Κορωνοϊός: «Ναι» των ειδικών στις ΗΠΑ για την τρίτη δόση από το εμβόλιο της Moderna

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλιο
Τι αποφάσισε επιτροπή εμπειρογνωμόνων του οργανισμού φαρμάκων των ΗΠΑ. Πόσο δεσμευτική είναι η εισήγησή της. Σήμερα η απόφαση και για το εμβόλιο της Janssen.

Θετική γνωμοδότηση εξέδωσε την Πέμπτη το βράδυ ομάδα εμπειρογνωμόνων στις ΗΠΑ για τη χορήγηση τρίτης δόσης από το εμβόλιο της Moderna σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Η απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Εμβόλια & Σχετιζόμενα Βιολογικά Προϊόντα (VRBPAC) ήταν ομόφωνη. Σύμφωνα με αυτήν, η χορήγηση τρίτης δόσης από το εμβόλιο της Moderna μπορεί να εγκριθεί για:

  • Τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών
  • Τα άτομα με υψηλή επαγγελματική έκθεση στον κορωνοϊό
  • Τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή COVID-19

Η VRBPAC είναι συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Οι εισηγήσεις της δεν είναι δεσμευτικές για την FDA, αλλά η Υπηρεσία συνήθως τις ακολουθεί.

Ακολουθούν τα CDC

Αν συμβεί και τώρα αυτό, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) θα αποφασίσουν στη συνέχεια αν θα επικυρώσουν την απόφαση για το εμβόλιο. Ύστερα θα αποσαφηνίσουν σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα προταθεί η τρίτη δόση.

Αν δώσει η FDA το πράσινο φως, η αντίστοιχη συμβουλευτική επιτροπή των CDC θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το Reuters.

Η επιτροπή VRBPAC έχει ως μέλη επιστήμονες, καθώς και εκπροσώπους των ασθενών και της βιομηχανίας. Στην παρούσα συνεδρίαση συμμετείχαν 19 μέλη. Όλοι ήταν θετικοί στην έγκριση της τρίτης δόσης.

Η FDA και τα CDC έδωσαν τον περασμένο μήνα ανάλογη έγκριση στην τρίτη δόση από το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech. Και αυτό εγκρίθηκε για ενήλικες υψηλού κινδύνου. Έκτοτε, σχεδόν 9 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί για τρίτη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC.

Η VRBPAC θα αποφασίσει σήμερα αν θα προτείνει πρόσθετη δόση (δεύτερη) για το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen/Johnson & Johnson

Φωτογραφία: iStock