Θ. Πλεύρης: «Ναι, έχουμε μεγαλύτερη θνητότητα στις ΜΕΘ, λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» 

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομεία
Στη νέα μελέτη Λύτρα που αποδεικνύει αυξημένη θνητότητα στους διασωληνωμένους ασθενείς εντός και κυρίως εκτός ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, αναφέρθηκε σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, που αποτελεί προέκταση της προηγούμενης πολυσυζητημένης έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε σήμερα μιλώντας στο Open, πως «ο κ. Λύτρας κάνει μία στατιστική αναφορά των στοιχείων και καταλήγει ότι τα αίτια της θνητότητας θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη μελέτη«.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αυτό που δείχνει στατιστικά η μελέτη, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως το 97% των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, κατέληξαν, είναι αυτό που όλοι γνωρίζουν, όπως λέει ο κ. Πλεύρης: «Ότι όταν κάποιος φτάσει να διασωληνωθεί, οι πιθανότητες να πεθάνει είναι πολύ περισσότερες από το να επιβιώσει», είπε ο υπουργός.

Να σημειωθεί πως πιο συγκεκριμένα, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως κατέληξαν σε θάνατο σχεδόν όλοι οι 1.084 ασθενείς (97,7%) εκτός ΜΕΘ, έναντι των 9.382 νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, εκ των οποίων κατέληξε το 72,7%.

Δείτε τα συμπεράσματα της μελέτης: Κορονοϊός: Νέα στοιχεία από επέκταση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα – Περαιτέρω επιδείνωση των θανάτων από Covid-19

Όσον αφορά τη θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ, ο κ. Πλεύρης  παραδέχθηκε πως «Δυστυχώς, στις ελληνικές ΜΕΘ, τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχουμε πολύ μεγαλύτερη θνητότητα σε όλες τις ασθένειες, διότι η χώρα μας έχει διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα στις ΜΕΘ από ότι έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Τέλος, ο κ. Πλεύρης είπε πως βασικός στόχος είναι να μην φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί, ενώ εξήγησε πως στις ΜΕΘ τηρήθηκε απόλυτα η αναλογία νοσηλευτών και γιατρών παντού και είχαμε από 550 κλίνες ΜΕΘ, 1.305 με 200 του ιδιωτικού τομέα.

Ίδια ποσοστά θανάτων σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Στην ίδια μελέτη, ο Καθηγητής κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν εντοπίστηκε κάποια αξιόλογη συσχέτιση του εμβολιασμού κατά της Covid-19, με τη θνησιμότητα των ασθενών.

Ερωτώμενος σχετικά με αυτό, ο κ. Πλεύρης επικαλείται σημερινό σχόλιο του κ. Λύτρα στο Twitter:  «Όταν πια φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί, κινδυνεύει. Αναλογικά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι διασωληνώθηκαν, ήταν ανεμβολίαστοι. Όταν φτάσαμε στο 80% πλήρως εμβολιασμένου κόσμου, τότε προφανώς οι ανεμβολίαστοι με τους εμβολιασμένους διασωληνωμένους πάλι είχαν αναλογία 80 – 20 ανάποδα. Δηλαδή, το 80% των διασωληνωμένων ήταν από το 20% των ανεμβολίαστων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε ότι  «αυτή η μελέτη δείχνει κάτι πολύ σημαντικό, το κρίσιμο ήταν να μη διασωληνωθεί κάποιος κι έπρεπε να εμβολιαστεί και σήμερα που έχουμε 80 διασωληνωμένους έναντι 700 που είχαμε φτάσει το χειμώνα, με τα ίδια κρούσματα, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο εμβολιασμένοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αλ. Τσίπρας: «Τώρα που οι μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός ΜΕΘ δεν σώθηκε σχεδόν κανείς, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει έστω μια συγνώμη;»