Κορονοϊός: Κρίσιμο για την πανδημία το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου – Γιατί ανησυχούν οι επιδημιολόγοι

  • Γιάννα Σουλάκη
COVID-19
Με τη χειμερινή περίοδο να πλησιάζει και τους δείκτες της πανδημίας σε ανοδική τροχιά, την ώρα μάλιστα που οι εμβολιασμοί δεν φαίνεται να εμφανίζουν θεαματική αύξηση, το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται κρίσιμο, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους.

Ο κορονοϊός αρχίζει να απειλεί ξανά την Ευρώπη και την Ελλάδα και το πρώτο «crash test» της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού στη χώρα μας, σε σύγκριση με την απειλή του νέου κύματος τον χειμώνα που έρχεται, θα συμβεί τον Νοέμβριο.

Είναι το πρώτο  κύμα που θα αντιμετωπίσουμε με εμβολιασμένο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τον Νοέμβριο οι επιστήμονες θα έχουν την πρώτη εικόνα, για το εάν το 62% των εμβολιασμένων στο σύνολο του πολιτών και το 69% ανάμεσα στους ενήλικες, θα είναι ικανό να κρατήσει “χαμηλά” τ0 νέο επιδημικό κύμα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ήταν σαφής σχετικά με την επίπτωση που θα έχουν οι εμβολιασμοί, στο μέγεθος της πίεσης που θα ασκήσει η πανδημία στην κοινωνία και το σύστημα Υγείας:

“Μέχρι και το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου αναμένουμε να εκτιμήσουμε στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητας στην πρώτη χειμερινή περίοδο μετά από τον μαζικό εμβολιασμό. Αναμένουμε σίγουρα μια ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Με 4 εκατομμύρια ανεμβολίαστους και το στέλεχος Δέλτα, είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας»

Κυβέρνηση και επιστήμονες δεν είναι αισιόδοξοι για την αύξηση των εμβολιασμών σε ικανό βαθμό (δηλαδή στο 80% στο σύνολο του πληθυσμού), ώστε να αντιμετωπίσουμε με βεβαιότητα ένα ήπιο κύμα της πανδημίας μέσα στο χειμώνα.

Οι νέοι εμβολιασμένοι που προσθέτουν νέα “τουβλάκια” στο τείχος της ανοσίας δεν ξεπερνούν καθημερινά τις 6 με 7 χιλιάδες, την ώρα που χρειαζόμαστε τουλάχιστον 1 με 1,5 εκατομμύριο νέους εμβολιασμένους πολίτες, ώστε να προσεγγίσουμε τις χώρες της Ευρώπης που έχουν επιτύχει την πολυπόθητη ασφάλεια.

“Με 4 εκατ. τουλάχιστον ανεμβολίαστους και με ένα στέλεχος τουλάχιστον 2,5 φορές πιο μεταδοτικό από το αρχικό είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας από πλευράς κινδύνου. Αυτό δημιουργεί κρίση στο σύστημα υγείας αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους, στις οικογένειες στους χώρους εργασίας. Αν συνεχίσουμε να νοσούμε με αυτή την συχνότητα είναι πολύ επικίνδυνο”, δήλωσε πρόσφατα η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Σε κίνδυνο ο βόρεια Ελλάδα

Μιλώντας για τις επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, καθώς υπάρχει αύξηση κατά 30% των εισαγωγών στα νοσοκομεία στο σύνολο της χώρας, ο Καθηγητής Μαγιορκίνης επισήμανε, πως ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, όπου τα εμβολιαστικά ποσοστά είναι πολύ χαμηλά, παρατηρείται πίεση στο σύστημα Υγείας.

“Επί του παρόντος αναμένουμε, ωστόσο, να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για μια απλή διακύμανση ή για αυξημένη επιδημικότητα, με την αυξημένη επιδημικότητα να κερδίζει έδαφος μέρα με την ημέρα. Η εικόνα θα είναι ωστόσο πιο ξεκάθαρη στις αρχές Νοεμβρίου”, σημείωσε συγκεκριμένα.

Η βόρεια Ελλάδα, με περιορισμένα εμβολιαστικά ποσοστά, δεν αποκλείεται να αποτελέσει -για πολλοστή φορά τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια- το επίκεντρο μιας πιθανής νέας υγειονομικής κρίσης.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η νότια Ελλάδα κινδυνεύει λιγότερο, καθώς διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμένων:

“Έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα από τη Βόρεια Ελλάδα και φαίνεται σαφώς ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ εμβολιαστικής κάλυψης και σοβαρής νοσηρότητας. Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως θα κρυώνει ο καιρός και θα αρχίσει να κατεβαίνει το κρύο και προς τα κάτω, ελπίζουμε ότι η εικόνα θα είναι σχετικά καλύτερη με την έννοια ότι έχουμε υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι χώρες με ήπια εκδήλωση της πανδημίας είναι αυτές με τον μεγαλύτερο εμβολιασμό

Η παγκόσμια εικόνα της πανδημίας εμφανίζει σταθεροποίηση και μερική υποχώρηση, καθώς στους συσχετισμούς προστίθενται οι εμβολιασμοί, αλλά και το νότιο ημισφαίριο το οποίο εισέρχεται στη θερινή περίοδο και ο κορονοϊός μπαίνει σε φάση υποχώρησης. Έτσι σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέες διαγνώσεις υποχώρησαν, καθώς επίσης και οι θάνατοι.

Αντίθετη πορεία με τον υπόλοιπο κόσμο ακολουθεί η Ευρώπη, όπου η πανδημία επιδεινώθηκε για τέταρτη εβδομάδα στη σειρά, όπως είπε κατά την παράθεση στοιχείων ο Καθηγητής Μαγιορκίνης. Συγκεκριμένα, παρατηρείται κατά 16% αύξηση στις διαγνώσεις και κατά 12% στους θανάτους, ενώ από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε κάτι σημαντικό: Η πίεση σε πολλές χώρες της Ευρώπης με υψηλά εμβολιαστικά ποσοστά, δεν μεταφράζεται σε πίεση στα συστήματα υγείας ή στους θανάτους.

“Αυτό πρέπει να το προσέξουμε. Έχουμε μία επιδείνωση στην Ευρώπη, αλλά στις περισσότερες χώρες που έχουν καλή εμβολιαστική κάλυψη αυτό δεν μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας”, είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι η αύξηση στην Ευρώπη είναι αναμενόμενη:

“Η πτώση της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο προκαλεί τη σημαντική επιδείνωση, την οποία την περιμέναμε κιόλας, της επιδημίας στην Ευρώπη, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι είναι ηπιότερη και επιβραδύνεται εξαιτίας του σχετικά υψηλού ποσοστού εμβολιασμών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες” , ανέφερε συγκεκριμένα.

Αντίθετα, στην Ελλάδα των «χαμηλών πτήσεων» στους εμβολιασμούς, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν κατά 17% περισσότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός το οποίο έφερε αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας, με αύξηση στις νέες εισαγωγές και με τάσεις επιδείνωσης. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε αύξηση της τάξης του 8%, και ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε αύξηση της τάξης 4%.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρήθηκε μετατόπιση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, «γεγονός που αυτομάτως μεταφράζεται σε αύξηση της
νοσηρότητας σε ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας που θα νοσήσουν βαρύτερα, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους», κατέληξε η Καθηγήτρια κα. Βάνα Παπαευαγγέλου.