Κορωνοϊός: Δραματικές ελλείψεις σε αίμα – Κραυγή αγωνίας των μεταγγιζομένων ασθενών

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Έκκληση των ασθενών προς τους αιμοδότες να προσέλθουν να προσφέρουν αίμα στις αιμοδοσίες, τους Δήμους ή την Σταθερή Αίθουσα Αιμοδοσιών του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στο Αιγάλεω.

Σε δραματική έλλειψη αίματος έχουν οδηγήσει τη χώρα ο νέος κορονοϊός και τα έκτακτα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ).

Η έλλειψη παρατηρείται σε όλες τις αιμοδοσίες και έχει σοβαρές συνέπειες. Στην πραγματικότητα, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών που μπορεί να χρειασθούν μετάγγιση αίματος. Γι’ αυτό, ο ΠΑΣΠΑΜΑ κάνει έκκληση σε όλους τους υγιείς πολίτες να προσέλθουν στην κοντινότερη αιμοδοσία για να προσφέρουν αίμα.

Ταυτοχρόνως, ζητά από την πολιτεία να συμπεριλάβει την αιμοδοσία και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης που δημιούργησε ο κορωνοϊός Covid-19.

Όπως εξηγεί ο ΠΑΣΠΑΜΑ σε ανακοίνωσή του, η έλλειψη αίματος είναι απειλητική για τους ασθενείς με θαλασσαιμία. Και αυτό, διότι η υγεία και η επιβίωσή τους είναι συχνά άρρηκτα συνδεδεμένη με την επάρκεια αίματος.

«Η αντιμετώπιση των χρονίων αυτών ασθενών συνίσταται στη μετάγγιση 2-3 μονάδων αίματος ανά 15 ημέρες», σημειώνει ο ΠΑΣΠΑΜΑ. «Ήδη υπάρχει μειωμένη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στις νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας ανά την επικράτεια. Επιπλέον, ακυρώνονται εξωτερικές αιμοληψίες αφού τα πάντα κλείνουν».

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ ζητά την άμεση λήψη μέτρων τα οποία θα αφορούν την επάρκεια αίματος. Ζητά επίσης να τονιστεί η ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης της αιμοδοσίας, καθώς και να διευκολυνθούν με κάθε τρόπο οι αιμοδότες.

Προσφορά αίματος και σε εξωτερικούς χώρους

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ επισημαίνει ότι όλες οι αιμοδοσίες έχουν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης, ώστε οι αιμοδότες να προσφέρουν με ασφάλεια αίμα. «Οι περισσότερες αιμοδοσίες βρίσκονται σε ξεχωριστές πτέρυγες των νοσοκομείων», τονίζει.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι πολλοί Δήμοι και σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών διοργανώνουν αιμοδοσίες σε εξωτερικούς χώρους. Οι αιμοδοσίες αυτές ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας – Ε.ΚΕ.Α. (www.ekea.gr).

Τέλος το ΕΚΕΑ διαθέτει αποκλειστικά για αιμοληψίες την Σταθερή Αίθουσα που έχει δημιουργήσει στο Αιγάλεω. Η αίθουσα βρίσκεται στην Λεωφόρο Θηβών 314. Το ωράριο λειτουργίας είναι Δευτέρα έως Παρασκευή, 15:00 έως 20:00. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον αριθμό 210.5697 986.