Κορωνοϊός: Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα και στη ζήτηση για διαγνωστικά τεστ στη Θεσσαλονίκη

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) για την πορεία του κορωνοϊού στην πόλη.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα που προκαλεί ο κορωνοϊός  στη Θεσσαλονίκη, με τα ράφια των φαρμακείων στην πόλη να αδειάζουν από τα διαγνωστικά τεστ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), η ζήτηση για rapid test και self test έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον, αυξημένο κατά περίπου 40% είναι και το ποσοστό της θετικότητας των τεστ. Πλέον τα πέντε στα οκτώ βγαίνουν θετικά στον κορωνοϊό.

«Η ζήτηση έχει εκτοξευτεί μετά την αργία του Δεκαπενταύγουστου», τονίζει ο κ. Διονύσιος Ευγενίδης, πρόεδρος του ΦΣΘ. «Προέρχεται κυρίως από συμπολίτες μας που μόλις επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους».

Οι πολίτες αυτοί συνήθως έχουν ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και καταρροή, προσθέτει. Σπεύδουν, όμως, στα φαρμακεία είτε για να τους κάνουν οι φαρμακοποιοί  rapid test είτε για να αγοράσουν self test και να το κάνουν μόνοι στο σπίτι τους. Και αυτό διότι ανησυχούν ότι μπορεί να τους έχει νοσήσει ο κορωνοϊός.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι υπάρχουν φαρμακεία της Θεσσαλονίκης όπου το τελευταίο διάστημα διενεργούνται κατά μέσο όρο 8 rapid tests ημερησίως. Πριν από έναν μήνα, όμως, δεν γινόταν ούτε ένα. Σε άλλα φαρμακεία πωλούνται έως και 20 self tests ημερησίως, όταν τον Ιούλιο ήταν μόλις 1-2.

Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι προς το παρόν υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, διευκρινίζει ο κ. Ευγενίδης.

Για να περιοριστούν τα νέα κρούσματα που προκαλεί ο κορωνοϊός, ο πρόεδρος του ΦΣΘ υπενθυμίζει ότι πρέπει να παραμένουμε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε όσο είναι εφικτό  τον συγχρωτισμό, ιδίως όταν έχουμε συμπτώματα. Απαραίτητα είναι επίσης:

  • Το καλό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών
  • Ο βήχας και το φτάρνισμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας και όχι στον αέρα.