Κορονοϊός: Βαρύ το τίμημα για την «τρίτη ηλικία» – 102 ηλικιωμένοι κατέληξαν μόνο τον Σεπτέμβριο

  • Γιάννα Σουλάκη
ηλικιωμένοι
Το βαρύτερο τίμημα της πανδημίας από το καλοκαίρι και μετά, φαίνεται ότι πληρώνουν στη χώρα μας ηλικιωμένοι, άνω των 65 ετών. Είναι όσοι ανήκουν στην πιο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού μας, που πλήττεται αμείλικτα από τον κορονοϊό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ιδιαίτερα θανατηφόρος αποδεικνύεται ο κορονοϊός τον τελευταίο μήνα στη χώρα μας, για την ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών. Όπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων από τον Αύγουστο, οι ηλικιωμένοι θα «πληρώσουν» τις τραγικές επιπτώσεις της επιδημιολογικής επιβάρυνσης που σημειώθηκε το καλοκαίρι στους τουριστικούς προορισμούς και τα νησιά.

Μέσα σε έναν μόνο μήνα, η επιδημία Covid-19 μετακινήθηκε ραγδαία, από τη μεγάλη διασπορά στους νέους στη μεγάλη θνησιμότητα στους ηλικιωμένους. Και το πιο τραγικό είναι ότι οι ηλικιωμένοι σε σχέση με τους νεότερους, τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και της χρήσης μάσκας.

Τη συγκεκριμένη επισήμανση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το μεσημέρι της Δευτέρας, ο οποίος τόνισε ότι “πρόκειται για ηλικιακή ομάδα που είναι ήδη πολύ πιο προσεκτική σε σχέση με τους νεότερους όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας και αποτροπής διασποράς του κορονοϊού”.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Γιατί οι μειωμένοι θάνατοι του δεύτερου κύματος θα μας κοστίσουν «ακριβά» τον χειμώνα

Ηλικιωμένοι και Covid-19: Διπλασιάστηκαν οι θάνατοι και τα κρούσματα μέσα σε έναν μήνα

Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Από τον Αύγουστο και μέχρι εχθές, οι θάνατοι  και τα κρούσματα του κορονοϊού στους άνω των 65, διπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα, από τις 28 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου οι νέοι θάνατοι ήταν 50, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα, από τις 28 Αυγούστου έως τις 28 Σεπτεμβρίου, έφτασαν τους 102.

Αναλυτικά τα θανατηφόρα κρούσματα στους άνω των 65 ετών, ήταν:

  • 28 Ιουλίου … 156 θάνατοι
  • 28 Αυγούστου … 206 θάνατοι
  • 28 Σεπτεμβρίου … 308 θάνατοι

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στο σύνολο των 383 θανατηφόρων περιστατικών σε όλη την Ελλάδα -από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα- οι θάνατοι στους ηλικιωμένους έφτασαν τους 308, δηλαδή αποτελούν το 80,4% των συνολικών θανάτων στη χώρα. Οι 183 ήταν άνδρες και οι 125 γυναίκες. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Να σημειωθεί ότι στο συνολικό νούμερο των 206 θανάτων που είχαν σημειωθεί μέχρι τις 28 Αυγούστου, συμπεριλαμβάνονται όλοι οι άτυχοι ηλικιωμένοι που έχασαν τη ζωή τους στις μεγάλες τοπικές επιδημίες που συνέβησαν σε νοσοκομεία και κλειστές δομές, όπως στην κλινική “Ταξιάρχαι” στα τέλη Απριλίου και στη δομή φροντίδας ηλικιωμένων στο Ασβεστοχώρι και τον Εύοσμο, όπου η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ηλικιωμένων, είχαν καταλήξει μέχρι και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Δείτε επίσης: Ανακοινώσεις για το αντιγριπικό εμβόλιο: Πάνω από 4 εκατομμύρια δόσεις – Πρώτα οι ηλικιωμένοι και με χρόνιες ασθένειες

Αυξημένα τα κρούσματα και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ στους ηλικιωμένους

Αυξημένα τον τελευταίο μήνα, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν και τα κρούσματα σε μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους. Οι νέες μολύνσεις Covid-19 τον μήνα που μεσολάβησε από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου ήταν 474, ενώ τον επόμενο μήνα και μέχρι εχθές, σχεδόν διπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 816.

Δραματική εμφανίζεται και η αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς στις ηλικίες των άνω των 65 ετών. Συγκεκριμένα, στις 28 Ιουλίου οι ασθενείς σε ΜΕΘ ήταν 2, στις 28 Αυγούστου έφτασαν τους 22 και στις 28/9 (χθες) κατέληξαν στους … 48!

Δείτε τους πίνακες την ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων / θανάτων / διασωληνωμένων του ΕΟΔΥ στους άνω των 65 ετών,  στις 28 Ιουλίου: 

 

Κρούσματα / θάνατοι / διασωληνωμένοι άνω των 65 ετών στις 28 Αυγούστου:

 

Κρούσματα / θάνατοι / διασωληνωμένοι άνω των 65 ετών στις 28 Σεπτεμβρίου:

Κανένα επιπλέον μέτρο για τους 65+ λέει η κυβέρνηση – Οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν για τη γρίπη

Τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν εξετάζεται η επιβολή ειδικών περιοριστικών μέτρων για τους άνω των 65 ετών εξέφρασε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δίνοντας τέλος στις φήμες που κυκλοφορούσαν ότι αναμένεται να επιβληθεί στους ηλικιωμένους περιορισμός κυκλοφορίας, με την ενεργοποίηση του μέτρου των sms μετακίνησης.

“Δεν υπάρχει μέτρο που να μπορεί να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες”, ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι “για να είναι αποτελεσματικό ένα μέτρο, πρέπει να τηρείται από όλους. Και αυτό είναι τώρα το στοίχημα”.

Οι ηλικιωμένοι, ωστόσο, είναι αυτοί που θα εμβολιαστούν πρώτοι με το εμβόλιο της γρίπης, όταν αυτό κυκλοφορήσει από τις 15 Οκτωβρίου και μετά. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει ξεκινήσει, ήδη, από τη Δευτέρα (28/9).

Το αντιγριπικό εμβόλιο, μαζί με τα μέτρα περιορισμού, υγιεινής και χρήσης μάσκας είναι τα μόνα όπλα που διαθέτουμε για να θωρακίσουμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων που ανήκουν στη «τρίτη ηλικία».