Κορωνοϊός: Ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα από COVID-19 – Κατέληξε ο 67χρονος στην Πάτρα

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Το πρώτο θύμα της νόσου COVID-19 καταγράφηκε στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Πέμπτης 12 Μαρτίου. Πρόκειται για τον 67χρονο άνδρα, που νοσηλευόταν από την περασμένη Τετάρτη σε κρίσιμη κατάσταση τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας στο Ρίο.

Έχασε τη μάχη με τη φοβερή νόσο COVID-19, 0 67χρονος άνδρας, ο οποίος είχε ταυτοποιηθεί στις 4 Μαρτίου ως το 9ο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο 67χρονος νοσηλευόταν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης μετά την επιστροφή του από ταξίδι στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Ήταν ο πρώτος από το γκρουπ των 54 προσκυνητών, που εντοπίστηκε και τέθηκε σε απομόνωση. Αλλά και ο ασθενής που από την αρχή παρουσίαζε τα πιο σοβαρά συμπτώματα από το αναπευστικό του σύστημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

Ο πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.

Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15.

Ο 66χρονος ήταν ανάμεσα στους προσκυνητές που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους και βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό.

Κορωνοϊός: Είχε ραγδαία επιδείνωση τα τελευταία 24ωρα

Τα τελευταία 24ωρα ο 67χρονος εμφάνισε ραγδαία επιδείνωση. Η οξεία πνευμονία, συνηθέστερη επιπλοκή της νόσου COVID-19, είχε οδηγήσει σε σταδιακή έκπτωση όλες τις ζωτικές του λειτουργίες και σε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Υπάρχει ένα “σημείο καμπής” προτού πεθάνει ο ασθενής – Τι δείχνουν οι έρευνες στα θύματα

Οι θεράποντες γιατροί του στο νοσοκομείο της Πάτρας, αλλά και οι γιατροί του ΕΟΔΥ που παρακολουθούσαν στενά την πορεία της υγείας του, έκαναν τα πάντα για να τον κρατήσουν στη ζωή. Δοκίμασαν όλα τα πειραματικά κοκτέιλ και διαφορετικά θεραπευτικά σχήματα, τα οποία μάλιστα έχουν δοκιμαστεί -με όχι σημαντικά ποσοστά επιτυχίας- και σε ασθενείς στην Κίνα. Είναι γνωστό, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία.

Έτσι τίποτα δεν στάθηκε ικανό να ανακόψει την θανατηφόρα πορεία της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, η οποία έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα στο θάνατο σχεδόν 4.500 ανθρώπους παγκοσμίως.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός Ιταλία: Γιατί είναι τόσο πολλοί οι νεκροί – Τι λένε οι επιστήμονες

Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα σοβαρά περιστατικά στην Ελλάδα

Παράλληλα με τον πρώτο θάνατο στη χώρα μας αυξάνονται και τα σοβαρά περιστατικά της νόσου COVID-19. Τα τελευταία 24ωρα ραγδαία επιδείνωση εμφάνισε και δεύτερος ασθενής από την Πάτρα, ο οποίος νόσησε μετά από επαφή με τη σύζυγό του, που είχε ταξιδέψει με το επίμαχο γκρουπ στο Ισραήλ

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα 64 ετών, ο οποίος πάσχει από σοβαρή πνευμονία, ο οποίος χρειάστηκε να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλεύεται μέχρι αυτή τη στιγμή σε σταθερή κατάσταση.

Ο άνδρας βρισκόταν σε κατ΄ οίκον περιορισμό στην Αμαλιάδα, ενώ και η σύζυγός του, θετική στον ιό, νοσηλεύεται επίσης στο ίδιο νοσοκομείο, αλλά σε απλό θάλαμο της Οφθαλμολογικής κλινική. Ο άνδρας το τελευταίο 24ωρο εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση και μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν ο τρίτος στη χώρα μας που χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεύτερος είναι ένας 54χρονος, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Κορωνοϊός: Σε σοβαρή κατάσταση και 43χρονος ιερωμένος

Σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Πάτρας και 43χρονος ιερωμένος, ο οποίος εντοπίστηκε από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ανάμεσα στους εκδρομείς – προσκηνητές των Αγίων Τόπων. Είχε από την αρχή έντονα συμπτώματα πριν διαγνωστεί και εισαχθεί στο νοσοκομείο. Στην αρχή της νοσηλείας του, πάντως, η κατάσταση της υγείας του ήταν σταθερή και δεν ενέπνεε ιδιαίτερη ανησυχία.

Κατά την 6η – 7η ημέρα της νοσηλείας του, όμως, εμφάνισε επιδείνωση από το αναπνευστικό του σύστημα και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο -για τα κρούσματα της νόσου COVID-19 θάλαμο- της οφθαλμολογικής κλινικής.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι, πάντως, οι γιατροί καθώς ο νέος κορωνοϊός παρουσιάζει περίεργα συμπτώματα στους ασθενείς, τα οποία δεν έχουν ξαναδεί. Ασθενείς, δηλαδή, που στην αρχή της νόσησής τους έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, μπορεί την 5η ή 6η ημέρα να παρουσιάσουν ξαφνική επιδείνωση.

Κορωνοϊός: Ποια είναι η κατάσταση των υπόλοιπων ασθενών ανά την Ελλάδα

Με συμπτώματα σοβαρής πνευμονίας νοσηλεύονται σε ειδικούς απομονωμένους θαλάμους 4 ασθενείς συνολικά (τρεις στην Πάτρα και ένας στην Αθήνα), αλλά επί του παρόντος η κατάστασή τους ελέγχεται.

Με ήπια συμπτώματα νοσηλεύονται σε απλό θάλαμο κρουσμάτων κορωνοϊού στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας στο Ρίο ακόμη 16 άτομα, ενώ στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και 10 ακόμη ασθενείς σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε πανελλαδικό επίπεδο, από τους 99 συνολικά ασθενείς της νόσου COVID-19:

  • 29 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Μυτιλήνης,
  • 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους

Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.