Κορωνοϊός: «Δεν έχουμε εφεδρείες αν αρρωστήσουμε» – Κραυγή απόγνωσης από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Την αντίθεσή τους στα μέτρα που εξήγγειλε ο ΕΟΔΥ για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)

Με επιστολή τους, οι εργαζόμενοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εγργαζομένων στα Δημόσια Νοοσκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εκφράζουν την αντίθεσή τους με τα «μέτρα μηδενικής προφύλαξης που αποφάσισε ο ΕΟΔΥ για το υγειονομικό προσωπικό», όπως αναφέρουν.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι από τη στιγμή που έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες του προσωπικού και βρίσκονται όλοι στα νοσοκομεία και εργάζονται, εάν αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό, δεν θα υπάρχουν εφεδρείες για την αντικατάστασή τους.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Δεν κατανοούμε την απόφαση του ΕΟΔΥ οι υγειονομικοί που προκύπτει από την ιχνηλατήση ότι ήρθαν σε επαφή με κρούσματα κορωνοϊού (ασθενείς ή προσωπικό) να μην τίθονται σε κατ’ οικον περιορισμό και να μην γίνεται εργαστηριακός έλεγχος.

Στην αρχή ο ΕΟΔΥ συνιστούσε 14 ημέρες κατ’ οικον περιορισμό (Αμαλιάδα, Πύργος, Ρίο κ.α.). Μετά άλλαξε η απόφαση και ο κατ’ οικον περιορισμός μειώθηκε στις 7 ημέρες (Ιπποκράτειο, Κοζάνη, Γεννηματάς ,Ερυθρός κλπ).

Χθες στην ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ακούσαμε ότι οι υγειονομικοί που έχουν εκτεθεί εάν δεν εμφανίζουν συμπτώματα δεν θα τίθονται σε κατ’ οικον περιορισμό ούτε θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος. Μάλιστα κάποια Νοσοκομεία ήδη εφαρμόζουν αυτό το μέτρο (Αλεξάνδρας, κλπ).

Σε άλλα Νοσοκομεία όταν διαπιστώνεται κρούσμα από συνάδελφο ή νοσηλευόμενο ασθενή διακόπτεται η εφημερία, αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος για απολύμανση (Λαϊκό, Πανεπιστημιακό Ιωάννινων,) και σε άλλα γίνεται η υποτυπώδη απολύμανση εν λειτουργία (Αλεξάνδρας).

Η απόφαση να περιοριστεί ο εργαστηριακός έλεγχος σε συναδέλφους που εμφανίζουν συμπτώματα δημιουργεί κινδύνους διασποράς του ιού.

Μέχρι τώρα από τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας το 12% είναι υγειονομικό προσωπικό παρ’ ότι ο ΕΟΔΥ τηρούσε περισσότερα μέτρα ασφαλείας για το υγειονομικό προσωπικό.

Εάν ισχύσουν τα εν λόγω μέτρα μηδενικής προφύλαξης για τους εργαζόμενους θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος να μείνουμε στην πορεία από υγειονομικό προσωπικό. Δεδομένο ότι έχουν ανασταλεί οι άδειες και όλο το προσωπικό είναι παρών στα Νοσοκομεία. Ως εκ τούτω δεν υπάρχουν εφεδρείες σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων.

Ζητάμε να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος σε όλους τους συναδέλφους που έχουν εκτεθεί στον ιό με επιβεβαιωμένα κρούσματα και να τίθονται σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες όπως αρχικά ήταν. Έτσι θα περιορίσουμε τη διασπορά του ιού σε ασθενείς και θα κρατήσουμε μάχιμο το προσωπικό σε όλη τη διάρκεια της κρίσης».