Κορονοϊός: Προβληματίζει για το άνοιγμα των σχολείων η άνοδος των κρουσμάτων στην Αττική

  • Γιάννα Σουλάκη
σχολεία
Στις 3.30 το απόγευμα της Δευτέρας 4/1 ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ληφθεί η κρίσιμη απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, στις 11 Ιανουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση και επιστήμονες -κυρίως όμως, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί- θέλουν τα σχολεία ανοιχτά, οι ειδικοί προβληματίζονται ιδιαίτερα -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr- από την άνοδο που παρουσιάζουν τελευταία, τα κρούσματα στην Αττική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες Κυριακή δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 390 κρούσματα συνολικά σε όλη τη χώρα, με τα 114 από αυτά να εντοπίζονται στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, ενώ στην Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν 78.

Στην Αττική εντοπίζεται ουσιαστικά το 1 στα 3 κρούσματα πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα ανά περιοχή εντοπίστηκαν:

  • 19 κρούσματα  στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
  • 23 κρούσματα  στην ΠΕ Βορείου Τομέα Αθηνών
  • 14  κρούσματα  στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
  • 7 κρούσματα  στην ΠΕ  Δυτικής Αττικής
  • 37 κρούσματα  στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών και
  • 14 κρούσματα  στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

Στην τηλεδιάσκεψη οι επιστήμονες θα συνεκτιμήσουν τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη διασπορά του κορονοϊού η κινητικότητα του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των εορτών, με την κινητικότητα που μπορεί να επιφέρει το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάντως, το περιστασιακό και μερικό άνοιγμα της κοινωνίας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επέφερε αύξηση της κινητικότητας κατά 20 έως 30%. 

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Ο γρίφος του ανοίγματος των σχολείων σε Ελλάδα και Ευρώπη – Γιατί είναι αναποφάσιστοι οι επιστήμονες

Στα εναλλακτικά σενάρια που θα εξεταστούν είναι, να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου μόνο τα Δημοτικά Σχολεία -καθώς στις ηλικιακές ομάδες έως 12 ετών η επίπτωση του κορονοϊού είναι αμελητέα- και προς τα τέλη Ιανουαρίου, η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα Λύκεια.

Οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θα παρουσιάσει στους ειδικούς τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο ασφαλούς διαχείρισης του ανοίγματος των σχολείων, προκειμένου να διαβεβαιώσει τους επιστήμονες ότι η επαναλειτουργία της εκπαίδευσης δεν θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτάσεις περιλαμβάνεται:

  • η επέκταση των δωρεάν τεστ αντιγόνων μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr στους μαθητές της
  • δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως σε αυτούς που φοιτούν στο Λύκειο
  • η έναρξη και λήξη των μαθημάτων σε διαφορετικές ώρες, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός
  • η είσοδος και έξοδος των μαθητών από διαφορετικές εισόδους και εξόδους, επίσης, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός

Δείτε επίσης: Tηλεκπαίδευση στην πανδημία: Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής αναλύει το πώς επέδρασε στα παιδιά και τους εφήβους

Στη τραπέζι των αποφάσεων και ο μεταλλαγμένος ιός

Στα επιδημιολογικά δεδομένα που θα εξεταστούν για να ληφθούν οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων, θα συνεκτιμηθεί και το έκτακτο: ο μεταλλαγμένος ιός της Μεγάλης Βρετανίας που εντοπίστηκε στη χώρα.

Οι ειδικοί θα ανταλλάξουν επιστημονικές απόψεις για το εάν η παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους ενδέχεται να επηρεάσει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και σε τι βαθμό.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ωστόσο, ο Kαθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρει ότι πολλοί επιστήμονες στην Ελλάδα δηλώνουν προς το παρόν δύσπιστοι, ως προς την επικινδυνότητα του νέου στελέχους.

Δείτε επίσης – Βατόπουλος: “Δεν έχουμε πειστεί ότι ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο μεταδοτικός” – Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις για τα σχολεία

“Κυκλοφορούν δεκάδες μεταλλαγμένα, ο ιός μεταλλάσσεται συνέχεια και υπάρχουν πολλά στελέχη. Εγώ δεν έχω πειστεί και κανείς δεν έχει πειστεί ότι αυτό το στέλεχος είναι χειρότερο από αυτά που κυκλοφορούν. Δεν έχει τεκμηριωθεί. Δεν ξέρω γιατί και δεν έχω καταλάβει γιατί ο συγκεκριμένος νέος τύπος έχει κάνει όλη αυτή η φασαρία”, σημειώνει ο καθηγητής.