Κορωνοϊός Eris: Από τον Μάιο βρίσκεται στην Ελλάδα – 41 κρούσματα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί

  • Ρούλα Τσουλέα
Eris
Τα περισσότερα προέρχονται από την Κρήτη. Εκκρεμούν τα αποτελέσματα από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Λεπτομέρειες για την πορεία στην χώρα μας της νέας υποπαραλλαγής Eris που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, περιέχει η επιδημιολογική έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως αναφέρει, έχουν ήδη ταυτοποιηθεί 41 κρούσματα. Το πρώτο ήταν στις 31 Μαΐου και το πιο πρόσφατο στις 27 Ιουλίου. Πρώτα ανιχνεύθηκε στην Κρήτη και, στα μέσα Ιουνίου, άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί στις υπηρεσίες του, προέρχεται από την Κρήτη. Εκκρεμούν τα αποτελέσματα της ανάλυσης από δείγματα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Από τα δείγματα της Κρήτης καθίσταται σαφές ότι η υποπαραλλαγή Eris κυριάρχησε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στα τέλη Μαΐου ευθυνόταν μόλις για το 6% των κρουσμάτων. Στα τέλη Ιουνίου ευθυνόταν για το 29%. Και στις αρχές Αυγούστου έφτασε να ανιχνεύεται στο 92% των δειγμάτων στα οποία γινόταν γονιδιωματική ανάλυση!

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, από το 2% έφτασε εντός τεσσάρων εβδομάδων στο 11%. Δεν είναι όμως γνωστό τι συνέβη στη συνέχεια.

Eris

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει επίσης ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραλλαγή Eris προκαλεί πιο σοβαρή νόσο. Ωστόσο προσθέτει πως στη Βρετανία, η αύξησή της τον τελευταίο μήνα συνοδεύτηκε από αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα.

Αυτό ενδεχομένως υποδηλώνει ότι η Eris ευθύνεται, έστω εν μέρει, για τη σημαντική αύξηση που παρατηρείται και στη χώρα μας στον αριθμό των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα. Εν τούτοις, είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί με βεβαιότητα κάτι τέτοιο.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε την παραλλαγή Eris – Έφτασε σε 51 χώρες

Υπενθυμίζεται ότι η νέα υποπαραλλαγή Eris χαρακτηρίσθηκε χθες, 9 Αυγούστου 2023, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κρούσματά της έχουν ανιχνευθεί σε 51 χώρες του κόσμου.

Φωτογραφία: iStock