Κορωνοϊός: «Καθ’ υπερβολήν τα μέτρα με το κλείσιμο των σχολείων», λέει ο εκπρόσωπος για την επιδημία στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
Υπουργείο Υγείας
Επιστημονικές εξηγήσεις για τα αυστηρά προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας ενάντια στην διασπορά του κορωνοϊού, έδωσε κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Εν αναμονή της επόμενης φάσης της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα οι επιστήμονες οδηγούνται να λάβουν πολύ αυστηρά μέτρα ακόμα και «καθ’ υπερβολήν», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος για τα επιστημονικά θέματα του κορωνοϊού του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Σωτήρης Τσιόδρας.

Με δεδομένη την υποανίχνευση της νόσου στον πληθυσμό, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχει ήπια συμπτώματα ή ακόμα και καθόλου, ο καθηγητής τόνισε ότι το κλείσιμο των σχολείων ήταν επιβεβλημένο καθώς:

  • στα 14 από τα σχολεία που έκλεισαν τα παιδιά είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού
  • στα 14 υπήρχε ιστορικό ταξιδιού (σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές) στη Βόρεια Ιταλία

Στα 3 σχολεία του Κολλεγίου, που συστεγάζονται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα αναστέλλεται η λειτουργία, όχι εξαιτίας των «ύποπτων περιστατικών» του Λονδίνου, τα οποία είναι ούτως ή άλλως αρνητικά, αλλά επειδή άλλοι μαθητές του σχολείου είχαν πραγματοποιήσει πρόσφατα εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία.

«Τα παιδιά δεν νοσούν σοβαρά, αλλά διασπείρουν πιο εύκολα την επιδημία. Είναι πολύ σημαντικά τα μέτρα αυτά, καθώς στα Δημοτικά σχολεία ιδιαίτερα δημιουργούνται συνθήκες πολύ εύκολης διασποράς, επειδή τα παιδάκια δεν πειθαρχούν ακόμα στην τήρηση των μέτρων σωστής υγιεινής», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Συμπλήρωσε δε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα μας είναι στη σωστή κατεύθυνση, και σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμωδών Νόσων (ECDC), ο οποίος χαρακτήρισε τον κίνδυνο επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας από μέτριο, έως υψηλό.

Τσιόδρας – Συνεχίζονται αμείωτοι οι έλεγχοι – Παραμένουν στα 7 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 570 διαγνωστικοί έλεγχοι σε ύποπτα περιστατικά. Από τα 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχει γίνει ιχνηλάτηση σε 270 επαφές τους, οι οποίες ήταν αρνητικές.

«Δεν υπάρχει προς το παρόν μετάδοση εντός της κοινότητας στην Ελλάδα», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και συμπλήρωσε ότι η κατάσταση της υγείας και των 7 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι καλή. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι οι δύο συμπολίτες μας που παρέμειναν σε προληπτική καραντίνα μετά τον επαναπατρισμό τους από την Ιαπωνία και το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess είναι καλά στην υγεία τους και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Βρισκόμαστε ακόμα στη Φάση 1 της επιδημίας, είπε ο ειδικός που αφορά στα λίγα εισαγόμενα σποραδικά κρούσματα. Όμως, λαμβάνουμε και κάποια μέτρα που αφορούν στη Φάση 2:

«Αν δεν λάβεις μέτρα μπορεί να έχεις εκατοντάδες κρούσματα, όπως έγινε στην Ιταλία που ξέφυγε ο ιός», είπε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι και χθες ενθάρρυνε τα όσο το δυνατόν πιο αυστηρά μέτρα του περιορισμού του ιού. Έχει αποδειχθεί ότι όπου ελήφθησαν μέτρα με πυγμή ο ιός περιρίστηκε».

Ο κ. Τσιόδρας, ωστόσο, τόνισε ότι ακόμη και με όλα τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνονται, ο ιός δεν εποκλείεται να προκαλέσει επιδημία και στη χώρα μας, καθώς για ολόκληρη την ΕΕ, ο ΠΟΥ έχει αυξήσει την επικινδυνότητα για τις επιπτώσεις της νόσου, σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σε 2 ώς 4 εβδομάδες, υπάρχει περίπτωση τα κρούσματα άγνωστης προέλευσης, που εντοπίζονται στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, μπορεί να εμφανιστούν ακαι στην Ελλάδα.