δημόσιο Σύστημα Υγείας αντιμετώπισε εξαιρετικά καλά την πανδημία και συνεχίζει να το αντιμετωπίζει σε αυτή την φάση» ήταν η πρώτη αντίδραση της κ. Κοτανίδου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη νέα έρευνα για την θνησιμότητα στις ΜΕΘ στην ΕΡΤ.

Κάνοντας ένα δηκτικό σχόλιο που μπορεί να εκληφθεί ως μομφή για τον κ. Λύτρα, είπε χαρακτηριστικά: «Οι εργασίες είναι πολύ καλές για να εμπλουτίζουμε τα βιογραφικά μας».

Δείτε τη νέα μελέτη Λύτρα: Νέα στοιχεία από επέκταση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα – Περαιτέρω επιδείνωση των θανάτων από Covid-19

«Δεν γνωρίζουμε πολλά για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μελέτης Λύτρα», σχολίασε η ίδια στη συνέχεια αφήνοντας αιχμές για τη μεθοδολογία του δεύτερου μέρος της περίφημης μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, την οποία αυτή τη φορά  ο επίκουρος καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας διενήργησε σχεδόν δέκα μήνες μετά την πρώτη μελέτη, χωρίς όμως τον Σωτήρη Τσιόδρα.

«Δεν έχουν ληφθεί υπόψη πάρα πολύ σημαντικοί παράγοντες», πρόσθεσε.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καθηγήτρια πνευμονολογίας, «ο κ. Λύτρας δεν λαμβάνει υπόψη τι είχαν αυτοί οι άνθρωποι που διασωληνώθηκαν, αν είχαν εμβολιαστεί, πόσες ημέρες χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο για να διασωληνωθούν. Δεν έχουμε τη γεωγραφική περιοχή, την ηλικία, το φύλο. Αυτό το οποίο επίσης δεν έχουν λάβει υπόψιν είναι πόσο χρόνο έχουν μεσολαβήσει πριν τη μόλυνση για τον εμβολιασμό ή για τον εμβολιασμό», είπε και κατέληξε ότι «θα πρέπει να το εκτιμήσουμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή».

Επίσης πρόσθεσε, πως «ακόμα δεν είμαστε σε αυτή τη φάση που να μπορούμε να δώσουμε έγκυρο αποτέλεσμα για το τι συνέβη ακριβώς στα επιμέρους νοσοκομεία και γιατί το ένα είχε μεγαλύτερη θνητότητα από ότι το άλλο».

Δείτε επίσης: Θ. Πλεύρης: «Ναι, έχουμε μεγαλύτερη θνητότητα στις ΜΕΘ, λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» 

Χρειάζεται πολλά να βελτιωθούν – Τα νοσοκομεία υπέστησαν 10ετή υποβάθμιση

Σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα νοσοκομεία εδώ και 10 χρόνια έχουν υποστεί μια τεράστια υποβάθμιση σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στην επαρχία. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Δεν έχουν γίνει ανανεώσεις μηχανημάτων. Δεν έχει γίνει τίποτα».

Όσον αφορά την θνησιμότητα των ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ που καταγράφεται την περίοδο μετά τον Σεπτέμβριο του 2001, σε σχέση με δεδομένα προηγούμενης περιόδου (είχε μεσολαβήσει και η πρώτη φάση του εμβολιασμού) υποστήριξε ότι «το συμπέρασμα αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο γιατί δεν έχουν ληφθεί υπόψιν κρίσιμες παράμετροι: η παραλλαγή του ιού, ο χρόνος παρέλευσης από τον εμβολιασμό μέχρι να νοσήσει ο άρρωστος. Είναι μία εργασία απλώς για να εμπλουτίσει κάποιος το βιογραφικό του», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πάρα πολλά πράγματα πρέπει να βελτιωθούν και να αλλάξουν. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται και σήμερα πολλά πράγματα. Αυτή τη στιγμή όμως να είναι κύριο θέμα μια εργασία ενός ανθρώπου, που είναι και αρκετό καιρό έξω από το ΕΣΥ, θεωρώ ότι είναι τεράστιο λάθος», κατέληξε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.

Με πληροφορίες, από EΡΤ

Δείτε επίσης: Αλ. Τσίπρας: «Τώρα που οι μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός ΜΕΘ δεν σώθηκε σχεδόν κανείς, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει έστω μια συγνώμη;»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν