Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε η ενισχυτική δόση από τα εμβόλια Moderna και J&J στις ΗΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλια
Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων ενέκρινε επίσης την «ανάμιξη» των εμβολίων. Υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποιους θα χορηγείται η πρόσθετη δόση από τα εμβόλια.

Εκατομμύρια Αμερικανοί που έκαναν τα εμβόλια των εταιρειών Moderna και Janssen (Johnson & Johnson) για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, θα μπορούν πλέον να κάνουν ενισχυτική δόση. Μπορούν επίσης να διαλέξουν με ποιο εμβόλιο θα γίνει αυτή, ανακοίνωσε η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ.

Η απόφαση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) δεν ισχύει καθολικά. Η ενισχυτική δόση από τα εμβόλια θα χορηγηθεί υπό προϋποθέσεις. Ειδικότερα, η τρίτη δόση από το εμβόλιο της Moderna  εγκρίθηκε για χορήγηση τουλάχιστον 6 μήνες μετά την δεύτερη σε άτομα:

  • Ηλικίας 65 ετών και άνω
  • Ηλικίας 18 έως 64 ετών με υψηλό κίνδυνο σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός
  • Ηλικίας 18 έως 64 ετών με συχνή επαγγελματική έκθεση στον κορωνοϊό

Η ενισχυτική δόση από το εμβόλιο της Janssen (Johnson & Johnson) εγκρίθηκε για χορήγηση τουλάχιστον 2 μήνες μετά την πρώτη. Αυτή η δεύτερη δόση μπορεί να χορηγηθεί σε όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η FDA αποφάσισε επίσης ότι μπορεί να γίνει ετερόλογη ενισχυτική δόση, δηλαδή να «αναμιχθούν» τα εμβόλια. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όσοι μπορούν να κάνουν αυτή τη δόση, μπορούν να διαλέξουν ποιο εμβόλιο θα λάβουν.

Εξειδίκευση των συστάσεων από τα CDC

Η απόφαση της FDA συμφωνεί εν πολλοίς με τις συστάσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή της. Τις λεπτομέρειές της αναμένεται να εξειδικεύσουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Τα CDC πρέπει επίσης να συνυπογράψουν την απόφαση της FDA.

Εκτός απροόπτου, οι διαδικασίες αυτές θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας. Η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης από τα εμβόλια αναμένεται να αρχίσει άμεσα.

Φωτογραφία: iStock