Κώστας Μπαργιώτας: Ο ΕΟΦ είναι ανέτοιμος και το νομοσχέδιο φτιαγμένο στο «γόνατο»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο νομοσχέδιο για την καλλιέργεια και διάθεση της κάνναβις για θεραπευτικούς σκοπούς, είναι ο βουλευτής Λάρισας και γιατρός, Κώστας Μπαργιώτας. "Υπάρχουν πολλοί φόβοι στην κοινωνία αλλά δεν βοηθάς κρύβοντάς τους κάτω από το χαλί. Δυστυχώς οι ηλικίες αυτών που κάνουν για πρώτη φορά γενικά χρήση μικραίνει, αλλά η φαρμακευτική κάνναβη πρέπει να απελευθερωθεί για βαριά πάσχοντες, καρκινοπαθείς, άτομα με Σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ", είπε ο κ. Μπαργιώτας.

Και συνέχισε εξηγώντας: «Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις τα τελευταία χρόνια ότι η κάνναβη βοηθάει. Σταθερά και ήπια έχουν αλλάξει τους νόμους και διευκολύνουν την χορήγησή της για θεραπευτικούς σκοπούς σε όλες τις χώρες της ΕΕ και τις μισές Πολιτείες των ΗΠΑ. Από ιατρικής άποψης είναι υποχρέωσή μας να την δώσουμε στους βαριά ασθενείς. Όπως ακριβώς κυκλοφορούν και βαριά αναλγητικά, έτσι θα γίνει και με την κάνναβη…».

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι εκεί…

«Το νομοσχέδιο είναι γραμμένο στο πόδι και ο ΕΟΦ χρειάζεται νόμους και τροπολογίες για να χορηγήσει κάνναβη. Και ο Ανδρέας Ξανθός είπε «επινοούμε» τους τρόπους. Αλλά ας βρει πρώτα τους τρόπους και μετά ας φτιάξει το νομοσχέδιο. Τώρα δίνει ευκαιρία σε όσους δεν θέλουν να στηρίξουν την αλλαγή», συμπλήρωσε ο κ. Μπαργιώτας.

Όπως επισημαίνει, «η ψευδο- προοδευτικότητα ορισμένων είναι εξίσου υποκριτική με την αντιδραστική στάση του ΚΚΕ»…»Το νομοσχέδιο είναι γραμμένο στο γόνατο και ατελέστατο. Ο υπουργός απαντώντας στην κριτική που κάναμε, που αποδεικνύει ότι ο ΕΟΦ είναι σήμερα ανέτοιμος να περάσει στη διάθεση του φαρμάκου και θα χρειαστεί καιρό και ενδεχομένως επιπλέον νομοθέτηση, είπε ότι «επινοούμε το θεσμικό πλαίσιο». Σε μια σοβαρή χώρα, όμως, πρώτα δημιουργείς ένα καινούριο θεσμικό πλαίσιο, μετά το φέρνεις στη Βουλή, το ψηφίζεις και μετά αρχίζεις να το εφαρμόζεις. Εδώ το νομοσχέδιο είναι επί της ουσίας η πολιτική διακήρυξη της βούλησης της κυβέρνησης να απελευθερώσει τη διάθεση και την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης».

Ανδρέας Ξανθός

Όλα τα δεδομένα που τηρούνται για την ποιότητα και την ασφάλεια φαρμακευτικών προϊόντων, θα προβλεφθούν στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

Ο υπουργός είπε ότι θα ακολουθήσει λεπτομερής επεξεργασία του πλαισίου για τις ιατρικές ενδείξεις, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις ειδικότητες γιατρών που θα έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την τήρηση του μητρώου ασθενών που κάνουν λήψη.