Κορονοϊός: Ενθαρρυντικές ενδείξεις από το εμβόλιο COVID-19 των Pfizer και Biontech

  • Iatropedia newsroom
εμβόλιο
Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε σήμερα ότι -με βάση τα πρώιμα δεδομένα στις δοκιμές του εμβολίου που αναπτύσσει ενάντια στον ιό SARS-CoV-2- το εμβόλιο είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, νούμερο που θεωρείται πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο, εάν συνεχιστούν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Η λεγόμενη ενδιάμεση ανάλυση εξέτασε τις πρώτες 94 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 μεταξύ περισσότερων από 43.000 εθελοντών που έλαβαν είτε δύο δόσεις του εμβολίου είτε ένα εικονικό φάρμακο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι λιγότερο από το 10% των λοιμώξεων COVID-19 ήταν σε συμμετέχοντες που είχαν λάβει το κανονικό εμβόλιο. Περισσότερο από το 90% των κρουσμάτων ήταν από την ομάδα των εθελοντών που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο.

Η Pfizer είπε ότι το εμβόλιο παρείχε προστασία 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση και 28 ημέρες μετά την αρχική δόση του εμβολίου. Ο τελικός στόχος της δοκιμής είναι να επιτευχθούν 164 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορονοϊό.

Στην σχετική της ανακοίνωση, η Pfizer αναφέρει ότι σκοπεύει να ζητήσει άδεια έκτακτης ανάγκης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αμέσως μετά την παρακολούθηση των εθελοντών για δύο μήνες μετά την λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου, όπως άλλωστε ήταν η οδηγία του ίδιου του FDA.

Η Pfizer δήλωσε ότι αναμένεται να φτάσει σε αυτόν το δείκτη έως την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Η δοκιμή Φάσης 3 του εμβολίου της Pfizer, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech, έχει εγγράψει 43.538 συμμετέχοντες από τις 27 Ιουλίου. Μέχρι την περασμένη Κυριακή, 38.955 από τους εθελοντές είχαν λάβει μια δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Με τις σημερινές ειδήσεις, είμαστε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο να παρέχουμε στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μια απαραίτητη ανακάλυψη για να βοηθήσουμε να λήξει αυτή η παγκόσμια κρίση υγείας«, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla. «Ανυπομονούμε να μοιραστούμε επιπλέον δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας που προκύπτουν από χιλιάδες συμμετέχοντες τις επόμενες εβδομάδες», κατέληξε.

Η Pfizer αναφέρει ότι έχει προσθέσει ένα δευτερεύοντα στόχο στην μελέτη της. Θα αξιολογήσει εάν τα εμβόλια προστατεύουν τους ανθρώπους από σοβαρή νόσο COVID-19 και εάν το εμβόλιο μπορεί να παρέχει μακροχρόνια προστασία έναντι της νόσου COVID-19, ακόμη και σε ασθενείς που έχουν ήδη μολυνθεί τους περασμένους μήνες.

Ο FDA λέει ότι θα απαιτεί τουλάχιστον 50% αποτελεσματικότητα από οποιοδήποτε εμβόλιο κορονοϊού.

Πηγή: https://edition.cnn.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβόλιο κορονοϊού: Θέμα χρόνου η πρώτη γενιά – Τι προβληματίζει τους επιστήμονες