Κορονοϊός: Δωρεάν τεστ σε όλους τους πολίτες από τα φαρμακεία – Πως θα τα προμηθεύεται ο πολίτης

  • Γιάννα Σουλάκη
test
Από τα φαρμακεία θα μπορούν προμηθεύονται οι πολίτες τέσσερα δωρεάν test τον μήνα, μόνο με το AMKA τους από το φαρμακείο της γειτονιάς. Στόχος είναι να περάσουμε από τα 300.000 τεστ, στα 10 εκατ. τεστ ανά εβδομάδα.

Τεστ για τον κορονοϊό που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του στο σπίτι χορηγεί δωρεάν η κυβέρνηση στους πολίτες, στην προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας, το σχέδιο περιλαμβάνει τη χορήγηση δωρεάν τεστ, που ο καθένας θα μπορεί να προμηθεύεται από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του. Με τον τρόπο αυτό, θα διεξάγονται έως και 10 εκατ. τεστ την εβδομάδα, με τη δυνατότητα που δίνεται σε κάθε πολίτη να κάνει τέσσερα τεστ τον μήνα. Ο καθένας θα μπορεί να παίρνει δωρεάν έως τέσσερα το μήνα. Εκατομμύρια από αυτά τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τα τέλη του μήνα.

Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και δεν θα δηλώνονται σε μία βάση δεδομένων, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, με τα rapid και τα μοριακά PCR τεστ. Tα συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και την Κύπρο, αλλά δεν διατίθενται δωρεάν. Όποιος επιθυμεί να κάνει περισσότερα τεστ από 4 τον μήνα, θα μπορεί να αγοράζει και επιπλέον.

Το self-testing, σύμφωνα με αυτά που ήδη κυκλοφορούν σε Γερμανία και Βρετανία, θα μπορεί με εύκολο τρόπο να δείχνει από το σπίτι το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα. Τα τεστ θα χορηγούνται δωρεάν και στα παιδιά.

Πως λειτουργούν τα self tests

O πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται τα self tests από τα φαρμακεία, μέσω της αύλης συνταγογράφησης. Στη συνέχεια, θα μπορεί ο πολίτης να λαμβάνει δείγμα με το ειδικό στυλεό που υπάρχει στην συσκευασία από τον στοματοφάρυγγα ή ακόμα και το ρινοφάρυγγα και να κάνει μόνος του το τεστ.

Η συσκευασία περιλαμβάνει ειδικό ανιχνευτή του κορονοϊού, όπου μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό. Το self-testing αναμένεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό έγκαιρου περιορισμού των ασυμπτωματικών μελών μιας οικογένειας και της πρόληψης της ενδοοικογενειακής διασποράς, καθώς τα θετικά μέλη της οικογένειας θα εντοπίζονται και θα απομονώνονται άμεσα.