Κορωνοϊός: Η ανθρωπότητα δεν βρίσκεται στο έλεος του ιού, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Υπάρχει ακόμα περιθώριο να τεθεί ο κορωνοϊός Covid-19 υπό έλεγχο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Ο κίνδυνος να μετατραπεί σε πανδημία ο κορονοϊός Covid-19 είναι «πολύ αληθινός», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στο έλεος του ιού. Αν τελικά αρχίσει η πανδημία, θα είναι η πρώτη στην ιστορία που μπορεί να ελεγχθεί.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε προς τους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. Και πρόσθεσε πως υπάρχει ακόμα περιθώριο ελέγχου της κατάστασης.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

«Τώρα που ο κορωνοϊός έφτασε σε τόσο πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας έχει γίνει πολύ αληθινή», είπε. «Θα είναι όμως η πρώτη πανδημία στην ιστορία που μπορεί να ελεγχθεί. Το σημαντικό είναι ένα: δεν βρισκόμαστε στο έλεος του ιού».

Και συνέχισε: «Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι πως οι αποφάσεις που λαμβάνουμε μπορούν να επηρεάσουν την πορεία αυτής της επιδημίας. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε ως κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, κοινωνίες, οικογένειες και άτομα. Με αποφασιστικά, πρώιμα μέτρα, μπορούμε να επιβραδύνουμε τον κορωνοϊό και να αποτρέψουμε λοιμώξεις. Απ’ όσους μολυνθούν, οι περισσότεροι θα αναρρώσουν».

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια

Όπως εξηγησε ο κ. Ghebreyesus, στην Κίνα απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, έχει αναρρώσει το 70% των ασθενών. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι αριθμοί δεν λένε πάντοτε όλη την αλήθεια.

«Απ’ όλα τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως, το 93% συσσωρεύονται σε 4 χώρες», τόνισε. Ωστόσο, ο αριθμός των κρατών που έχουν αναφέρει κρούσματα «έφτασε το Σαββατοκύριακο τα 100», πρόσθεσε. «Είναι μία άνιση επιδημία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο κ. Ghebreyesus είπε επίσης ότι οι χώρες όπου έχει φτάσει ο κορωνοϊός Covid-19  χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Σε εκείνες με σποραδικά κρούσματα
  • Σε εκείνες με ομαδικά κρούσματα (clusters)
  • Σε εκείνες με μετάδοση στην κοινότητα

Σε όλες τις περιπτώσεις ο σκοπός είναι ο ίδιος: να σταματήσει η περαιτέρω μετάδοση και εξάπλωση. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος, κατέληξε.