Κορωνοϊός: Οδηγίες για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ – Που να απευθύνονται

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο οργανισμός υγειονομικής περίθαλψης των δημοσιογράφων ενημερώνει τους ασφαλισμένους του για τα ύποπτα κρούσματα και που να απευθύνονται, καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται στην Ευρώπη και την Ασία.

Οδηγίες προς τους ασφαλισμένους του, ώστε να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν αν νομίζουν ότι τους μόλυνε ο νέος κορονοϊός Covid-19, εξέδωσε ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης & Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Ο ΕΔΟΕΑΠ αναφέρει πως ύποπτα περιστατικά θεωρούνται όσοι παρουσιάζουν υψηλό πυρετό (άνω των 38,5◦C) και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ προέρχονται από ταξιδιωτικούς προορισμούς όπως η Κίνα και η Ιταλία.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), ύποπτα περιστατικά θεωρούνται επίσης όσοι έχουν υψηλό πυρετό ΚΑΙ τις 14 ημέρες πριν από την εμφάνισή του:

  • Είχαν στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού
  • Είχαν εργασθεί/επισκεφθεί δομή παροχής φροντίδας υγείας με ασθενείς μολυσμένους με τον κορωνοϊό.

Οι ασθενείς που πληρούν αυτά τα κριτήρια και νομίζουν ότι τους μόλυνε ο κορωνοϊός, πρέπει να υποβάλλονται αμέσως σε εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός ΔΕΝ πραγματοποιείται στον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά ΜΟΝΟ στα ορισθέντα Νοσοκομεία Αναφοράς.

Ενημέρωση του υγειονομικού προσωπικού

«Εάν ταξιδέψατε πρόσφατα σε Κίνα ή Ιταλία και εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα», συνιστά χαρακτηριστικά ο Οργανισμός.

Κατά την επικοινωνία τους με τον γιατρό, οι ασθενείς πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να τον ενημερώνουν για το επιδημιολογικό ιστορικό τους. Με άλλα λόγια, πρέπει να τον ενημερώσουν για το πρόσφατο ταξίδι τους ή την επαφή τους με πιθανό/επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ που πληρούν τα κριτήρια μπορούν να επικοινωνούν:

  • Με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)
  • Με τα ιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ (210-726.4050).

Θα ακολουθήσουν αναλυτικές οδηγίες για επιμέρους μέτρα, όπως ο (προ)έλεγχος των εισερχομένων στα κτήρια του ΕΔΟΕΑΠ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για πληρέστερη ενημέρωση των ασφαλισμένων, ο ΕΔΟΕΑΠ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του φυλλάδιο με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορωνοϊό.

Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει έως σήμερα προσβάλλει 80.350 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα 77.660 από αυτά τα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα. Συνολικά υπάρχουν κρούσματα σε 40 χώρες και ημιαυτόνομες περιοχές του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Χάρτης δείχνει πού και πόσο έχει εξαπλωθεί – Χώρες, κρούσματα και θύματα