Κορονοϊός – σχολεία: Πάνω από 15.500 τα εν δυνάμει κρούσματα που εντοπίστηκαν με self test

  • Γιάννα Σουλάκη
Επιτροπή
Σε συνολικά 15.547 ανέρχονται τα εν δυνάμει κρούσματα κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές από τα self test, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Ο αριθμός μέσα στην ημέρα θα αυξηθεί καθώς θα υπάρξει και η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των τεστ των μαθητών στα εσπερινά σχολεία.

Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα βρέθηκαν θετικοί με τα self test θα πρέπει τώρα να υποβληθούν και σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid test ή μοριακό PCR) προκειμένου να έχουν το οριστικό αποτέλεσμα.

Με βάση το νέο πρωτόκολλο όλος ο μαθητικός και εκπαιδευτικός πληθυσμός θα κάνει και σήμερα το απόγευμα και νέο δεύτερο τεστ για να πάει αύριο σχολείο. Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας  «πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού από την αρχή της πανδημίας , δηλαδή 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι  και αυτό γιατί έκαναν τεστ όλοι (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Και αυτό γίνεται χάρη στη λειτουργία των σχολείων. Αυτά τα κρούσματα δεν θα είχαν βρεθεί εάν δεν λειτουργούσαν τα σχολεία».

«Όλα αυτά τα χιλιάδες κρούσματα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να έχουν ιδέα ότι ήταν φορείς του ιού. Κάθε ένα τέτοιο κρούσμα  που ανιχνεύεται μέσω των τεστ είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στη σχολική κοινότητα  και στην κοινωνία ευρύτερα.  Άλλη μια απόδειξη ότι πέρα από αυτονόητους  παιδαγωγικούς λόγους η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς», τονίζει το υπουργείο Παιδείας.

Τι θα πρέπει να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί που θα διαγνωστούν θετικοί

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον.

Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν