Κορωνοϊός-Μαγιορκίνης: Νέα έξαρση των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο – Πότε μπορεί να ληφθούν μέτρα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ποιο είναι το καθοριστικό επιδημιολογικό σημείο, μετά από το οποίο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.

Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει από τον περασμένο Ιούλιο ένα νέο «κύμα» το οποίο δεν αποκλιμακώθηκε ποτέ. Αντιθέτως, τον Σεπτέμβριο παρουσίασε νέα έξαρση, που χαρακτηρίσθηκε από αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1. «Είναι μια έξαρση, η οποία φαίνεται ότι έχει αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου», είπε. «Ωστόσο να επισημάνω ότι είχαμε άλλη μια έξαρση η οποία άρχισε τέλη Ιουλίου και δεν αποσοβήθηκε πλήρως. Οπότε αυτή η έξαρση έρχεται πάνω στην καμπύλη της προηγούμενης».

Με τις συνεχείς εξάρσεις που έχει ο κορωνοϊός, αναμενόμενο ήταν να αυξηθούν τελικά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Έχουμε αυξημένο αριθμό ατόμων να μπαίνουν στα νοσοκομεία και να διαγιγνώσκονται με COVID-19», τόνισε. «Βλέπουμε επίσης στις ΜΕΘ οι ασθενείς να έχουν ξεπεράσει τις 30 κλίνες. Οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς που βλέπαμε την εποχή της πανδημίας. Δεν είναι όμως τέτοιοι που να μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα».

Πάντως, ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτήρισε «εξαιρετικά απίθανο» το ενδεχόμενο να ληφθούν και πάλι προληπτικά μέτρα. Όπως εξήγησε, «πρέπει να δούμε στις εντατικές πάνω από 150-180 άτομα, για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την πιθανότητα λήψης μέτρων».

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, επισήμανε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο δεν συνιστώνται στους υγιείς. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι και έχουν προβλήματα υγείας, μόλις γίνει διαθέσιμο το εμβόλιο να πάνε να κάνουν την επικαιροποιημένη δόση», τόνισε.

Φωτογραφία: iStock