Κορονοϊός: Μόνο 1 στους 4 ηλικιωμένους με 4η δόση – “Πιο επικίνδυνη η Kraken παρά το εμβόλιο”

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμός
Συνεχίζεται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Pfizer, παρά τον χαμηλό κίνδυνο ισχαιμικού στους 65+.

Σε έκθεση αξιολόγησης απειλών που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 13/1 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η παραλλαγή XBB.1.5 -γνωστή και ως Kraken- χαρακτηρίστηκε ως “χαμηλού κινδύνου” για τον γενικό πληθυσμό.

Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, και για τις ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας -και κυρίως για τους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατεσταλμένους και τους μη εμβολιασμένους- για τους οποίους ο κίνδυνος αναβαθμίζεται από “μέτριος έως υψηλός”.

Πολλά εξαρτώνται από το επίπεδο ανοσίας των ηλικιωμένων, όπως λένε οι ευρωπαίοι επιστήμονες, οι οποίοι προβλέπουν ένα νέο κύμα κορονοϊού στην Ευρώπη μέσα στο επόμενο δίμηνο, το οποίο πρέπει να μας βρει “έτοιμους”.

Δείτε επίσης: Παραλλαγή Kraken – Σουρβίνος: “Εκτός από την Αττική, θα επεκταθεί παντού και θα φέρει επαναλοιμώξεις”

Μαθηματική μοντελοποίηση από το ECDC, συγκεκριμένα, δείχνει ότι η XBB.1.5 θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη στην ΕΕ/ΕΟΧ μετά από έναν έως δύο μήνες.

Έτσι οι επιστήμονες εστιάζουν τώρα στην ανάγκη επικαιροποίησης της ανοσολογικής κατάστασης των ηλικιωμένων με τη λήψη της 4ης δόσης, καθώς η μέχρι στιγμής όχι πιο επιθετική Όμικρον XBB.1.5 μπορεί να αποβεί “μοιραία” σε άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση, επισημαίνοντας την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα του νέου ιού. Αυτό σημαίνει ότι θα μολύνει μεγαλύτερο εύρος πληθυσμού, και άρα πολλούς ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους, για τους οποίους πάντα η νόσηση από COVID αποδεικνύεται βαριά και επικίνδυνη.

4η δόση: Χαμηλά ο εμβολιασμός  στην ΕΕ – Πιο χαμηλά στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στην Ε.Ε. ο «ιός της εμβολιαστικής κόπωσης» του πληθυσμού κρατά χαμηλά τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης με την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου κατά της COVID.

Το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στις επίμαχες ομάδες “στόχους” του κορονοϊού, που είναι οι άνω των 60 ετών, ο εμβολιασμός με την 2η ενισχυτική (τέταρτη) δόση καταλαμβάνει το 35% στην ΕΕ / ΕΟΧ, ενώ στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 25%.

Δείτε αναλυτικότερα την εμβολιαστική κάλυψη στους 60+ στην ΕΕ και την Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ECDC:

ΕΕ/ΕΟΧ 60+

  • Βασικός εμβολιασμός (2 δόσεις) … 91,1%
  • 1η ενισχυτική (3η δόση) … 84.8,7%
  • 2η ενισχυτική (4η δόση) … 34,4%
  • 3η ενισχυτική (5η δόση) … 2,0%

Ελλάδα 60+

  • Βασικός εμβολιασμός (2 δόσεις)… 89,7%
  • 1 ενισχυτική (3η δόση) … 79,2%
  • 2 ενισχυτική (3η δόση) … 25,5%
  • 3 ενισχυτική (5η δόση) … 4,9%

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι 6 ομάδες του πληθυσμού στις οποίες συστήνεται το επικαιροποιημένο δισθενές εμβόλιο, που καλύπτει όλες τις -μέχρι σήμερα- γνωστές παραλλαγές του κορονοϊού (της οικογένειας Όμικρον), είναι οι εξής:

1. όλοι οι άνω των 60 ετών, 2. άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, 3. διαμένοντες και εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων, 4. επαγγελματίες υγείας, 5. διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα, 6. φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό.

Η τέταρτη δόση χορηγείται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την προηγούμενη δόση, ενώ και η πέμπτη δόση συστήνεται να χορηγηθεί στους 3 μήνες, μετά την λήψη της τέταρτης δόσης.

Δείτε επίσης: Χ. Γώγος: «Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι δύσκολοι!» Ποιοι επιβάλλεται να εμβολιαστούν έστω και τώρα

Εμβόλιο Pfizer / BioNTech: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος εγκεφαλικού στους άνω των 65 ετών

Εντωμεταξύ, αναστάτωση επικράτησε τα τελευταία 24ωρα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο των εταιρειών Pfizer / BioNTech, για το οποίο οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (CDC, FDA) εξέδωσαν προειδοποίηση για το ενδεχόμενο πρόκλησης θρόμβων και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνω των 65 ετών, τρεις εβδομάδες μετά τη λήψη της ένεσης.

Ωστόσο, όπως τόνισαν οι αμερικανοί επιστήμονες, δεν συστήνεται καμία αλλαγή στην πρακτική του εμβολιασμού, ενώ αντίθετα, θα πρέπει όλοι όσοι χρειάζεται να κάνουν την επικαιροποίηση τους εμβολιασμού του να το πράξουν.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Χρούσος, εξηγεί πως το ποσοστό των επεισοδίων αυτών -το οποίο δεν ήταν θανατηφόρο- είναι πολύ μικρό, ενώ το όφελος από τους εμβολιασμούς τεράστιο:

“Είναι τόσο μικρό το ποσοστό των ισχαιμικών, που δεν αλλάζουν οι οδηγίες”, σχολιάζει ο γιατρός και εξηγεί:

“Πάντα η ιατρική είναι από τη μία μεριά το κόστος και από την άλλη το όφελος. Το όφελος είναι τόσο τεράστιο, που το κόστος είναι μικρό. Έτσι λειτουργούμε πάντα στην Ιατρική”, τονίζει ο ίδιος.

Προσθέτει δε, πως δεν αποκλείεται να έχουν συμβεί και στη χώρα μας παρόμοια περιστατικά:

“Δεν το ξέρω αλλά δεν θα με ξενίσει να έχουμε και στην Ελλάδα περιστατικά. Γι’ αυτό και εγώ πάντα συνιστούσα σε όλους που κάναν το εμβόλιο, να πίνουν πολλά νερά, να περπατάνε ώστε να κυκλοφορεί το αίμα και να είναι αραιό. Είναι απλό και αυτά τα απλά πράγματα βοηθάνε”, σημειώνει ο γιατρός.

Δείτε επίσης: Χρούσος για πιθανότητα εγκεφαλικού με το εμβόλιο της Pfizer: “Είναι γνωστό! Μικρό το κόστος, τεράστιο το όφελος”

Πιθανότατα τον Φεβρουάριο η κορύφωση της Kraken

Στην Ελλάδα η κορύφωση του κύματος της μετάλλαξης ΧΒΒ.1.5 ή Kraken αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εξέφρασε την Κυριακή (15/1), τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στη χώρα μας.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός – Μίνα Γκάγκα: Η μετάλλαξη Κράκεν «πιθανότατα θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα»

Πρόσθεσε δε πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά εναντίον της μετάλλαξης αυτής, σε μεγάλο ποσοστό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνουν οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων, ώστε να ανανεώνεται η ανοσία.

«Η προηγούμενη ανοσία, και από τα εμβόλια και από τη φυσική νόσηση, ούτως ή άλλως βοηθάει», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε πως τα υπάρχοντα εμβόλια «μια υποπαραλλαγή του κορονοϊού την πιάνουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό».