Κορωνοϊός: Θα μας επηρεάζει για τους επόμενους 18-24 μήνες τουλάχιστον – Νέα έκθεση

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Μία νέα έκθεση για τον κορωνοϊό Covid-19 καταλήγει σε τρία πιθανά σενάρια για την πορεία της πανδημίας. Όλα καταλήγουν στον ίδιο παρανομαστή. Ο κορωνοϊός θα μας απασχολεί για τους επόμενους 18-24 μήνες.

Ο κορονοϊός Covid-19 φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Για τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον, όπως επιβεβαιώνει και μία νέα έκθεση. Την έκθεση υπογράφουν επιστήμονες από τρία πανεπιστήμια των ΗΠΑ: το Χάρβαρντ, το Tulane και το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Οι επιστήμονες αυτοί απαρτίζουν το Κέντρο Έρευνας & Πολιτικής για τα Λοιμώδη Νοσήματα (CIDRAP) που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Η νέα έκθεση βασίζεται σε πληροφορίες από τις οκτώ προηγούμενες πανδημίες γρίπης που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα από τον 18ο αιώνα έως το 2009. Ενσωματώνει επίσης στοιχεία για την παρούσα πανδημία.

Βέβαια, ο νέος κορωνοϊός ούτε κατά διάνοια είναι γρίπη, διευκρινίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης. Εν τούτοις, έχει ορισμένες ομοιότητες με τη γρίπη, συμπληρώνουν.

Κατ’ αρχάς είναι και οι δύο ιοί του αναπνευστικού, στους οποίους ο πληθυσμός έχει ελάχιστη έως καμία ανοσία. Και οι δύο, εξ άλλου, μπορεί να μεταδοθούν από ασυμπτωματικούς φορείς.

Ωστόσο ο κορωνοϊός φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα απ’ ό,τι η γρίπη. Επιπλέον, η μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς φαίνεται ότι ευθύνεται για μεγαλύτερο ποσοστό της διασποράς του απ’ ό,τι ισχύει για τη γρίπη.

Η ανοσία της αγέλης

Με βάση αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία το 60-70% του πληθυσμού για να προστατευτούν και οι υπόλοιποι πολίτες, εκτιμούν οι επιστήμονες του CIDRAP.

Όταν επιτευχθεί η επονομαζόμενη «ανοσία της αγέλης», τότε θα σταματήσει η πανδημία. Αυτό, όμως, δεν είναι πιθανό να συμβεί σύντομα, διότι έως στιγμής ο κορωνοϊός έχει μολύνει μικρό ποσοστό του πληθυσμού.

Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν τα τεστ αντισωμάτων που έχουν γίνει έως στιγμής στον γενικό πληθυσμό. Τα ευρήματά τους δείχνουν  ότι, στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, είναι μικρό το ποσοστό των πολιτών που έχουν αποκομίσει ανοσία.

Τα τρία σενάρια

Η έκθεση του CIDRAP περιγράφει επίσης τρία πιθανά σενάρια για την πορεία της πανδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα:

  • Σενάριο 1: Το υπάρχον κύμα των κρουσμάτων της νόσου θα ακολουθήσουν «εξάρσεις και υφέσεις». Θα παρατηρούνται, δηλαδή, μικρότερα κύματα που θα σβήνουν σύντομα, για να αναπτυχθούν ύστερα τα επόμενα. Αυτό θα συμβαίνει για τα επόμενα 1-2 χρόνια, αλλά κάποια στιγμή μέσα στο 2021 θα σταματήσει.
  • Σενάριο 2: Μία άλλη πιθανότητα είναι το μεγάλο κύμα της άνοιξης του 2020 να ακολουθηθεί από ένα ακόμα μεγαλύτερο το φθινόπωρο ή τον χειμώνα. Αυτό συνέβη με την πανδημία της γρίπης του 1918. Στη συνέχεια, μπορεί να υπάρξουν ένα ή περισσότερα μικρότερα κύματα το 2021.
  • Σενάριο 3: Η τρίτη πιθανότητα είναι το αρχικό, ανοιξιάτικο κύμα του κορωνοϊού να ακολουθηθεί από αλλεπάλληλα κύματα. Τα κύματα αυτά δεν θα ακολουθούν συγκεκριμένο μοτίβο, αλλά σταδιακά θα οδηγήσουν στο τέλος της πανδημίας.

Οι συνέπειες στην καθημερινότητα

Οι επιστήμονες του CIDRAP εκτιμούν πως όταν ο κορωνοϊός προκαλεί νέα κύματα, θα πρέπει να τίθενται ξανά σε ισχύ περιοριστικά μέτρα. Η κοινωνική απόσταση και τα άλλα μέτρα θα είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί η κατάρρευση των συστημάτων Υγείας, τονίζουν. Ύστερα, τα μέτρα θα αίρονται έως ότου εμφανιστεί νέο κύμα κρουσμάτων.

Πάντως, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα ισχύσει τελικά, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τουλάχιστον ακόμα 18-24 μήνες σημαντικής δραστηριότητας του κορωνοϊού», καταλήγουν.