Κορωνοϊός – Μίνα Γκάγκα: Η μετάλλαξη Κράκεν «πιθανότατα θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα»

  • Ρούλα Τσουλέα
Κράκεν
Για τη μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5 (ή «Κράκεν») που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός μίλησε στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

Η μετάλλαξη ΧΒΒ.1.5 ή Κράκεν που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός πιθανότατα θα επικρατήσει τελικά και στη χώρα μας, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως συντρέχει λόγος ανησυχίας, πρόσθεσε.

«Πιθανότατα θα κυριαρχήσει», είπε. «Φαίνεται ότι κάθε φορά που έρχεται μία καινούργια παραλλαγή αρχίζει και μεταδίδεται. Η Κράκεν είναι μία παραλλαγή της Όμικρον, δεν είναι δηλαδή μία καινούργια παραλλαγή από την αρχή. Δεν πρέπει όμως να σπέρνουμε τον πανικό. Υπάρχει μετάδοση, παίρνει χώρο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις, αλλά τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι πρέπει να ανησυχούμε πάρα πολύ».

Όπως εξήγησε, τα υπάρχοντα εμβόλια ως φαίνεται είναι αποτελεσματικά εναντίον της μετάλλαξης αυτής. Ειδάλλως θα υπήρχαν πολύ περισσότερα περιστατικά απ’ όσα παρατηρούνται τώρα στις ΗΠΑ, τη χώρα με τη μεγαλύτερη διασπορά της.

«Η προηγούμενη ανοσία, και από τα εμβόλια και από τη φυσική νόσηση, ούτως ή άλλως βοηθάει», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε πως τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν από τον κορωνοϊό γενικώς και «μια υποπαραλλαγή του κορωνοϊού την πιάνουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό».

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να γίνονται οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων, υπογράμμισε. Και αυτό, διότι πρέπει να ανανεώνεται η ανοσία.

Η κυρία Γκάγκα επισήμανε ότι έχει αρχίσει ήδη η Κράκεν να διασπείρεται στη χώρα μας, αλλά «είμαστε πάνω-κάτω σε σταθερά νούμερα». Κυμαίνονται σε 6.000 έως 7.000 ημερησίως, χωρίς να υπάρχει γεωμετρική πρόοδος στην αύξηση τους.

Επομένως, «πρέπει να έχουμε το νου μας, χωρίς να τρομάζουμε ιδιαίτερα. Η επιτήρηση είναι καθημερινή».

Η κυρία Γκάγκα είπε ακόμα ότι το ιικό φορτίο αυξήθηκε στα λύματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, αλλά σε πόλεις όπως η Πάτρα μειώθηκε σημαντικά. Επομένως, «έχει να κάνει και με τις περιοχές και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».