Κορωνοϊός: Τρία εμβόλια μπαίνουν στην  τελική φάση των κλινικών δοκιμών

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλια
Τα εμβόλια θα αρχίσουν να δοκιμάζονται σε χιλιάδες εθελοντές μέσα στο καλοκαίρι. Οι πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών είχαν θετικές ενδείξεις. Στόχος είναι να εξακριβωθεί αν εμποδίζουν την μόλυνση από τον κορωνοϊό ή έστω την ανάπτυξη σοβαρής νόσου

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει η προσπάθεια ανάπτυξης ενός εμβολίου εναντίον του νέου κορωνοϊού. Τρία πειραματικά εμβόλια αναμένεται να μπουν τους προσεχείς μήνες στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν χιλιάδες άνθρωποι για να εξακριβωθεί αν αναπτύσσουν αντισώματα εναντίον του.

«Η προσπάθεια ανάπτυξης ενός εμβολίου προχωρά καλά. Αναμένουμε εντός του καλοκαιριού να εισαχθούν σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών περισσότερα του ενός εμβόλια», δήλωσε ο Dr Anthony Fauci, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID).

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Άρχισαν οι δοκιμές του πρώτου εμβολίου σε ανθρώπους – Τα στάδια των μελετών

Κορωνοϊός: Τρία εμβόλια στη δεύτερη φάση των μελετών σε ανθρώπους

Όπως εξήγησε ο Dr Fauci, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την τελική φάση των δοκιμών των τριών εμβολίων. Πρόκειται για τα εμβόλια των εταιρειών Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Moderna Inc., η τελική φάση των δοκιμών του εμβολίου της θα αρχίσει τον Ιούλιο. Θα συμμετάσχουν σε αυτήν συνολικά 30.000 εθελοντές.

Κύριος στόχος της μελέτης είναι να εξακριβωθεί αν το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ο δευτερεύων στόχος είναι να εξακριβωθεί αν τουλάχιστον αποτρέπει την ανάπτυξη σοβαρής νόσου και τη νοσηλεία εξαιτίας της.

Έναν μήνα αργότερα προγραμματίζεται να αρχίσει η Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η εταιρεία αναπτύσσει το εμβόλιο σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, τα πρώτα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του αναμένονται στα μέσα Ιουλίου. Εφ’ όσον είναι ευνοϊκά, εκτιμάται ότι τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι τελικές δοκιμές.

Η Φάση ΙΙ των μελετών

Τον περασμένο μήνα, η Moderna είχε ανακοινώσει την έναρξη της Φάσης ΙΙ των κλινικών μελετών με το εμβόλιό της. Στη φάση αυτή θα συμμετάσχουν συνολικά 600 υγιείς εθελοντές. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία χθες, ήδη έχουν ενταχθεί στη μελέτη 350 άτομα. Οι 300 από αυτούς έχουν ηλικία 54 ετών και κάτω. Οι υπόλοιποι 50 είναι οι πρώτοι άνω των 54 ετών που εντάσσονται.

Με βάση τα έως τώρα ευρήματα, το εμβόλιο φαίνεται να είναι ασφαλές και καλά ανεκτό από τους συμμετέχοντες σε αυτήν και σε προγενέστερη μελέτη.

Στη Βρετανία, έχει αρχίσει η ένταξη εθελοντών σε μελέτη Φάσης ΙΙ και με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνολικά θα συμμετάσχουν 10.260 υγιείς εθελοντές.

Οι έως τώρα κλινικές μελέτες και με τα τρία εμβόλια έχουν παράσχει ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι μπορούν να διεγείρουν το ανοσοποιητικό. Ωστόσο η ιστορία της Ιατρικής είναι γεμάτη με ελπιδοφόρα εμβόλια που απέτυχαν στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών.

Τουλάχιστον 133 υποψήφια εμβόλια

Όπως ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τουλάχιστον 133 εμβόλια αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο εναντίον του νέου κορωνοϊού.

Από τα εμβόλια αυτά, τα 123 βρίσκονται σε προκλινικό στάδιο των ερευνών. «Προκλινικό στάδιο» σημαίνει ότι δεν έχουν ακόμα αρχίσει να δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Τα υπόλοιπα εμβόλια βρίσκονται σε Φάση Ι ή ΙΙ των κλινικών δοκιμών.

Σύμφωνα με τον κατάλογο του Π.Ο.Υ., τα 42 από τα εμβόλια αναπτύσσονται στις ΗΠΑ. Άλλα 19 αναπτύσσονται στην Κίνα.

Στη Φάση Ι ελέγχεται η ασφάλεια και η δοσολογία σε σχετικά μικρό αριθμό υγιών εθελοντών. Στη Φάση ΙΙ ελέγχεται κυρίως η ασφάλεια αλλά και η αποτελεσματικότητα σε μερικές εκατοντάδες εθελοντές. Στη Φάση ΙΙΙ ελέγχεται η αποτελεσματικότητα αλλά και η ασφάλεια σε μερικές χιλιάδες εθελοντές.

Στην ιστορία της Ιατρικής, ελάχιστα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 5 ετών. Ένα από τα ταχύτερα ανεπτυγμένα είναι το υπάρχον εμβόλιο της παρωτίτιδας. Αναπτύχθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια και πήρε άδεια κυκλοφορίας το 1967, αναφέρουν οι New York Times.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό μέσα σε 12-18 μήνες, είναι ένα υπεραισιόδοξο σενάριο. Με βάση, πάντως, τον ισχύοντα προγραμματισμό, το φθινόπωρο θα μπορέσουν να ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για τα τρία εμβόλια.  Και αν ολοκληρωθεί με επιτυχία και η τρίτη φάση των μελετών, θα ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση ενός ή περισσότερων από αυτά.