Κορωνοϊός: Με μάσκες από Δευτέρα στα φαρμακεία της Αττικής – Αλλαγές και στο ωράριο

  • Iatropedia newsroom
μάσκες
Το μέτρο εκτιμάται ότι θα ισχύσει και για τα φαρμακεία σε άλλες περιοχές της χώρας, έπειτα και από σχετική εισήγηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Αλλάζει σταδιακά και το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.

Προστατευτικές μάσκες προσώπου θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου οι πολίτες για να εισέλθουν στα φαρμακεία της Αθήνας.

Όπως ανακοίνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), μάσκες θα φορούν επίσης υποχρεωτικά οι φαρμακοποιοί και οι λοιποί εργαζόμενοι στα φαρμακεία.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Αλλαγή πλεύσης για τις μάσκες στην Ευρώπη – Τι συνιστά το ECDC

Κορωνοϊός – Μάσκες προσώπου: Δείτε πώς τις φοράμε για να μην τις μολύνουμε

Ο ΦΣΑ υπενθυμίζει επίσης στα φαρμακεία-μέλη του ότι εξακολουθούν να ισχύουν δύο άλλα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό Covid-19:

  •  Στο φαρμακείο μπαίνουν κάθε φορά μόνο μέχρι δύο (2) άτομα
  • Πρέπει να τηρείται υποχρεωτική απόσταση τουλάχιστον ενός (1) μέτρου από τον πάγκο του φαρμακείου και δύο (2) μέτρων από άλλους παρευρισκόμενους στο φαρμακείο

Η απόφαση αυτή ελήφθη μία ημέρα μετά το αίτημα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς το υπουργείο Υγείας για επικαιροποίηση των οδηγιών που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων.

Το αίτημα έγινε με αφορμή την επικείμενη άρση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για να ανακοπεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού. Ο ΠΦΣ απέστειλε  επιστολή στον εκπρόσωπο του υπουργείου καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Σε αυτήν προτείνει να καταστούν υποχρεωτικές οι προστατευτικές μάσκες στα φαρμακεία για όλους.

Ωστόσο εισηγείται να εξαιρεθούν ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες από το μέτρο. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών
  • Ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα
  • Άτομα με ειδικής ανάγκες που δεν μπορούν να φορέσουν και να αφαιρέσουν τη μάσκα χωρίς βοήθεια.

Ο ΠΦΣ προτείνει ακόμα να υπάρχει επίσης στα φαρμακεία αντισηπτικό για να απολυμαίνουν τα χέρια τους οι πολίτες. Το αντισηπτικό πρέπει να έχει περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε αιθανόλη. Μεταξύ άλλων, ζητά επίσης:

  • Να τοποθετηθεί προστατευτικό πλεξιγκλάς στον πάγκο των φαρμακείων
  • Να αφήνει ο φαρμακοποιός στον πάγκο τα φάρμακα, αντί να τα δίνει απ’ ευθείας στον ασθενή.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πόσο καιρό επιβιώνει σε μάσκες, χαρτονομίσματα – Νέα έρευνα

Επαναφορά του παλαιού ωραρίου

Σε άλλη ανακοίνωσή του, αυτή τη φορά προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, ο ΠΦΣ εισηγείται επαναφορά του παλαιού ωραρίου λειτουργίας για τα φαρμακεία.

Η εισήγηση γίνεται κατόπιν αποφάσεως του διοικητικού συμβουλίου του. Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι πρέπει τώρα να επικυρώσουν την απόφαση και ύστερα να  την αποστείλουν στους περιφερειάρχες για να εφαρμοστεί.

Ήδη ορισμένοι σύλλογοι, όπως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, έχουν δρομολογήσει την επαναφορά του παλαιού ωραρίου λειτουργίας από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020.

Το τι ακριβώς θα ισχύσει σε κάθε φαρμακείο, συχνά διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Επομένως οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από το φαρμακοποιό τους.