Κορωνοϊός: 10 νέα κρούσματα και 1 θάνατος – Τσιόδρας: «Ο κορωνοϊός είναι εδώ»

  • Γιάννα Σουλάκη
τεστ
Σταθερή η επιδημία στη χώρα μας με τα νέα κρούσματα να είναι μόλις 10, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο.

Ταυτόχρονα με την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στις πρόσφατες αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «ο ιός μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ από τη ζωή μας».

Ο καθηγητής τόνισε ότι, ο ΠΟΥ προχώρησε στις ανακοινώσεις αυτές, καθώς -όπως είπε- παρατήρησε την χαλαρότητα που επικρατεί στις κοινωνίες, εξαιτίας των fake news που διακινούνται, ότι «τελειώσαμε με τον κορωνοϊό».

«Αυτό δεν είναι αλήθεια», επισήμανε ο καθηγητής και πρόσθεσε:

“Όταν ένας ιός, όπως αυτός, εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό για την ώρα εμβόλιο, είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο θα υπάρχει. Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του πέραν της κλινικής πνευμονίας. Άρα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι όλοι μαζί στην Ελλάδα δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτή του διαδρομή, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, ίσως ακόμα και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου όπως για παράδειγμα κάνουν οι ιοί της γρίπης. Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς. Και λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια. Όπως είπαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, η διαδικασία μαζικού εμβολιασμού των πληθυσμών της Γης έναντι του κορονοϊού, μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι“, σημείωσε.

Αυτή είναι η εικόνα της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα

Τα νούμερα της πανδημίας COVID-19 έδωσε ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Αναλυτικά:

Στα 10 είναι τα νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι στα 2770,  εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες. Από αυτά, τα 610 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.409 (51%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι ασθενείς

Σύμφωνα με την σχετική γραπτή ανακοίνωση, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

  • διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών.
  • 10 (41.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • το 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
  • 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Θάνατοι

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 156 θανάτους συνολικά στη χώρα.

  • οι 41 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη
  • το 93.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Έχουν συνολικά ελεγχθεί 116.233 κλινικά δείγματα.