Κορωνοϊός: Σοβαρές ελλείψεις στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης της πανδημίας διαπιστώνουν Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας

 • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται στον σχεδιασμό της νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης των πολιτών με ή χωρίς COVID-19, όπως επισημαίνουν 16 Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας, αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Οι 16 Ιατρικοί Σύλλογοι* επισημαίνουν ότι το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού έχει κέντρο βάρος τη νοσοκομειακή διαχείριση των ασθενών, με ελλείψεις στο συντονισμό της διαχείρισης των ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού στην κοινότητα (80% των κρουσμάτων) από τη δημόσια ή ιδιωτική ΠΦΥ.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Στα 530 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Η συγκίνηση του Σωτήρη Τσιόδρα

Τονίζεται, επίσης, ότι παρατηρούνται ελλείψεις στο υγειονομικό υλικό που απαιτείται για τη δειγματοληψία ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος και καθυστέρηση στην λήψη των αποτελεσμάτων των δειγμάτων από τα εργαστήρια αναφοράς.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χαρακτηρίζει “απαράδεκτο των αποκλεισμό των ιδιωτών γιατρών από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου, αν και πλήττονται καίρια από την πανδημία, ενώ η απόλυτη έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας (μετά τη δέσμευση τους με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) εκθέτει την υγεία τους σε σοβαρό κίνδυνο, όπως επισημαίνουν:

“Ζητούμε από την Πολιτεία να ενισχύσει άμεσα την πρώτη γραμμή άμυνας όλου του συστήματος, που είναι και πρέπει να είναι ο πλησιέστερος στον ασθενή ιατρός, καθώς και να επιδείξει την απαραίτητη μέριμνα προμηθεύοντας τον κλάδο με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, γυαλιά, χειρουργικές ποδιές, αντισηπτικά διαλύματα, κλπ), ώστε να τηρηθούν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να ανταποκριθούν με ασφάλεια οι γιατροί στην υψηλή αποστολή τους.

Στην εξαιρετικά κρίσιμη αυτή στιγμή για τη χώρα μας, οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί, παρά τις μεγάλες έως απόλυτες ελλείψεις, με αυταπάρνηση προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο”, τονίζουν τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα “λάθη” που εντοπίζουν οι γιατροί στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης της πανδημίας

Τα μέλη των 16 Ιατρικών Συλλόγων επισημαίνουν ότι ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας απευθύνονται κατά κύριο λόγο στον κρατικό τομέα, μέσω της 6ηςΥγειονομικής περιφέρειας, χωρίς την επιτελική συμμετοχή των Ιατρικών Συλλόγων.

Οι γιατροί επισημαίνουν τα εξής:

 • Παρατηρούνται αποσπάσεις και μετακινήσεις ιατρών των δημόσιων δομών προς άλλες περιοχές και έλλειψη συντονισμένης ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού των Νοσοκομείων.
 • Η εθελοντική δράση ιατρικού δυναμικού που ενδεχομένως απαιτηθεί, δε συνοδεύεται από νομοθετικό πλαίσιο και θα βάλει σε επικίνδυνες περιπέτειες νομικής, διοικητικής ή άλλης φύσεως τους ιατρούς που θα θελήσουν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
 • Μετά την έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ΦΕΚ Α’ 64 (14-3-2020) αρ. 6, η οποία προβλέπει την επίταξη για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών όλων των μέσων ατομικής προστασίας (μασκών κάθε είδους, μέσων ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός), αυτή η προμήθεια δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί από την αγορά. Κατά αυτό τον τρόπο, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, καθώς οι γιατροί καλούνται απροστάτευτοι να διαχειριστούν ασθενείς -πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού, παρότι υποχρεούνται να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας τα οποία ο Π.Ι.Σ. έχει συστήσει.
 • Πολλά ιατρεία εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας τους, καθώς έχουν δεχθεί δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες χωρίς καμία μέριμνα προστασίας από την πολιτεία.
 • Πολλοί ιατροί είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εκτίθενται σε κίνδυνο ζωής σε πιθανή επαφή με κρούσμα κορωνοϊού.
 • Ιατρικά μηχανήματα πχ αναπνευστήρες έχουν μετακινηθεί με εντολή της 6ης ΥΠΕ προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, δημιουργώντας ελλείψεις σε κάποιες περιοχές με δυσκολίες πρόσβασης.
 • Δεν έχουν προχωρήσει όλα τα Νοσοκομεία σε διαμόρφωση πτέρυγας COVID-19 ή τοποθέτησης κοντέϊνερ (isolation box) για την αρχική κλινική εξέταση και δειγματοληψία των ασθενών.
 • Η καραντίνα των 7 και όχι 14 ημερών στους ιατρούς κατά διαφοροποίηση του επιδημιολογικού πρωτοκόλλου θα πρέπει να διασφαλισθεί με αρνητικοποίηση του τεστ κορωνοϊού του ιατρού πριν την επιστροφή στο εργασιακό περιβάλλον.
 • Οι δομές και οι καταυλισμοί που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να θεωρηθούν κλειστές, με αναβάθμιση των μέτρων προστασίας τους με σκοπό την προφύλαξη τόσο των προσφύγων και μεταναστών, όσο και του κοινωνικού συνόλου.
 • Οι υποχρεωτικές καραντίνες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και οι άδειες ειδικού σκοπού δημιουργούν μεγάλα κενά στην εξαιρετικά οριακή λειτουργία των Νοσοκομειακών μονάδων.

Κορωνοϊός: Τι προτείνουν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ληφθεί άμεσα η μέριμνα να δημιουργηθούν κέντρα COVID-19 σε κρατικές δομές (ή κινητή μονάδα) με μία δομή δειγματοληψίας (ολοήμερη κάλυψη) ανά νομό, ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις που απαιτούνται για τη διαχείριση της πνευμονίας που προκαλείται από τον κορωνοϊό στην κοινότητα.

Επίσης:

 • Να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία και οι κρατικές δομές ΠΦΥ με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και χρηματοδότηση.  Απαραίτητη κρίνεται η αξιοποίηση του προσωπικού των ΤΟ.Μ.Υ.
 • Να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων με ΕΟΔΥ ή επιτροπή λοιμώξεων των Νοσοκομείων αναφοράς για ιδιαίτερα ζητήματα που άπτονται της γεωγραφικής διαχείρισης των περιστατικών.
 • Να δοθούν οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης και αναστολής πληρωμών των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών που διατηρούν ανοιχτά τα ιατρεία τους με δυσβάσταχτη οικονομική ζημία και τεράστιες υποχρεώσεις ( μισθοδοσία προσωπικού, πάγια έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές, εφορία, clawback, rebate κλπ). Να υπαχθούν οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί στο σύνολο των μέτρων που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
 • Να αποσταλεί υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, γυαλιά, χειρουργικές ρόμπες, αντισηπτικά διαλύματα, κλπ) στους Ιατρικούς Συλλόγους με ευθύνη της πολιτείας, ώστε να μοιράσει στα μέλη τους.
 • Να σχεδιαστεί επιχειρησιακό πλάνο για την ευρύτερη περιοχή ευθύνης μας ανάλογα με τη διαβάθμιση της βαρύτητας των περιστατικών, πρωτόκολλο διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην κοινότητα, διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα νομαρχιακά νοσοκομεία και κριτήρια διακομιδών προς το Νοσοκομείο αναφοράς.

“Οι αποκλεισμοί, η μυστικοπάθεια και η εσωστρέφεια δεν είναι καλοί σύμβουλοι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο καθώς η ευθύνη για την ορθή αντιμετώπιση των κρουσμάτων είναι τεράστια. Θεωρώντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή των Ιατρικών Συλλόγων στα κέντρα λήψης απόφασης στην επιτελική διαχείριση της πανδημίας της νόσου COVID-19, είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε από κοινού στη εθνική προσπάθεια”, καταλήγουν οι Ιατρικοί Συλλόγοι.

*Οι Ιατρικοί Σύλλογοι που υπογράφουν τα ανωτέρω είναι:   

Ι.Σ. Αγρινίου, πρόεδρος: Παντελής Παπαθανάσης

Ι.Σ. Αιγίου, πρόεδρος: Αικατερίνη Υφαντή

Ι.Σ. Αιτωλοακαρνανίας, πρόεδρος:  Αριστόβουλος Τριβλής

Ι.Σ. Αμαλιάδας, πρόεδρος: Κωνσταντίνος Τσαούσης

Ι.Σ. Αργολίδας, πρόεδρος: Κωνσταντίνος Κατσαρός

Ι.Σ. Αρκαδίας, πρόεδρος: Βασίλειος Ψυχογιός                  

Ι.Σ. Ζακύνθου, πρόεδρος: Παύλος Καψαμπέλης                 

Ι.Σ. Κεφαλλονιάς, πρόεδρος: Σοφία Ζαφειράτου

Ι.Σ. Κορινθίας, πρόεδρος: Χρυσοβαλάντης Μέλλος

Ι.Σ. Λακωνίας, πρόεδρος: Μαρία Τσιρώνη

Ι.Σ. Μεσσηνίας, πρόεδρος: Δημήτρης Τζωρτζίνης

Ι.Σ. Πατρών, πρόεδρος: Άννα Μαστοράκου                          

Ι.Σ. Πύργου-Ολυμπίας, πρόεδρος: Νικόλαος Κατσαρός