Κώστας Μπαργιώτας: «Προχειρότητα» η διάταξη για τον ηλεκτρονικό φάκελο των ασθενών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει εντελώς πρόχειρα το θέμα της ασφάλειας των δεδομένων", αναφέρει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Μπαργιώτας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπαργιώτας, γιατρός και ο ίδιος, «εξελίσσεται ακόμη ένα επεισόδιο του σήριαλ ΕΟΠΠΥ εναντίον ΗΔΙΚΑ, με μεταφορές αρμοδιοτήτων που θα προκαλέσουν κι άλλες καθυστερήσεις και, πιθανότατα, θα αυξήσουν το κόστος τόσο του ηλεκτρονικού φακέλου όσο και των μητρώων».

Και ως προς την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, σχολιάζει ο βουλευτής Λάρισας:

«Η ασφάλεια των δεδομένων ούτε υπάρχει σήμερα ούτε διασφαλίζεται. Στο τεράστιο θέμα της διαχείρισης των big data δεν εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Τα δεδομένα, που συλλέγει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αποτελούν δημόσια περιουσία εξαιρετικά μεγάλης σημασίας. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αξιοποιηθεί ούτε έχει αποσαφηνιστεί μια διαφανής διαδικασία. Γιατί άραγε;» επισημαίνει ο κ. Μπαργιώτας.

Πέρασμα στη νέα εποχή

«Είναι καιρός να λύσουμε οριστικά, σε νομοθετικό και πρακτικό επίπεδο, το θέμα της διαχείρισης των δεδομένων, με διαφάνεια και σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών. Είναι καιρός να περάσουμε, όπως όλος σχεδόν ο πλανήτης, στη νέα εποχή. Καλούμε το υπουργείο να πάρει γενναίες αποφάσεις και να σταματήσει τις παλινωδίες ανάμεσα στην ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΠΥ, διαιωνίζοντας ασύμβατες εφαρμογές και αδικαιολόγητες συγκρούσεις. Χρειάζεται τώρα, σήμερα, μια ενιαία εθνική πολιτική για την ψηφιακή υγεία». κατέληξε.