Κορονοϊός: Πώς τα εμβόλια μπορεί να αποδειχτούν αναποτελεσματικά

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Όπως με τα βακτήρια αναπτύσσουν αντοχή στα αντιβιοτικά, έτσι και οι ιοί μπορούν να αναπτύξουν αντοχή στα εμβόλια.

Η εξέλιξη και οι μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 (νέος κορονοϊός) θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Biology από τους David Kennedy και Andrew Read από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, ΗΠΑ. Οι συγγραφείς προσφέρουν επίσης προτάσεις στους προγραμματιστές εμβολίων για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας αυτού του αποτελέσματος.

«Απαιτείται επειγόντως ένα εμβόλιο COVID-19 για να σώσει ζωές και να βοηθήσει την κοινωνία να επιστρέψει στο φυσιολογικό της πριν από την πανδημία», δήλωσε ο David Kennedy, επίκουρος καθηγητής βιολογίας. «Όπως έχουμε δει με άλλες ασθένειες, όπως η πνευμονία, η εξέλιξη της αντίστασης ενός ιού στα εμβόλια μπορεί σύντομα να τα καταστήσει αναποτελεσματικά. Μαθαίνοντας από αυτές τις προηγούμενες προκλήσεις και εφαρμόζοντας αυτές τις γνώσεις κατά τον σχεδιασμό εμβολίων, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να μεγιστοποιήσουμε τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των εμβολίων για τη νόσο COVID-19», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές προτείνουν συγκεκριμένα ότι τα τυπικά δείγματα αίματος και ρινικού επιχρίσματος που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών για τον προσδιορισμό της απόκρισης του ατόμου στον εμβολιασμό μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να εκτιμηθεί η πιθανότητα τα εμβόλια που δοκιμάζονται να οδηγήσουν σε περεταίρω αντίσταση από τον ιό.

Για παράδειγμα, η ομάδα προτείνει ότι τα δείγματα αίματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση του πλεονασμού της ανοσολογικής προστασίας που δημιουργείται από υποψήφια εμβόλια, μετρώντας τους τύπους και τις ποσότητες των αντισωμάτων και των Τ-κυττάρων που είναι παρόντα στον οργανισμό.

«Όπως ο τρόπος με τον οποίο η συνδυασμένη αντιβιοτική θεραπεία καθυστερεί την εξέλιξη της αντοχής στα αντιβιοτικά, έτσι και τα εμβόλια σχεδιάζονται για να προκαλέσουν μια περιττή ανοσοαπόκριση στην επιφάνεια του ιού, η οποία μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της αντοχής του σε αυτά», δήλωσε ο Andrew Read, Καθηγητής Βιολογίας και Εντομολογίας του Evan Pugh και διευθυντής των Huck Institutes of the Life Sciences. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιός θα πρέπει να αποκτήσει αρκετές μεταλλάξεις, σε αντίθεση με μόνο μία, για να επιβιώσει από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος του ξενιστή», κατέληξε.

Οι ερευνητές προτείνουν επίσης ότι τα ρινικά επιχρίσματα που συλλέγονται συνήθως κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό του ιικού φορτίου, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί καίριος παράγοντας μεταδοτικότητας του ιού.

Σημείωσαν ότι η ισχυρή καταστολή της μετάδοσης ιών μέσω εμβολιασμένων ξενιστών είναι το κλειδί για την επιβράδυνση της εξέλιξης της αντίστασης στα εμβόλια, καθώς ελαχιστοποιεί τις ευκαιρίες για μετάλλαξη του ιού.

Η παρακάτω σειρά εικονογραφήσεων είναι μια σχηματική απεικόνιση τριών τρόπων με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν δείγματα από κλινικές δοκιμές COVID-19 για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος να εξελιχθεί η αντίσταση στο εμβόλιο.

κορονοϊός

1. Η πολυπλοκότητα των αποκρίσεων Β-κυττάρων και Τ-κυττάρων μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος. Εδώ τα διαφορετικά εξουδετερωτικά αντισώματα απεικονίζονται με διαφορετικά χρώματα. Όσο πιο περίπλοκες οι αποκρίσεις τόσο πιο εξελικτικά ισχυρή η ανοσία.

κορονοϊός

2. Η επίδραση του εμβολιασμού στην μεταδοτικότητα του ιού μπορεί να αξιολογηθεί μέσω του ιικού φορτίου από ρινικά επιχρίσματα. Οι αναλύσεις πλάκας από πολλούς εμβολιασμένους και μη ανθρώπους συγκεντρώνονται σε ένα ιστόγραμμα. Το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο υποδηλώνει λίγο ή καθόλου δυναμικό μετάδοσης, λόγω είτε της πλήρους ανοσολογικής προστασίας είτε της απουσίας έκθεσης στο ιό. Το υψηλό ιικό φορτίο υποδηλώνει υψηλό δυναμικό μετάδοσης λόγω της απουσίας προστατευτικής ανοσοαπόκρισης. Οι ενδιάμεσες τιμές ιικού φορτίο, που σημειώνονται παραπάνω με αστερίσκο, υποδηλώνουν μέτριο δυναμικό μετάδοσης λόγω μερικής προστασίας του εμβολίου. Αυτές υποδεικνύουν και αυξημένο κίνδυνο για εξέλιξη της αντίστασης, καθώς μια ποικιλομορφία παθογόνων μπορεί να δημιουργηθεί εντός των ξενιστών και η φυσική επιλογή μπορεί να επιδράσει και να μεταλλάξει τον ιό κατά την μετάδοσή του μεταξύ των ξενιστών.

κορονοϊός

3. Η προϋπάρχουσα διακύμανση της αντοχής στο εμβόλιο μπορεί να αξιολογηθεί ανακτώντας αλληλουχίες γονιδιώματος από ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα από ασθενείς με COVID-19 που περιλαμβάνονται στην μελέτη. Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, τυχόν σημαντικές διαφορές στις ακολουθίες γονιδιώματος από εμβολιασμένα και μη άτομα θα υποδηλώνουν τουλάχιστον μια μερική αντοχή του ιού στο εμβόλιο.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για πρόληψη των επιπλοκών

Κορονοϊός: Τρεις στόχοι και δύο κρίσιμες εβδομάδες που θα κρίνουν αν θα νικήσουμε την πανδημία

Κορονοϊός: Ενθαρρυντικές ενδείξεις από το εμβόλιο COVID-19 των Pfizer και Biontech