Κορωνοϊός: Τη σύσταση των νέων εμβολίων για το φθινόπωρο ανακοίνωσε το FDA

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλια
Από ποια στελέχη του ιού θα προστατεύουν τα αναθεωρημένα εμβόλια. Ποιο στέλεχος δεν θα περιέχουν και γιατί.

Τη σύσταση που θα έχουν τα νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια για την COVID-19, τα οποία θα διατεθούν το φθινόπωρο, ανακοίνωσε ο οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τα εμβόλια που διατέθηκαν πέρυσι το φθινόπωρο, τα νέα θα είναι μονοσθενή, δηλαδή θα προστατεύουν μονάχα από ένα στέλεχος του κορωνοϊού. Τα περυσινά (τα πρώτα επικαιροποιημένα, μετά την έναρξη της πανδημίας) ήταν δισθενή, καθώς προστάτευαν:

  • Από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού (της Wuhan, στην Κίνα)
  • Από μία παραλλαγή (την ΒΑ.1) του στελέχους Όμικρον

Τα νέα εμβόλια θα προστατεύουν από την υποπαραλλαγή της Όμικρον που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις περισσότερες χώρες: την ΧΒΒ.1.5 ή Κράκεν.

Συνεργασία με ΕΜΑ

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στην απόφασή της μελετώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα. Είχε προηγηθεί τον περασμένο μήνα κοινή συνάντηση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και την Διεθνή Συμμαχία των Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκων (ICMRA).

Στη συνάντηση υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι τα νέα εμβόλια πρέπει να  προστατεύουν μόνο από ένα ιικό στέλεχος της οικογένειας ΧΒΒ. Είχε επίσης αποφασισθεί ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως πρώτη δόση (π.χ. στα μικρά παιδιά), όσο και ως αναμνηστική.

Οι ειδικοί αποφάσισαν να μην προστατεύουν πλέον από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, διότι αυτό έχει πλέον εξαλειφθεί. Τη θέση του έχουν πάρει νέα στελέχη και υποπαραλλαγές αυτών, ενώ διαρκώς αναδύονται και άλλες.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η προσθήκη του αρχικού ιού στα εμβόλια, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της αποτελεσματικότητάς τους έναντι νέων στελεχών.

Η αμερικανική επιτροπή εμβολίων

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων & Σχετιζομένων Βιολογικών Προϊόντων (VRBPAC) της FDA είχαν αποφασίσει ομόφωνα την Πέμπτη να είναι τα νέα εμβόλια μονοσθενή.

Η απόφασή τους συμφωνεί με τις διεθνείς συστάσεις. Τον περασμένο μήνα, ανάλογη σύσταση είχε εκφράσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Εκτιμάται ότι τα αναθεωρημένα εμβόλια για την COVID-19 θα διατεθούν στις ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο. Κατά πάσαν πιθανότητα θα είναι ίδια με αυτά που θα διατεθούν στην Ευρώπη. Και αυτό διότι την σύσταση του ΠΟΥ έχει υιοθετήσει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Φωτογραφία: iStock