Κορωνοϊός: Το εμβόλιο δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα εξαφανιστεί, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Η ανάπτυξη ενός εμβολίου εναντίον του κορωνοϊού μοιάζει με... αποστολή στο φεγγάρι. Ακόμα κι αν βρεθεί, όμως, δεν σημαίνει πως αυτομάτως θα εκριζωθεί ο κορωνοϊός - όπως δεν έχουν εκριζωθεί και άλλα νοσήματα, όπως η ιλαρά.

Στην πιο δυσοίωνη πρόβλεψη απ’ όλες για τη ζωή μας με το νέο κορωνοϊό, προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως δήλωσαν αργά εκπρόσωποί του, ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να μην φύγει ποτέ από τη ζωή μας. Αντιθέτως, μπορεί να γίνει ενδημικός σαν όλους τους άλλους ιούς που κυκλοφορούν.

Ούτε καν η ανάπτυξη ενός εμβολίου δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα πάψει να μας απασχολεί, πρόσθεσαν. Και όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο, πολύ απλά δεν είναι ρεαλιστής!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ο κορωνοϊός στον κόσμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απαιτηθεί «τεράστια προσπάθεια» για να αναχαιτιστεί.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Dr Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής στο Πρόγραμμα Επειγουσών Καταστάσεων Υγείας του Π.Ο.Υ. Όπως είπε:

«Είναι σημαντικό να το θέσουμε και αυτό επί τάπητος. Ο κορωνοϊός μπορεί να μετατραπεί σε έναν ακόμα ενδημικό ιό της κοινωνίας μας και να μην φύγει ποτέ. Είναι σημαντικό να είμαστε ρεαλιστές. Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια πότε θα εξαφανιστεί αυτή η νόσος. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να υποσχεθεί κανείς τίποτα επ’ αυτού, ούτε να ορίσει ημερομηνίες. Αυτή η νόσος μπορεί να εγκατασταθεί σαν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα ή να μην εγκατασταθεί καθόλου».

«Αποστολή στο φεγγάρι» το εμβόλιο

Ο Dr Ryan υπογράμμισε ότι η ανθρωπότητα έχει κάποιον έλεγχο στον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού Covid-19. Ωστόσο απαιτείται «τεράστια προσπάθεια», η οποία δεν θα τελειώσει με την ανάπτυξη ενός εμβολίου. Μάλιστα παρομοίασε την προοπτική ενός εμβολίου με μία «μαζική αποστολή στο φεγγάρι»!

Όπως εξήγησε, περισσότερα από 100 δυνητικά εμβόλια αναπτύσσονται παγκοσμίως. Αρκετά από αυτά βρίσκονται ήδη στο στάδιο των κλινικών μελετών, δηλαδή δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Ωστόσο οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι δύσκολο να βρεθεί εμβόλιο εναντίον των κορωνοϊών, υπογράμμισε.

Επιπλέον, υπάρχουν εμβόλια εναντίον πολλών λοιμωδών νόσων, όπως η ιλαρά. Ωστόσο οι νόσοι αυτές δεν έχουν εκριζωθεί από τον πλανήτη, πρόσθεσε.

Μαζί του συμφώνησε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να συμβάλλουν όλοι στην προσπάθεια αναχαίτισης του κορωνοϊού. Όπως είπε:

«Η πορεία του κορωνοϊού είναι στα χέρια μας. Στα χέρια όλων των ανθρώπων. Όλοι πρέπει να συμβάλλουν, για να σταματήσει αυτή η πανδημία».

Όπως εξήγησε, απαιτείται «σημαντικός έλεγχος» για να ανακοπεί ο κορωνοϊός και να μειωθεί ο κίνδυνος που διατρέχουμε. Και υπογράμμισε πως ο κίνδυνος αυτός «παραμένει υψηλός σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο».