Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς παίρνουν χλωροκίνη – Ποιες άλλες θεραπείες χορηγούνται στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τον καθηγητή Ν. Σύψα

  • Γιάννα Σουλάκη
χλωροκίνη
Τα ενθαρρυντικά μηνύματα για τη θεραπεία της χλωροκίνης, μετά τις ανακοινώσεις γάλλων και κινέζων επιστημόνων, κοινοποιήθηκαν και στη χώρα μας από τον έλληνα καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα. Τι λένε οι επιστήμονες στη χώρα μας; Συνέντευξη με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Νικόλαο Σύψα.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα κλινικής χορήγησης της χλωροκίνης σε 24 ασθενείς σε νοσοκομείο της Μασσαλίας, τα οποία ανακοινώθηκαν σε διεθνή ΜΜΕ, ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι η θεραπεία παρέχεται – μεταξύ άλλων θεραπειών – και σε έλληνες ασθενείς. Με αγωνία οι επιστήμονες αναμένουν να δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα στη χώρα μας.

“Στη Γαλλία η χρήση των φαρμάκων σε 6 μέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό σε 90% των ασθενών, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Από αυτούς, το 96% παρέμεινε θετικό για τον ιό το ίδιο χρονικό διάστημα. Άρα υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία και περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Με σκοπό να καταρτιστούν ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη χορήγηση του φαρμάκου στους πάσχοντες από η νόσο COVID-19, συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης υπό την προεδρία του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κ. Γαργαλιάνου, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας

Τι λένε, όμως, ο έλληνες γιατροί για αυτά τα νέα ευρήματα;

Το iatropedia.gr επικοινώνησε με τον Νικόλαο Σύψα, Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο, Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ και υπεύθυνο Μονάδας Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Λαϊκό»

Κορωνοϊός – Νίκος Σύψας: “Αν έχει η χλωροκίνη κλινική αξία θα το δούμε στο μέλλον”

ΕΡ: Κύριε καθηγητά, εάν το φάρμακο αυτό είναι τόσο αποτελεσματικό όσο λέγεται, γιατί ενώ χορηγήθηκε και σε ασθενείς στην Ιταλία δεν έφερε αποτελέσματα; Εκεί είχαμε πρωτοφανή αριθμό θανάτων…

ΑΠ: Για να δούμε αν δουλεύει ή όχι πρέπει οι μισοί ασθενείς να το πάρουνε και οι μισοί να μην το πάρουν και να τους συγκρίνουμε. Και στη φάση αυτή, είναι unethical να το κάνουμε, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν ασθενή χωρίς θεραπεία. Επομένως δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματική του επίδραση πάνω στους πληθυσμούς αυτούς που πήραν το φάρμακο, όπως στην Ιταλία. Έχουμε, όμως, στοιχεία για τη χλωροκίνη από άλλους κορωνοϊούς και φαίνεται ότι δουλεύει. Οπότε το δίνουμε και ο Θεός βοηθός.

κορονοϊός

ΕΡ: Πόσο αισιόδοξος είστε σε σχέση με τη δημοσίευση του καθηγητή Ντιντιέ Ραούλτ, από τη Μασσαλία; Τα αποτελέσματα που παρουσίασε εμφανίζονται εντυπωσιακά…

ΑΠ: Τα δημοσίευσε πράγματι ο Ντιντιέ Ραούλτ, αλλά στην ιατρική έχουμε μια μεγάλη αρχή που λέει, μια μελέτη ίσον με καμία μελέτη. Χρειάζεται επιβεβαίωση όλων αυτών. Ο Ραούλτ είναι στη Μασσαλία καθηγητής, σεβαστός καθηγητής, τα ακούμε αυτά που λέει και το φάρμακο χορηγείται ανεξαρτήτως αυτών των αποτελεσμάτων, με βάση παλαιότερες μελέτες που έγιναν σε άλλους κορωνοϊούς. Να ξέρετε, όμως, ότι το φάρμακο δεν έχει πάρει έγκριση να χορηγείται από κανέναν Οργανισμό, ούτε γι’ αυτόν τον ιό ούτε για κανένα άλλον ιό. Είναι -εάν θέλετε- μια πειραματική θεραπεία, η οποία υπάρχει γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο πρακτικά. Όχι για κανέναν άλλο λόγο.

Τώρα εάν αυτά τα ευρήματα του κ. Ραούλτ έχουν κάποια κλινική αξία ή όχι, είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία. Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο καθηγητής τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Χορηγούμε χλωροκίνη σε ασθενείς -ούτως ή άλλως θα τη χορηγούσαμε- αλλά η κλινική του σημασία και το πως θα μεταφραστεί στην κλινική πράξη είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον.

ΕΡ: Κύριε καθηγητά, ποια είναι η ομάδα ασθενών που έχει ένδειξη χορήγησης της χλωροκίνης; Εμείς στην Ελλάδα τη χορηγούμε σε περιστατικά βαριάς μορφής ή ηπιότερης;

ΑΠ: Αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση, αλλά δεν ξέρω την απάντηση (γέλιο). Γιατί η σωστή απάντηση είναι ότι δεν έχει μελετηθεί σε ασθενείς σε πρώιμα στάδι., Η λογική πάντα στην ιατρική λέει, ότι όσο πιο νωρίς τη χορηγήσεις, τόσο καλύτερα. Και για να πάμε και σε ένα πιο πρακτικό ζήτημα. Αν πιάσουμε όλους τους ασθενείς που έχουνε θετικό τεστ για κορωνοϊό και τους χορηγήσουμε χλωροκίνη, θα ξεμείνουμε από χλωροκίνη. Άρα θα το δώσουμε σε ασθενείς που ήδη κινδυνεύουν και είναι βαρύτερα. Αλλά δεν ξέρουμε εάν δουλεύει καλύτερα στους βαρέως πάσχοντες, απ’ ότι εάν το δίναμε νωρίτερα σ’ αυτούς που έχουν πιο ήπια συμπτώματα. Άρα βλέπουμε ότι έχουμε πολλά ερωτήματα ακόμα.

ΕΡ: Στην Ελλάδα σε ποιους ασθενείς χορηγείται;

ΑΠ: Το παίρνουν όσοι είναι στην Εντατική και έχουν βαρεία νόσο. Δεν το παίρνουν αυτοί που βρίσκονται στο σπίτι τους. Όμως, κάποιοι συνάδελφοι το χορήγησαν και σε ασθενείς που ήταν στο σπίτι τους και που είχαν ήπια νόσο, το οποίο είναι κι αυτό σεβαστό. Πάντως η αρχή μας είναι ότι το δίνουμε σ’ αυτούς που δεν έχουν ήπια, αλλά σοβαρά συμπτώματα. Δεν ξέρω αν θα αλλάξει αυτό αύριο.

ΕΡ: Ποιες άλλες θεραπείες λαμβάνουν οι 13 ασθενείς μας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας;

ΑΠ: Υπάρχει ένα φάρμακο για το AIDS, που είναι κοκτέιλ – συνδυασμός των φαρμάκων lopinavir και ritonavir, για το οποίο και πάλι δεν έχουμε κανένα στοιχείο, καμία ένδειξη. Υπάρχουν κάποια πειραματικά μοντέλα κυρίως σε ζώα, ή σε λίγους ασθενείς και το δίνουμε κι αυτό, γιατί πρακτικά δεν έχουμε να δώσουμε κάτι άλλο.

ΕΡ: Μόνο αυτές οι δύο θεραπείες χορηγούνται σε έλληνες ασθενείς αυτή τη στιγμή;

ΑΠ: Σωστό! Δηλαδή, οι ασθενείς που ήδη νοσηλεύτηκαν σε μονάδες έχουν πάρει τα φάρμακα αυτά σε συνδυασμό. Τώρα υπάρχει και το φάρμακο Remdesivir, αυτό είναι πειραματικό. Αυτό δοκιμάζεται σε τρεις μεγάλες κλινικές μελέτες στην Κίνα και στην Αμερική, και φαίνεται ότι αυτό είναι μια καλή ελπίδα για να έχουμε ένα πραγματικό φάρμακο για τον κορωνοϊό, δοκιμασμένο σε κλινικές μελέτες με αποδεδειγμένη αξία. Οι απαντήσεις σ’ αυτήν την μελέτη θα βγουν τέλος Απριλίου, εάν είμαστε τυχεροί και έχουμε καλά αποτελέσματα και φαίνεται ότι το φάρμακο έχει δράση. Η εταιρεία είναι έτοιμο να το παράγει σε μεγάλες ποσότητες και μπορεί να το έχουμε το καλοκαίρι.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Βρέθηκε το φάρμακο; Σημαντική ανακοίνωση γιατρού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας