Κορωνοϊός: Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna

  • Iatropedia newsroom
Moderna
Μία ακόμα φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσει εναντίον του νέου κορωνοϊού.

Το εμβόλιο που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία Moderna για την προστασία μας από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, είναι αποτελεσματικό κατά σχεδόν 95% εναντίον του.

Αυτό ανακοίνωσε η εταιρεία, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα κλινικής δομικής με 30.000 εθελοντές.  Είναι το δεύτερο εμβόλιο, έπειτα από αυτό της εταιρείας Pfizer, που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εναντίον του φονικού ιού.

Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, τα εμβόλια αναμένεται να εγκριθούν για επείγουσα χρήση έως το τέλος του έτους. Ύστερα θα μπορέσει να αρχίσει η παγκόσμια διάθεσή τους.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε νωρίτερα σήμερα η Moderna. Η εταιρεία παρουσίασε στοιχεία που αφορούν τους πρώτους 95 εθελοντές της μελέτης της οι οποίοι μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό. Από τους εθελοντές αυτούς μόνον οι πέντε είχαν κάνει το εμβόλιο. Οι υπόλοιποι είχαν λάβει ένα εικονικό εμβόλιο (placebo).

Η ανακοίνωση της Moderna και της Pfizer έγιναν σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο κορωνοϊός επελαύνει ασταμάτητος στον πλανήτη. Τα κρούσματά του πλέον έχουν υπερβεί τα 54 εκατομμύρια και οι νεκροί το 1,3 εκατομμύριο.

Ομοιότητες και διαφορές

Όπως ισχύει με το εμβόλιο της Pfizer, έτσι και αυτό της Moderna έχουν παραχθεί με χρήση μιας νέας τεχνολογίας. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στις γενετικές πληροφορίες του κορωνοϊού και δη στο αγγελιοφόρο RNA (mRNA). Τα έως τώρα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια που παράγονται με τη βοήθειά της είναι πολύ ισχυρά.

Ένα βασικό πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna είναι ότι δεν χρειάζεται αποθήκευση σε πολικές θερμοκρασίες. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, αναμένει ότι το εμβόλιο θα είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες των ψυγείων (2-8 βαθμοί Κελσίου) για 30 ημέρες. Επιπλέον, θα μπορεί να αποθηκεύεται επί έως 6 μήνες στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου.

Αντιθέτως, το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να αποθηκεύεται στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου. Σε συνθήκες κλασσικών ψυγείων, μπορεί να αποθηκευτεί επί έως 5 ημέρες, σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία του.

Και τα δύο εμβόλια, εξ άλλου, χορηγούνται σε δύο δόσεις. Η χρονική απόσταση μεταξύ των δόσεων είναι μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moderna, από τους 95 εθελοντές που νόσησαν, οι 11 είχαν σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ωστόσο κανένας τους δεν είχε λάβει το εμβόλιο που προστατεύει από τον κορωνοϊό.