Κορονοϊός: Πόσο μακριά βρίσκεται η Αττική από το “γκρι” lockdown που επιβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη

  • Γιάννα Σουλάκη
Αττική
Το καθολικό -αλλά εστιασμένο σε δύο Περιφερειακές Ενότητες- lockdown που επιβάλλεται από σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, φέρνει στο προσκήνιο συζητήσεις για τη θέση της Αττικής στον επιδημιολογικό χάρτη. Πλησιάζει ή όχι και η μεγαλύτερη πληθυσμιακά Περιφέρεια της χώρας το “λουκέτο”;

Η Αττική -προς το παρόν- διατηρεί τα βασικά μέτρα προστασίας των μετακινήσεων εκτός σπιτιού. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το μοντέλο “Θεσσαλονίκης – Σερρών” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εάν δηλαδή πλησιάζει και η Αθήνα ένα τέτοιο σενάριο, δεν το απέκλεισε. Περιορίστηκε στο “μακάρι να μη χρειαστεί” και πρόσθεσε ότι αυτό είναι “στο χέρι όλων μας”.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι, η Αττική εμφανίζει σταδιακή αύξηση κρουσμάτων αλλά όχι εκθετική, όπως συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα. «Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις. Αν δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση, θα δράσουμε πάλι γρήγορα και προληπτικά πριν φτάσει το σύστημα υγείας να δοκιμαστεί», συμπλήρωσε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο “δυσάρεστης έκπληξης” στην Αττική, λέγοντας ότι “όπου υπάρχουν μητροπολιτικά κέντρα, είναι εύκολο να αυξηθούν τα κρούσματα”.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Ασφυκτιά το ΕΣΥ! Ασθενείς με Covid μετακινούνται από νομό σε νομό για να βρουν κρεβάτι

Ποια είναι η κατάσταση στην Αθήνα σήμερα

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, το επιδημιολογικό φορτίο της Αθήνας εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης, ενώ τα επιπλέον μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην πρωτεύουσα έχουν στόχο να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του προβλήματος της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Να σημειωθεί, ότι από σήμερα το πρωί τίθενται σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του, το Σάββατο 31/10. Στο “κόκκινο” επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η Αττική, επιβάλλεται το κλείσιμο της εστίασης, των μπαρ, άλλων χώρων ψυχαγωγίας όπως τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, περιορισμός στις αθλητικές δραστηριότητες, υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, αλλά και περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα φανεί εάν τα μέτρα αυτά θα αποδειχθούν αρκετά δραστικά, ώστε να μειώσουν την επεκτατική δράση της πανδημίας Covid-19, ή εάν αυτή τελικά δεν ανακόπτεται παρά τις ανθρώπινες προσπάθειες. Το τελευταίο άλλωστε, αποδείχθηκε και σε χώρες της Ευρώπης που είχαν λάβει παρόμοια -αν όχι πιο αυστηρά μέτρα- πριν από εμάς. Πλέον η μία μετά την άλλη αναγκάζονται να προχωρήσουν στα πιο δραστικά καθολικά lockdown.

Παράγοντες που “υποσκάπτουν” την προσπάθεια που ξεκινά στην Αττική

Παρά τα νέα μέτρα, ωστόσο, ο κίνδυνος φαίνεται να παραμένει για την Αττική, καθώς δεν αποκλείεται να επιβαρυνθεί το ΕΣΥ από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό μπορεί να συμβεί, καθώς όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προβλέπονται διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία άλλων νομών.

Αυτό θα συμβεί γιατί η Βόρεια Ελλάδα “στενάζει” από έλλειψη κρεβατιών Covid-19. Όπως ανέφερε την Παρασκευή σε συνέδριο ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκεται στο 100%.

Στην Ήπειρο από την άλλη, η δυναμικότητα του ΕΣΥ είναι μικρή για τη νοσηλεία των αθρόων προσελεύσεων κρουσμάτων στα νοσοκομεία. Η πληρότητα κατά 90% στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και ταυτόχρονα η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη!

Έτσι, επικρατέστερος νομός για να μεταφερθούν ασθενείς από τη Βόρεια Ελλάδα είναι η Αττική, το σύστημα Υγείας της οποίας -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- εμφανίζει ελαφρώς καλύτερη ανθεκτικότητα και κυρίως διαθεσιμότητα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό. Ταυτόχρονα τα νοσοκομεία της Αθήνας διαθέτουν και την καλύτερη στελέχωση σε εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση των περιστατικών Covid-19.

Να σημειωθεί ότι στην Αττική η πληρότητα σε ΜΕΘ ξεπερνά σήμερα το 61%, όμως, υπάρχουν περισσότερες αριθμητικά διαθέσιμες κλίνες. Εδώ ακριβώς ελλοχεύει και ο κίνδυνος: με μία ενδεχόμενη αύξηση της πληρότητας του ΕΣΥ, έστω και κατά 15% από τους ασθενείς που θα διακομισθούν, το lockdown στην Αττική ίσως και να είναι αναπόφευκτο, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Αναλυτικά η πληρότητα των ΜΕΘ κορονοϊού σήμερα στην Αττική

Οι αντοχές του ΕΣΥ σε απλές κλίνες νοσηλείας και κυρίως σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας για τη θεραπεία περιστατικών Covid-19, είναι ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει το “λουκέτο” μιας περιοχής. Lockdown επιβάλλεται όπου το Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει το κύμα των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Η δυναμικότητα του ΕΣΥ στην Αττική σήμερα, παρουσιάζει την εξής εικόνα, σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία: Οι κλίνες ΜΕΘ Covid-19 είναι 127. Στις 95 από αυτές νοσηλεύονται ασθενείς και οι 32 είναι κενές.

Συγκεκριμένα και ανά νοσοκομείο

  • Θριάσιο: 6 νοσηλευόμενοι 2 κενά κρεβάτια
  • Αττικόν: 12 νοσηλευόμενοι 5 κενά κρεβάτια (Ακόμη δεν λειτουργούν οι 6 κλίνες της καρδιοχειρουργικής ΜΕΘ).
  • Ασκληπιείο: 8 νοσηλευόμενοι 4 κενές κλίνες
  • Ελπίς: 3 νοσηλευόμενοι 3 κενές κλίνες
  • Γ. Γεννηματάς: 8 νοσηλευόμενοι 3 κενές κλίνες
  • Ευαγγελισμός: 25 νοσηλευόμενοι 3 κενά κρεβάτια
  • Σωτηρία: 30 νοσηλευόμενοι 11 κενά κρεβάτια
  • ΝΙΜΤΣ: 3 νοσηλευόμενοι 1 κενή κλίνη

Σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις Ιδιωτικές Κλινικές για να μεταφερθούν σε αυτές, ασθενείς με γενικά νοσήματα εκτός Covid. Είναι ο μόνος τρόπος να απελευθερωθούν κλίνες νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία, για να διακομισθούν εκεί ασθενείς με κορονοϊό. Το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη συνέχεια και αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, θα επεκταθεί και στην Αττική.