Κορωνοϊός: Όλη η αλήθεια για τις θεραπείες και τη χλωροκίνη: “Ο ενθουσιασμός είναι υπέρμετρος και δεν στηρίζεται σε δεδομένα”

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
“Δεν έχουμε κανένα φάρμακο που να δουλεύει σίγουρα απέναντι στον κορωνοϊό”, λέει ο Νικόλαος Σύψας, ο επιστήμονας που συντάσσει στην Ελλάδα τα πρωτόκολλα χορήγησης θεραπειών στους έλληνες ασθενείς για την καταπολέμιση της νόσου COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Την ώρα που η χώρα μας έχει αρχίσει να παράγει φάρμακα που στηρίζονται στη δραστική ουσία χλωροκίνη και ετοιμάζεται να επεκτείνει τη χορήγησή της σε ασθενείς στο σπίτι, αλλά και ως προφυλακτική αγωγή στο νοσηλευτικό προσωπικό, ο επιστήμονας που συντάσσει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα χορήγησης του φαρμάκου στους έλληνες ασθενείς, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας, βάζει φρένο στις υπέρμετρες προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές απέναντι στον “αόρατο εχθρό”:

“Ο ενθουσιασμός για τη χλωροκίνη είναι υπέρμετρος και δεν στηρίζεται σε θεραπευτικά δεδομένα” τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr ο κ. Σύψας και συμπληρώνει: “Το μήνυμα το σωστό είναι, ότι δεν υπάρχει κανένα φάρμακο αυτή τη στιγμή που μιλάμε, με δράση απέναντι στον ιό αποδεδειγμένη. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για τη χλωροκίνη και με βάση αυτό, τη δίνουμε στους ασθενείς. Αυτό μόνο…”

Δείτε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia.gr ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Νικόλαος Σύψας, ο οποίος αποκάλυψε τους στόχους της απόφασης των επιστημόνων να χορηγήσουν τη χλωροκίνη και σε ελαφρύτερα περιστατικά της νόσου COVID-19, αλλά και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε η χορήγηση θεραπείας με χλωροκίνη και σε ασθενείς στο σπίτι

Κορωνοϊός: “Έως τον Μάιο θα ξέρουμε τι γίνεται με τη χλωροκίνη”

ΕΡ: Κύριε καθηγητά, έχουν δημιουργηθεί αρκετές προσδοκίες στον κόσμο γύρω από τη χρήση της δραστικής ουσίας της χλωροκίνης, οι οποίες ξεκίνησαν κυρίως από τις δημοσιεύσεις του γάλλου επιστήμονα από τη Μασσαλία, Ντιντιέ Ραούλτ. Μόλις χθες, όμως, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας τόνισε ότι υπήρξε νέα μελέτη από την Κίνα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία δεν είχε θετικό αποτέλεσμα στους ασθενείς. Ο Ραούλτ από την άλλη, έχει παρουσιάσει εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη δράση του φαρμάκου απέναντι στον ιό. Ποια είναι η αλήθεια και γιατί οι έρευνες εμφανίζουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις;

Ν.Σ: Οι μελέτες του Ραούλτ είναι ιατρικά μη αποδεκτές γιατί δεν είναι καν μελέτες, είναι “ποσταρίσματα”. Οταν κάνεις μια μελέτη, συγκρίνεις ας πούμε 1.000 ανθρώπους που πήραν χλωροκίνη και 1.000 που δεν πήραν και βλέπεις αν υπάρχει διαφορά στην έκβαση. Ο Ραούλτ δεν έχει κάνει μια κανονική ιατρική μελέτη. Έχει μελετήσει μια σειρά ανθρώπων κι αυτού του είδους τα “ποσταρίσματα” δεν σημαίνουν τίποτα. Δεν τα έχει δημοσιεύσει σε κανένα ιατρικό περιοδικό. Τα “ποστάρει” στα social media και κάνει φασαρία γύρω από το όνομά του. Δεν είναι κανονικές κλινικές μελέτες αυτές, αυτό για μας είναι απολύτως σαφές. Γι’ αυτό και ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας έχει πάρει αποστάσεις από τον Ραούλτ, αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας. Όμως για τη χλωροκίνη γίνονται κανονικές μελέτες, και στην Αμερική και στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων τα αποτελέσματα θα τα έχουμε αρκετά σύντομα. Οι Κινέζοι τώρα έβγαλαν μια μελέτη, αλλά με μικρό αριθμό ασθενών, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι γι’ αυτό που δείχνει, ότι δεν έχει καμία δράση.

Άρα το τελικό συμπέρασμα είναι το εξής: Η χλωροκίνη ενδεχομένως να έχει κάποια δράση απέναντι στον κορωνοϊό, είναι το μόνο φάρμακο το οποίο ενδεχομένως μπορεί να έχει κάποια δράση, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμα. Η σωστή απάντηση είναι ότι δεν έχουμε κανένα φάρμακο για τον κορωνοϊό, το οποίο να δουλεύει σίγουρα. Κανένα, μηδέν αυτήν την ώρα που μιλάμε!

ΕΡ: Η χώρα μας κ. Καθηγητά ετοιμάζεται, ωστόσο, να επεκτείνει τη χορήγησή του φαρμάκου και σε ασθενείς εκτός νοσοκομείων και ετοιμαζόμαστε μάλιστα να τη χορηγήσουμε και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα και ως προληπτική – προφυλακτική αγωγή.

Ν.Σ: Ισχύει, αυτό και πάλι το κάνουμε στα πλαίσια ερευνητικού πρωτοκόλλου. Πάλι δεν έχουμε αποδείξεις, έχουμε μόνο ενδείξεις και είναι το μόνο που μπορούμε να δώσουμε. Ο ενθουσιασμός είναι υπέρμετρος και δεν στηρίζεται σε δεδομένα κλινικά. Μπορεί να βγουν οι κλινικές μελέτες οι κανονικές που γίνονται τώρα και να δούμε ότι δεν δουλεύει τελικά.

ΕΡ: Πότε τις περιμένουμε;

Ν.Σ: Πιστεύω ότι μέσα στον Απρίλιο, τον Μάιο το αργότερο θα έχουμε τα πρόδρομα αποτελέσματα

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς παίρνουν χλωροκίνη – Ποιες άλλες θεραπείες χορηγούνται στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τον καθηγητή Ν. Σύψα

Κορωνοϊός: Οι δύο στόχοι της χορήγησης της χλωροκίνης στο σπίτι και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

ΕΡ: Κύριε Σύψα, συμμετέχετε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ως ο επικεφαλής επιστήμονας που συντάσσει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τη χορήγηση του φαρμάκου. Τι προσδοκάτε με την επέκταση της χορήγησης σε ασθενείς εκτός νοσοκομείων, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσιόδρας και με την προφυλακτική χορήγηση στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό;

Ν.Σ: Θέλουμε να δούμε εάν δουλέψει το φάρμακο, μήπως δεν έχουμε βαριά νόσο ή θάνατο και μήπως οι ασθενείς μας γίνουν γρηγορότερα καλά. Επίσης, μήπως οι ασθενείς σταματήσουν να εκπέμπουν και να μεταδίδουν τον ιό. Αυτοί είναι δύο στόχοι..

ΕΡ: Εξηγήστε μας τι σημαίνει ότι «μπορεί με τη λήψη του φαρμάκου να μη μεταδίδουν τη νόσο οι ασθενείς»;

Ν.Σ: Κάποιοι λένε ότι εάν χορηγήσεις χλωροκίνη γίνεται αρνητικό το τεστ, δηλάδη σταματάει να έχει τον ιό στον λαιμό του ο ασθενής πολύ νωρίτερα. Αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί ποτέ.

ΕΡ: Θα χορηγείται το φάρμακο και στα ελαφριά περιστατικά εκτός νοσοκομείου και από πότε; Επίσης, ενδέχεται να είναι αποτελεσματική η χορήγηση στην αρχή της νόσου, όπως π.χ. πρέπει να χορηγούνται εγκαίρως τα αντιιικά για τη γρίπη, ή θα το δίνουν οι γιατροί σε μεταγενέστερη φάση της νόσου, αν υπάρχουν επιπλοκές;

Ν.Σ: Αυτό δεν το ξέρει κανένας, δεν υπάρχει απάντηση. Εμείς θα το δώσουμε σε ασθενείς που νοσηλεύονται κυρίως εντός νοσοκομείου και σε ορισμένους εκτός νοσοκομείου, ανάλογα με την ιατρική εκτίμηση. Πάντως, μπορεί κάποιος γιατρός να το συνταγογραφήσει ακόμη και σήμερα.

ΕΡ: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί είναι κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς ή για να ασκείται κάποιος έλεγχος στη χορήγηση;

Ν.Σ: Είναι για την καταγραφή και για έλεγχο, για να ξέρουμε ποιοι το παίρνουν.

ΕΡ: Σε τι ελπίζετε κ. Σύψα, αν δουλέψει τελικά το φάρμακο;

Ν.Σ: Μήπως προλάβουμε κάποιους ασθενείς και δεν καταλήξουν στο νοσοκομείο.