Κορωνοϊός: Ελλείψεις σε ξενοδοχεία “καραντίνας” και γιατρούς πριν το άνοιγμα στον τουρισμό

  • Γιάννα Σουλάκη
ξενοδοχεία
Μάχη με τον χρόνο για να καλυφθούν οι ελλείψεις σε καταλύματα / ξενοδοχεία “καραντίνας”, αλλά και γιατρούς -εξωτερικούς συνεργάτες- δίνουν οι αρχές της χώρας, ενόψει του ανοίγματος της Ελλάδας στον τουρισμό.

Οι 800 γιατροί που έχουν δηλώσει συμμετοχή για να καλύψουν τις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας δεν επαρκούν, ενώ την ίδια στιγμή, δεκάδες ξενοδοχεία βρίσκονται ακόμα σε αναζήτηση γιατρών, μόλις μία εβδομάδα πριν από την αθρόα άφιξη τουριστών από δεκάδες χώρες.

Σύμφωνα με τον νόμο και τα υγειονομικά πρωτόκολλα του κορωνοϊού για τον τουρισμό, κάθε τουριστικό κατάλυμα και ξενοδοχειακή μονάδα άνω των 50 κλινών οφείλει να συνάψει συμβάσεις εργασίας με γιατρούς, οι οποίοι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα (on call) για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε υποψία κρούσματος κορωνοϊού.

Γιατροί: Ζητούν περισσότερες διαβεβαιώσεις

Οι περισσότεροι γιατροί, ωστόσο, δεν έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον, καθώς αντιδρούν στις ασάφειες που -όπως υποστηρίζουν- υπάρχουν στις συμβάσεις τους, και κυρίως ως προς την αμοιβή τους, το ωράριο εργασίας τους, αλλά και τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε ένα πιθανό κρούσμα COVID-19. Κυρίως, όμως, τους αποθαρρύνουν ζητήματα που σχετίζονται με την αστική ευθύνη που απορρέει από τις υπηρεσίες που καλούνται να προσφέρουν σε ασθενείς με κορωνοϊό. Εάν δηλαδή ο ασθενής εμφανίσει επιπλοκές ή δεν του προσφερθούν οι κατάλληλες ιατρικές υπηρεσίες για λόγους που υπερβαίνουν τον ίδιο τον γιατρό.

«Πυροσβεστική» παρέμβαση στο πρόβλημα κλήθηκαν να κάνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, οι οποίοι επιχειρούν να συνάψουν μνημόνια συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με όρους που θα διασφαλίζουν την ασφαλιστική κάλυψη των γιατρών σε περίπτωση αστικής ευθύνης, αλλά και το κατώτατο όριο αμοιβής τους.

Καταλύματα COVID-19: Δεν ανταποκρίθηκαν οι ξενοδόχοι

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά και η προσπάθεια εξασφάλισης επάρκειας σε ξενοδοχεία / καταλύματα “καραντίνας”. Πρόκειται για δωμάτια ξενοδοχείων τα οποία μισθώνει το κράτος, ώστε να τα χρησιμοποιήσει για τη φιλοξενία και τη σίτιση ελαφρώς νοσούντων ή ασυμπτωματικών ασθενών με COVID-19, οι οποίοι από τη στιγμή που θα βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό θα πρέπει να τεθούν σε απομόνωση. Το μέτρο, δηλαδή, αφορά ασθενείς των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σε μια προσπάθεια προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των ξενοδόχων που έχουν κλειστά καταλύματα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αύξησε σε δηλώσεις του την τιμή αποζημίωσης των δωματίων λίγες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα αύξησε την αποζημίωση, από τα 10 στα 15 ευρώ για τα δωμάτια αναμονής και από τα 30 στα 35 ευρώ τα δωμάτια που θα φιλοξενήσουν ασθενή με COVID-19. (50 ευρώ σύνολο). Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και το κόστος σίτισης.

Η προθεσμία λήγει στις 26/6, όμως, οι ξενοδόχοι προς το παρόν δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται.

Τουρισμός: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο υγειονομικής ασφάλειας για όλα τα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλούς ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού “δωμάτια καραντίνας” στο 3% της δυναμικότητάς τους καλούνται να δημιουργήσουν, όμως, όλα τα ξενοδοχεία.

Πρόκειται για δωμάτια προσωρινής απομόνωσης ασθενών με COVID-19, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους θαμώνες του ξενοδοχείου / καταλύματος, μέχρι να αποφασιστεί από τον γιατρό ή τον ΕΟΔΥ η μετάβασή τους σε άλλο χώρο, πιθανόν νοσοκομειακή ή άλλη δομή.

Έτσι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Υγείας, Οικονομίας και Τουρισμού, όλες ανεξαιρέτως οι ξενοδοχειακές μονάδες καλούνται να δημιουργήσουν απομονωμένα δωμάτια προσωρινής διαμονής, τα οποία ορίζονται με βάση την δυναμικότητά τους.

Συγκεκριμένα, η αναλογία δωματίων με τα δωμάτια καραντίνας, είναι η εξής:

  • ξενοδοχείο 10 δωματίων ….. 1 δωμάτιο καραντίνας
  • ξενοδοχείο 50 δωματίων ….. 2 δωμάτια καραντίνας
  • ξενοδοχεία άνω των 50 δωματίων…. δωμάτια καραντίνας ίσα με το 3% της συνολικής δυναμικότητας του ξενοδοχείου

Οι ξενοδόχοι διαμαρτύρονται, ωστόσο, και για έναν ακόμη λόγο: για την κάλυψη του κόστους συνεργασίας στη σύναψη συμβάσεων με γιατρούς. Όπως υποστηρίζουν η δαπάνη επιβαρύνει τους ίδιους τη στιγμή μάλιστα, που δεν έχουν καν τη διαβεβαίωση ότι θα έχουν πλήρη κάλυψη της δυναμικότητας των ξενοδοχείων τους. Έτσι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά να καλυφθούν τα έξοδα της αμοιβής των γιατρών με κρατικές δαπάνες.