Κορωνοϊός: Και άλλα θετικά νέα για τη ρεμδεσιβίρη – Τι δείχνει νέα μελέτη

  • Ρούλα Τσουλέα
ρεμδεσιβίρη
Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης σε περισσότερους από 1.100 ασθενείς. Τι οφέλη παρέχει στη νοσηλεία και στη θνησιμότητα. Ποιοι ασθενείς φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο.

Το αντιϊικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir) μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τη σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, ανακοίνωσε η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία συγκριτικής μελέτης που πραγματοποιεί έδειξαν επίσης ότι η ρεμδεσιβίρη σχετίζεται και με ταχύτερη ανάρρωση.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Βελτίωση σε ασθενείς που πήραν το φάρμακο remdesivir

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε η ρεμδεσιβίρη στις ΗΠΑ – Για ποιους ασθενείς ενδείκνυται

Ρεμντεσιβίρη: «Fast track» άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα οφέλη φαίνεται ότι είναι περισσότερα για ορισμένες ομάδες ασθενών. Οι ασθενείς της μαύρης φυλής φάνηκε να ωφελούνται ιδιαιτέρως πολύ, αν και σε όλες τις φυλές υπήρξε σημαντική βελτίωση. Τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών βελτιώθηκαν περισσότερο απ’ ό,τι οι ηλικιωμένοι. Και οι ασθενείς που χρειάσθηκαν λίγο οξυγόνο φάνηκε να ωφελούνται περισσότερο απ’ ό,τι όσοι διασωληνώθηκαν.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Gilead Sciences, τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη σε περισσότερους από 1.100 ασθενείς που νοσηλεύονταν με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι 312 από αυτούς έλαβαν ρεμδεσιβίρη και οι υπόλοιποι 818 όχι. Η ρεμδεσιβίρη χορηγήθηκε για πέντε ή για 10 ημέρες.

Οι βελτιώσεις

Συνολικά, η ρεμδεσιβίρη φάνηκε να μειώνει κατά 62% τον κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς που την έλαβαν. Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι 14 ημέρες μετά τη θεραπεία είχε αναρρώσει:

  • Το 74% των ασθενών που έλαβαν ρεμδεσιβίρη
  • Το 59% των ασθενών που λάμβαναν μόνο την καθιερωμένη θεραπεία

Αντίστοιχα, 14 ημέρες μετά τη θεραπεία το ποσοστό των θανάτων ήταν:

  • 7,6% για τους ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη
  • 12,5% για τους ασθενείς που λάμβαναν μόνο την καθιερωμένη θεραπεία

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα μελέτης που είχε πραγματοποιήσει το Εθνικό Ίδρυμα Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ. Η μελέτη εκείνη είχε δείξει ότι η ρεμδεσιβίρη μειώνει τη διάρκεια της ανάρρωσης. Η μείωση έφτανε τις 4 ημέρες κατά μέσον όρο (11 έναντι 15 ημερών).

Ταχεία έγκριση

«Η νέα συγκριτική ανάλυση παρέχει πολύτιμες πρόσθετες πληροφορίες όσον αφορά τα οφέλη της ρεμδεσιβίρης», δήλωσε η Dr Susan Olender, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Αν και δεν είναι τόσο ισχυρή όσο μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη, η ανάλυσή μας έλκει στοιχεία από τον αληθινό κόσμο τα οποία είναι σημαντικά».

Νωρίτερα εφέτος η ρεμδεσιβίρη είχε βρεθεί στο προσκήνιο ως το πρώτο φάρμακο που φάνηκε να βελτιώνει την ανάρρωση από τον κορωνοϊό. Έκτοτε εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Στο μεσοδιάστημα, ακόμα ένα φάρμακο, η δεξαμεθαζόνη, φάνηκε να μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής νόσου και θανάτου στους ασθενείς με Covid-19.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν σε διαδικτυακό συνέδριο για τη νόσο Covid-19. Η εταιρεία Gilead τόνισε ότι πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά και χρειάζονται επιβεβαίωση σε προοπτικές κλινικές μελέτες.