Κορονοϊός: Όλη η επιδημία στην Ελλάδα σε τίτλους – Ποια είναι η εικόνα που οδήγησε στα σκληρά μέτρα

  • Γιάννα Σουλάκη
Ελλάδα
Σε μια πρωτοφανούς διάρκειας τηλεδιάσκεψη που κράτησε περισσότερο από 7 ώρες οι επιστήμονες της Επιτροπής των ειδικών έθεσαν επί τάπητος όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα. Κατέληξαν τελικά σε “χειρουργικής” παρέμβασης μέτρα, ώστε να πετύχουν τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε διαφορετική περιοχή της χώρας, με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις για την κοινωνία και την οικονομία.

Σύμφωνα με την απογευματινή ενημέρωση της Παρασκευής και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίσαμε ακόμη το τρίτο κύμα, αν και το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι πολύ υψηλό και ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του Συστήματος Υγείας.

“Ακόμα και σήμερα όμως, μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να ανακόψουμε ένα νέο κύμα”, ανέφερε η επιστήμονας.

Δείτε επίσης: Παπαευαγγέλου: 8.500 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα – Δύο δήμοι με εκθετική αύξηση προκαλούν ανησυχία

Ποια ήταν, όμως, η εικόνα της επιδημίας που οδήγησε τους ειδικούς στις αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας;

Υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την Ελλάδα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημιολογική εικόνα στο σύνολο της χώρας και σε επίπεδο κρουσμάτων, νοσηλειών και αντοχών του συστήματος Υγείας είναι η εξής:

  • αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου
  • κίνδυνος η Ελλάδα να μπει στο “κόκκινο”
  • κίνδυνος εκθετικής αύξησης σε πολλές περιοχές
  • αύξηση του μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες, από τα 625 στα 892
  • η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες
  • αύξηση του μέσου όρου θετικότητας στα τεστ στο 2,3%
  • υπάρχουν περισσότερα από 8.500 ενεργά κρούσματα
  • υπάρχει 20% αυξημένη πιθανότητα να προσβληθεί κανείς από το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος
  • αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών στους 1.600 σε όλη τη χώρα
  • αύξηση του μέσου όρου νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία στις 150 εισαγωγές ημερησίως
  • το 77% των νοσηλευομένων σε νοσοκομεία είναι άνω των 55 ετών (άτομα που έχουν τον κίνδυνο υψηλής θνησιμότητας από Covid-19

“Η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ επιβραδύνθηκε και σταθεροποιήθηκε εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 έχει σημειώσει μία σημαντική αύξηση που φτάνει σε ποσοστό ως και 50%”, τόνισε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε:

“Αυτή η αύξηση των εισαγωγών αναμένουμε να οδηγήσει σε ήπια αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ και στους θανάτους μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες”.

Δείτε επίσης: Χαρδαλιάς: Σκληρά μέτρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Ολικό lockdown στα Σαββατοκύριακα

Μεγαλώνει η διασπορά στα 43 έτη κατά μέσο όρο – Ομάδα που διασπείρει τον ιό σε μικρούς και μεγάλους

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η εικόνα της επιδημίας είναι παρόμοια στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα νέα κρούσματα, αφορούν την ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών. Κι έτσι εξηγείται το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 43 έτη.

Σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου: “Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα, τώρα που μιλάμε, να έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά. Δηλαδή, αυτό που συχνά παρατηρείται από την ιχνηλάτηση, είναι ότι οι γονείς μεταδίδουν τη λοίμωξη τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες άνω των 65 ετών”.

Η Καθηγήτρια επισήμανε επίσης, τον μεγάλο κίνδυνο στους εργασιακούς χώρους, αλλά και τις κρυφές συγκεντρώσεις πολιτών σε σπίτια.

“Το πρόβλημα είναι ότι επειδή αυτές κατά κύριο λόγο είναι κρυφές, είναι μυστικές, δεν αποκαλύπτονται στην Πολιτική Προστασία, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν γίνεται και επίσημη ιχνηλάτηση που, όπως ξέρουμε, αποτελεί το πιο σημαντικό μας όπλο για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού”, τόνισε.

Δείτε επίσης: Εμβολιασμοί Covid-19: Αναβάλλεται για λίγες μέρες το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους 75+

Ποια είναι η εικόνα στην Αττική

Στην Αττική, τη μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, παρατηρείται μία γενικευμένη αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, για τον λόγο αυτό χαρακτηρίστηκε «κόκκινη» περιοχή από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά, η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής είναι η εξής:

  • σημαντική αύξηση κατά 50% στις νέες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα
  • 70 με 80 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ημερησίως
  • πληρότητα κατά 52% στις απλές κλινες Covid-19 και 64% στις κλίνες ΜΕΘ-Covid

“Είναι, λοιπόν, ευκρινές ότι βρισκόμαστε άλλη μία φορά σε μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Δεν επιτρέπεται ούτε αδιαφορία, ούτε άγνοια”, τόνισε στο σημείο αυτό η κα. Παπαευαγγέλου.

Επίσης στην Αττική, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μαγιορκίνης:

  • υπάρχουν 4.400 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή,
  • υπάρχει αύξηση κατά 60% των ενεργών κρουσμάτων μέσα στην πρώτη εβδομάδα του μερικού lockdown

Ποια είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 850 ενεργά κρούσματα σήμερα και μια αύξηση στις νέες λοιμώξεις που φτάνει το 30% μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

“Προκαλεί έκπληξη που τα κρούσματα αυξάνουν μόνο λίγες εβδομάδες αφού πήρε μία ανάσα αυτή η περιοχή, από αυτά που περάσανε το περασμένο φθινόπωρο και αρχές του χειμώνα”, σημείωσε η ειδικός.

Δείτε επίσης: Επίσημο! Ούτε στην Ελλάδα το εμβόλιο AstraZeneca στους άνω των 65 ετών – Στις 12 εβδομάδες η δεύτερη δόση

Εκθετική η αύξηση των κρουσμάτων στην Πάτρα και τη Χαλκίδα

Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν τα μέλη της Επιτροπής για την εκθετική αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα του Δήμου Πατρέων και του Δήμου Χαλκιδέων. “Οι περιοχές αυτές ανησυχούν ιδιαίτερα την Επιτροπή των Επιδημιολόγων μας, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα”, σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Η κα. Παπαευαγγέλου ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή, καθώς σε λίγες εβδομάδες θα καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες, όπως είπε χαρακτηριστικά:

“Φαίνεται ότι θέλουμε περίπου 8 εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό των ευπαθών συνανθρώπων μας. Και τα δεδομένα από το Ισραήλ, που μόλις εχθές δημοσιεύτηκαν, είναι πάρα πολύ αισιόδοξα”, σημείωσε και κατέληξε:

“Η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την περαιτέρω διασπορά. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, αν θέλουμε να παραμείνουν ανοιχτές κάποιες οικονομικές δραστηριότητες, η συμπεριφορά του καθενός μας είναι η λύση”, είπε η ίδια.