Κορωνοϊός: Είχε φτάσει στην Ευρώπη ήδη από το Νοέμβριο του 2019, λένε επιστήμονες

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Γαλλία και Σουηδία ανακοίνωσαν ότι ο κορωνοϊός Covid-19 έφτασε στα εδάφη τους νωρίτερα απ' ό,τι πίστευαν. Στη Γαλλία εντοπίστηκε σε δείγματα ασθενούς που νοσηλεύτηκε το Δεκέμβριο του 2019. Στη Σουηδία πιστεύουν ότι νοσούσαν Κινέζοι τουρίστες που έφτασαν στη χώρα τους το Νοέμβριο.

Ο κορονοϊός Covid-19 έφτασε στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες. Νέες έρευνες εντοπίζουν τα πρώτα κρούσματά του ήδη από το Δεκέμβριο ή ακόμα και το Νοέμβριο του 2019!

Επιστήμονες στη Γαλλία επανεξέτασαν τα δείγματα που είχαν λάβει το Δεκέμβριο 2019 και τον Ιανουάριο 2020 από 14 ασθενείς με συμπτώματα από το αναπνευστικό. Οι ασθενείς αυτοί είχαν νοσηλευτεί σε ένα νοσοκομείο στο Παρίσι με συμπτώματα πνευμονίας, αλλά οι εξετάσεις που τους είχαν γίνει τότε δεν είχαν κατορθώσει να εντοπίσουν την αιτία της.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πότε άρχισε η επιδημία στην Κίνα – ΔΕΝ ήταν τον Δεκέμβριο – Νέα στοιχεία

Όπως έδειξαν οι νέες εξετάσεις, ο ένας από τους ασθενείς είχε νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό. Ο ασθενής αυτός, ένας 43χρονος, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 27 Δεκεμβρίου. Οι γιατροί εκτιμούν ότι μολύνθηκε  μεταξύ 14 και 22 Δεκεμβρίου.

«Στις 27 Δεκεμβρίου είχαμε ένα θετικό κρούσμα Covid-19 στο Νοσοκομείο  Jean-Verdier», δήλωσε ο Dr Yves Cohen, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός, αν αναλογιστούμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε στην Κίνα τουλάχιστον από τις 8 Δεκεμβρίου. Ήταν τόσο εκτεταμένα τα διεθνή ταξίδια εκείνη την εποχή, ώστε είναι λογικό να έφτασε γρήγορα στην Γαλλία».

Η Γαλλία ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο στη δυτική Ευρώπη στις 15 Φεβρουαρίου. Επρόκειτο για Κινέζο τουρίστα από την επαρχία Hubei, που κατέληξε σε νοσοκομείο στο Παρίσι. Ο ηλικιωμένος άνδρας είχε φθάσει στη Γαλλία στις 25 Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Στη Γαλλία ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη από τη νόσο Covid-19

Οι επιστήμονες του Νοσοκομείου  Jean-Verdier περιγράφουν την περίπτωση του άνδρα στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Antimicrobial Agents.

Από το Νοέμβριο στη Σουηδία

Εν τω μεταξύ, ο νέος κορωνοϊός  πιθανώς έφτασε στη Σουηδία ακόμα νωρίτερα. Ο Dr Anders Tegnell, επικεφαλής των επιδημιολόγων της χώρας, εκτίμησε ότι τα πρώτα κρούσματα πρέπει να καταγράφηκαν το Νοέμβριο. Επρόκειτο για ταξιδιώτες από το επίκεντρο της πανδημίας, την πόλη Wuhan (Ουχάν). Το Ουχάν είναι η πρωτεύουσα της επαρχίες Hubei.

«Πιστεύουμε ότι ήδη από το Νοέμβριο έφτασαν στη χώρα μας ταξιδιώτες από το Ουχάν οι οποίοι νοσούσαν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», είπε. «Θεωρούμε απολύτως φυσιολογικό αυτό το γεγονός, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός πιθανώς κυκλοφορούσε ήδη τότε στην Κίνα».

Ο κινεζικός Τύπος είχε αποκαλύψει πριν από σχεδόν δύο μήνες πως ο πρώτος ασθενής νόσησε στην Κίνα στις 17 Νοεμβρίου 2019.

Στη Σουηδία, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού ήταν τον Ιανουάριο του 2020 μία 20χρονη που επέστρεψε από ταξίδι στο Ουχάν.