Κορωνοϊός: Κατέληξε 87χρονος νεφροπαθής στο ΝΙΜΙΤΣ – Αναζητούνται ποινικές ευθύνες στην ιδιωτική κλινική

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
"Δύσκολη μέρα σήμερα για τη χώρα", όπως τόνισε στην τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς και επιβεβαιώνεται με τις ραγδαίες εξελίξεις της δισποράς του κορωνοϊού σε ιδιωτική κλινική των Δυτικών Προαστίων.

Την ώρα που διερευνώνται τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της κλινικής «Ταξιάρχαι» για πλημμελή τήρηση του πρωτοκόλλου του κορωνοϊού, ένα από τα κρούσματα που προσβλήθηκαν από τη νόσο COVID-19 στην κλινική μετά από επαφή με κρούσμα του ιού, κατέληξε στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ.

Πρόκειται για νεφροπαθή 87ετών, ο οποίος είχε μεταφερθεί το απόγευμα από την κλινική «Ταξιάρχαι» στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, στο οποίο υπάρχει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού COVID-19.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός –  55 νέα κρούσματα εξαιτίας διασποράς σε υγειονομικές δομές – 4 θάνατοι στη χώρα

Στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, εντοπίστηκαν 28 θετικά κρούσματα του ιού. Από αυτά, τα 13 είναι νοσηλευόμενοι της κλινικής, 11 άτομα από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και 4 άτομα, αυτά για τα οποία σήμανε ο αρχικός συναγερμός. Δύο από τους νεφροπαθείς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού είχαν μεταφερθεί νωρίτερα σήμερα στο νοσοκομείο Νίμιτς, όπου κατέληξε ο ένας ασθενής 87 ετών. Ακόμη τρεις ασθενείς της κλινικής έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν».

Η δομή «Ταξιάρχαι» βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ έχει τεθεί νέος υγειονομικός υπεύθυνος για την υγειονομική επιτήρηση των χώρων. Σε ακόμη 45 δείγματα εκκρεμεί να βγει απάντηση.

«Οι υπεύθυνοι της δομής θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά. Εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων σε όσους διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν θα γίνουν. Οφείλουν οι υπεύθυνοι να εφαρμόζουν κάθε πρωτόκολλο. Οι σχέση ευθύνης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπράτευτευτη», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Εικοσιοκτώ θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν στην κλινική «Ταξιάρχαι» – Δύο νεφροπαθείς νοσηλεύονται στο ΝΙΜΙΤΣ

Στην δεύτερη περίπτωση υγειονομικής δομής, εντοπίστηκε ένα θετικό κρούσμα, το οποίο κατέληξε. Στη δομή αυτή των Νοτίων Προαστίων υπάρχουν 300 τροφίμοι και 170 εργαζόμενοι. «Περιμένουμε τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης, ενώ τα 92 δείγματα που αφορούσαν στους εργαζόμενους είναι όλα αρνητικά», είπε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.