Κορωνοϊός Eris: Στα 77 τα θετικά κρούσματα που ταυτοποιήθηκαν στη χώρα μας

  • Ρούλα Τσουλέα
Eris
Τα περισσότερα έχουν ανιχνευθεί στην Κρήτη. Ωστόσο τα στοιχεία είναι πλήρη μόνο μέχρι τις 16 Ιουλίου 2023.

Αυξητικές τάσεις έχει στη χώρα μας η υποπαραλλαγή EG.5, με κυριότερο εκπρόσωπο την EG.5.1 (ή Eris), που δημιούργησε ο κορωνοϊός.

Αυτό υποδηλώνει η νέα επιδημιολογική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με αυτήν, η νέα υποπαραλλαγή ευθύνεται για το τουλάχιστον 16% των κρουσμάτων της COVID-19, έναντι 11% που είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, έχουν πλέον ταυτοποιηθεί 77 κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής. Το πρώτο ήταν στις 31 Μαΐου και το πιο πρόσφατο στις 4 Αυγούστου. Ωστόσο τα δεδομένα είναι πλήρη μόνο μέχρι την 28η εβδομάδα του έτους (δηλαδή έως και τις 16 Ιουλίου 2023). Τα στοιχεία για τις επόμενες εβδομάδες είναι προσωρινά. Και αυτό διότι εκκρεμούν τα αποτελέσματα της ανάλυσης από δείγματα σε διάφορες περιοχές.

Τα δείγματα της Κρήτης, όπου η ανάλυση είναι πληρέστερη, υποδηλώνουν ότι η εξάπλωση εκεί κορυφώθηκε την 30η εβδομάδα (έως τις αρχές Αυγούστου). Στην υπόλοιπη χώρα τα δείγματα δείχνουν αυξητικές τάσεις, αν και δεν είναι τα τελικά. Γεγονός παραμένει όμως πως από το 7% στα μέσα Ιουλίου, πλέον βρίσκονται πάνω από 10%.

Eris

Υπενθυμίζεται ότι η υποκατηγορία EG.5, όπου το 88% των κρουσμάτων ανήκουν στην υποπαραλλαγή Eris (EG.5.1) χαρακτηρίσθηκε στις 9 Αυγούστου 2023 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κρούσματά της έχουν ανιχνευθεί σε 51 χώρες του κόσμου.

Φωτογραφία: iStock