Τσιόδρας: Γιατί έκλεισε για 14 μέρες το Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης που φοιτούσε το παιδάκι

  • Γιάννα Σουλάκη
σχολεία
"Μέτρα καθ' υπερβολήν για την προστασία της Δημόσιας Υγείας", χαρακτήρισε το προληπτικό κλείσιμο του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Πρόκειται για το σχολείο στο οποίο φοιτά το δεύτερο κρούσμα του κορωναϊού στη χώρα μας, το παιδάκι της 38χρονης μητέρας από τη Θεσσαλονίκη.

Εξηγήσεις για το κλεισιμο του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης έδωσε στην δημοσιογραφική ενημέρωση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Για να μην υπάρξει πανικός, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το παιδάκι τη μία από τρεις ημέρες στην αρχή της εβδομάδας δεν είχε πάει σχολείο, ενώ χθες πήγε μαζί με τους συμμαθητές του σχολική εκδρομή. “Το κλείσιμο του σχολείου έγινε προληπτικά για είμαστε 100% σίγουροι”, τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε:

“Το κάνουμε σε περιορισμένη αυτή τη στιγμή γεωγραφική τοποθεσία που αφορά το σχολείο των παιδιών, το κάνουμε καθ’ υπερβολήν, θα μπορούσε να είναι μόνο η τάξη των παιδιών, αλλά εμείς αποφασίζουμε να είμαστε πιο αυστηροί, πιο προσεκτικοί. Θέλουμε όσο το δυνατόν να καθυστερήσουμε τη διασπορά αυτού του ιού στην πατρίδα μας και γι’αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα που σας λέμε”.

Τσιόδρας: «Ο οδηγός του πούλμαν είναι υψηλού κινδυνου επαφή»

Σε ερώτηση, ποιές είναι οι υψηλού και χαμηλού κινδύνου επαφές στην ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών που γίνεται αυτές τις ημέρες, ο κ. Τσιόδρας έφερε ως παράδειγμα τον οδηγό του πούλμαν της σχολικής εκδρομής.

«Παραδείγματος χάριν, είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του πούλμαν είναι μαζί μου για μια ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων και ακόμη κι αυτός αυτή τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή. Η γυναίκα αυτού του ανθρώπου, τα παιδιά του και η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Αυτοί συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά, καθόλου επαφές και μόνο αν έχουν συμπτώματα απομονώνονται»

Ο κύριος Τσιόδρας τόνισε ότι στο πλαίσιο της δράσης της ενεργητικής επιτήρησης των συμπτωμάτων της νόσου, ώστε να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα, διαχωρίζουμε με βάση τον αλγόριθμο που έχει το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές:

«Κάποιος ο οποίος έχει μείνει σε ένα δωμάτιο περισσότερο από 15 λεπτά και είναι σε πολύ κοντινή επαφή με κάποιον ο οποίος έχει διαγνωστεί με τη νόσο. Κάποιος που έχει δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, μια πολύ στενή επαφή. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται στενές επαφές και έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους και όταν έχουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές και να περιορίζονται κατ’ οίκον. Είναι ένα μέτρο που τηρείται στην πανδημία, την οποία αρνείται να παραδεχθεί ακόμα ο WHO», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Τσιόδρας: «Η νόσος μοιάζει με απλό συνάχι»

Ο κύριος Τσιόδρας τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η νόσος προσομοιάζει με ένα απλό συνάχι:

“Να διευκρινήσω κάτι εδώ για το παιδάκι για να μην υπάρξει πανικός. Το παιδάκι δεν είχε πάει σχολείο τη Δευτέρα εχθές πήγε μια εκδρομή και θεωρώ ότι δεν υπήρξε καμία υψηλού κινδύνου επαφή παρ’ όλα αυτά στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και επειδή τα παιδάκια είναι παιδάκια και συγχρωτίζονται και το τονίζω για τα παιδάκια είναι ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική, ένα ελαφρύ συναχάκι, θα πάρουμε τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται. Για να είμαστε 100% σίγουροι”, επεσήμανε ο καθηγητής.