Κορωνοϊός: Σημαντική έκκληση για αίμα – Δείτε που μπορείτε να δώσετε με ασφάλεια

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας απευθύνει έκκληση στους πολίτες για εθελοντική αιμοδοσία, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις. Δείτε που μπορείτε να απευθυνθείτε.

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νέας ασθένειας, ωστόσο έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση τουλάχιστον κατά 40% στις μονάδες αίματος που συλλέγονται, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Ως αποτέλεσμα, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή πολλών συμπολιτών μας και κυρίως χρόνιων ασθενών που έχουν συνεχή ανάγκη για μετάγγιση, όπως τα άτομα με θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο ή ογκολογικοί ασθενείς. Σε αυτούς προστίθενται και όλες οι έκτακτες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και παθολογικά και παιδιατρικά περιστατικά.

Ήδη λαμβάνονται μέτρα ώστε η αιμοδοσία να γίνεται εκτός των χώρων των νοσοκομείων, για την προστασία της υγείας των αιμοδοτών. Η διαδικασία συνοδεύεται από  σχολαστική τήρηση όλων των κανόνων αντισηψίας και ελεγχόμενη ροή των εθελοντών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Δ.Υ. έχουν εκδώσει ειδικές οδηγίες για την αιμοεπαγρύπνηση, ορίζοντας ότι η συνέχιση της ροής της αιμοδοσίας όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά είναι αναγκαία. Απαιτείται ωστόσο μία κεντρική διαχείριση των νοσοκομείων, των κέντρων αιμοδοσίας και των αντίστοιχων αναγκών, ώστε να διασφαλίζεται ότι ούτε ένας πολίτης δεν θα μείνει χωρίς το πολύτιμο αυτό αγαθό.

Αναφορικά με τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα όπως αυτά της γρίπης, είτε τα ίδια, είτε οι οικείοι τους, θα πρέπει να αποφύγουν να δώσουν αίμα για τέσσερις εβδομάδες μετά το τέλος των συμπτωμάτων.

Τέλος, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την Πολιτική Προστασία να συμπεριλάβει για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους στη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών τη διατύπωση «Mετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή επίσκεψη σε αίθουσα αιμοληψίας προς εθελοντική αιμοδότηση για τις ανάγκες του Συστήματος Υγείας».

Κορωνοϊός: Δώστε αίμα στην πρώτη σταθερή Αίθουσα Αιμοληψιών Ελλάδας στο Αιγάλεω

Η πρώτη σταθερή Αίθουσα Αιμοληψιών στην Ελλάδα, βρίσκεται στο Αιγάλεω (Δημοτικό Γήπεδο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», Θηβών 268). Έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 16 Δεκεμβρίου 2019. Παραχωρήθηκε από το Δήμο Αιγάλεω και εξοπλίστηκε με την ευγενική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση». Λειτουργεί καθημερινά 09:00-14:00 και 15.00-20:00 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής).

Κατάλληλα εξοπλισμένη, εύκολα προσβάσιμη, μια αίθουσα όπου ο εθελοντής αιμοδότης μπορεί να προσφέρει αίμα με ασφάλεια, σε ένα ευχάριστο και άνετο περιβάλλον, εκτός νοσοκομείου, με την επίβλεψη εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας και με ιδιαίτερη μέριμνα για τη διευκόλυνση των ΑμεΑ.

Η Αίθουσα Αιμοληψίας καλύπτεται με έμπειρο προσωπικό και συγκεκριμένα με: 1. Τέσσερις (4) Ιατρούς 2. Τρεις (3) Νοσηλευτές 3. Μία (1) Επισκέπτρια Υγείας 4. Δύο (2) ΔΕ Βοηθούς Ιατρικών Εργαστηρίων Όλο το προσωπικό μετακινείται εκ περιτροπής, από τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 2ης ΥΠΕ, προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της Αίθουσας Αιμοληψιών.

Περισσότερες πληροφορίες παρατίθενται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (www.ekea.gr), ενώ η εθελοντική οργάνωση Bloode (www.bloode.org) ενημερώνει το κοινό για τις σταθερές δομές εκτός νοσοκομείων όπου μπορούν να απευθύνονται οι αιμοδότες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν