Κορωνοϊός: «Έχετε ήπια συμπτώματα ίωσης; ΜΗΝ πηγαίνετε στα νοσοκομεία – ΜΗΝ τηλεφωνείτε στον ΕΟΔΥ»

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Επίσης η ίδια ομάδα πολιτών παρακαλείται να ΜΗΝ τηλεφωνεί στον ΕΟΔΥ για πληροφορίες, παρά μόνο σε προσωπικό γιατρό.

Έκκληση προς τους πολίτες για «Ατομική Προφύλαξη και Κοινωνική Ευθύνη» απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι τα μέτρα που προτείνει η πολιτεία για να παραμείνουμε ασφαλείς

Δείτε τι ζητά ο ΕΟΔΥ από τους πολίτες όλης της χώρας:

«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη. Ο ΕΟΔΥ έχει υιοθετήσει κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα με τις Oδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC)», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δείτε για ποιο λόγο: Κορωνοϊός: Γιατί δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα

Εξέταση για τον νέο κορωνοϊό θα γίνεται κατά προτεραιότητα σε ανθρώπους με σοβαρή αναπνευστική νόσο

Ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει ότι θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ’ οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

Πρέπει να τονισθεί, ότι όσοι έχουν ήπια συμπτωματολογία ή αναζητούν γενικές πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό, να μην καλούν τον ΕΟΔΥ, αλλά να απευθύνονται στον προσωπικό τους ιατρό.

Περισσότερα πληροφορίες για τα μέτρα προφύλαξης στο eody.gov.gr