Κορωνοϊός: Όλες οι πληροφορίες για τους μαθητές που εξετάζονται – Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

  • Γιάννα Σουλάκη
σχολεία
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στη μαθητική κοινότητα και σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς κάποια από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού αποδείχθηκε ότι συνδέονται και είχαν επαφές με μαθητές. Τι θα γίνει με τα σχολεία που έχουν κλείσει...

Κλειστά παραμένουν σήμερα 11 σχολεία σε Αθήνα και ένα σχολείο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τα σχολεία στα οποία φοιτούν παιδιά που ήρθαν σε επαφή ή στενή επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού ή τους συγγενείς τους. Σε έναν απίστευτο αγώνα δρόμου επιδίδονται τώρα οι υγειονομικές αρχές και τα ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ώστε να καταλήξουν γρήγορα σε συμπεράσματα σε σχέση με το εάν έχουν προσβληθεί παιδιά και να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν τα σχολεία που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας.

Δείτε επίσης: Κλείνουν προληπτικά σχολεία – Παιδιά είχαν έρθει σε επαφή με το 4ο κρούσμα

Ας πάρουμε, όμως, από την αρχή τα πραγματικά περιστατικά…

1ο και 2ο Θετικό κρούσμα: 36χρονη μητέρα και ανήλικο παιδί

Κλειστό: 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης έκλεισε για απολύμανση και για 14 ημέρες με κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Παιδείας. Στο σχολείο αυτό φοιτά το παιδί που αποτελεί το δεύτερο κρούσμα του κορωναϊού, το οποίο νόσησε από την 36χρονη μητέρα του, 1ο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στη χώρα.

Μητέρα και παιδί νοσηλεύονται στον ίδιο απομονωμένο θάλαμο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να βγουν την νοσοκομειακή απομόνωση και να συνεχίσουν την αποθεραπεία τους στο σπίτι. Ο υγιής πατέρας της οικογένειας συστήθηκε από τον ΕΟΔΥ να αναζητήσει άλλη προσωρινή διαμονή, ώστε να μην κολλήσει μέχρι να αναρρώσει η σύζυγος και το παιδί του.

Η ιχνηλάτηση που έγινε από τις υγειονομικές αρχές και τα ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ έθεσαν υπό καθεστώς εργαστηριακής διερεύνησης τα παιδιά που βρέθηκαν μαζί με το ανήλικο παιδάκι (θετικό στον ιό) σε σχολική εκδρομή την περασμένη Τρίτη. Μεταξύ αυτών, είναι και δύο 9χρονα παιδάκια, φίλοι του θετικού στον ιό παιδιού, τα οποία εμφάνιζαν συμπτώματα. Τέσσερα από τα δείγματα για τα οποία βγήκαν τα αποτελέσματα, αποδείχθηκαν αρνητικά.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Αρνητικά τέσσερα παιδάκια από την ιχνηλάτηση του σχολείου του θετικού παιδιού στο ΑΧΕΠΑ

Στα υπόλοιπα παιδιά που δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος έχει συσταθεί κατ’ οίκον περιορισμός και παρακολούθηση συμπτωμάτων, ενώ συνεχίζεται και ο εργαστηριακός έλεγχος στα υπόλοιπα παιδιά.

Το σχολείο θα ανοίξει ξανά μετά από 14 μέρες και μόνο εάν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει άλλο θετικό στον ιό περιστατικό.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Αναζητούν την αλυσίδα μετάδοσης στην Ελλάδα – Πως ανιχνεύονται τα νέα κρούσματα

3ο Θετικό κρούσμα: 40χρονη γυναίκα

Κλειστά σχολεία: Κολλέγιο Αθηνών  (Γυμνάσιο – Λύκειο) / Κολλέγιο Ψυχικού (Γυμνάσιο – Λύκειο) / Νηπιαγωγείο Ι.Μ. Καρράς

Η 40χρονη γυναίκα τραπεζική υπάλληλος που βγήκε θετική στον κορωνοϊό, ήταν το 3ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας. Η γυναίκα νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο «Αττικόν» σε απομόνωση και έχει ήπια συμπτώματα. Η 40χρονη είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Μιλάνο με το παιδί της, το οποίο αμέσως μετά την επιστροφή τους έφυγε με 100 ακόμη συμμαθητές του σε σχολική εκδρομή στο Λονδίνο. Το παιδί που φοιτά στο Λύκειο εμφάνισε ήπια συμπτώματα στην βρεττανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της εκδρομής, καθώς και ένα ακόμη παιδί.

Τα δύο παιδιά παραμένουν σε απομόνωση στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν στο Λονδίνο, ενώ τα υπόλοιπα 98 παιδιά της σχολικής εκδρομής επιστρέφουν σήμερα στην Ελλάδα με ειδική πτήση που ναύλωσε το Κολλέγιο Αθηνών.

Από τα δύο παιδιά που παραμένουν στο Λονδίνο κάτω από τη φροντίδα της Ελληνικής Πρεσβείας αναμένεται να ληφθούν δείγματα, τα οποία οι βρεττανικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι θα χρειαστούν 6 μέρες για να εξάγουν αποτελέσματα. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε σε συνεχή επαφή με τους βρετανούς συναδέλφους τους, από τους οποίους ζήτησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε εάν τα παιδιά αποδειχθεί ότι είναι αρνητικά στον ιό, τα τρία παραπάνω σχολεία (τα οποία έκλεισαν γιατί βρίσκονται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα) να ανοίξουν και πάλι μετά το πέρας του τριημέρου.

Αρνητικό πάντως ήταν το αποτέλεσμα από το δείγμα που ελήφθη από το δεύτερο παιδί της 40χρονης γυναίκα, το οποίο φοιτά σε Γυμνάσιο του Κολλεγίου.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Αρνητικό το δείγμα του ενός παιδιού της 40χρονης, που νοσηλεύεται στο «Αττικόν»

4ο Θετικό κρούσμα: 36χρονη γυναίκα

Κλειστά 8 σχολεία της Αττικής

Το 4ο -και τελευταίο επί του παρόντος- επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας, είναι καθηγήτρια 36 ετών, η οποία είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο πρόσφατα και εμφάνισε συμπτώματα. Νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο «Αττικόν» και έχει ήπια δεκατική κίνηση και ήπιο βήχα.

Η 36χρονη είναι καθηγήτρια που παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τα 8 σχολεία έκλεισαν προληπτικά καθώς σε αυτά φοιτούν μαθητές της καθηγήτριας, αλλά και σε κάποια από αυτά τα σχολεία και τα παιδιά της.

Οι υγειονομικές αρχές του ΕΟΔΥ, έχουν προχωρήσει σε ιχνηλάτηση -κατ’ αρχήν- των μαθητών στους οποίους παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα, αλλά και από τα παιδιά της, από τα οποία έχουν ληφθεί δείγματα. Θα γίνει αγώνας δρόμου εντός του επόμενου τριημέρου, ώστε να βγουν τα αποτελέσματα. Όποιοι μαθητές των 8 σχολείων που έκλεισαν αποδεικνύονται αρνητικοί στον ιό, τα αντίστοιχα σχολεία θα ανοίγουν μετά το πέρας του τριημέρου.

Να σημειωθεί ότι τα σχολεία που είναι κλειστά είναι τα εξής: 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου, 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, 11ο Λύκειο Περιστερίου, 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, 1ο ΓΕΛ Γλυφάδας, 9ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου, 5ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου.