Κορωνοϊός: Χαμηλά τα νούμερα της πανδημίας στην Ελλάδα – Ελπίδες από νέα τεχνική παραγωγής εμβολίου

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και κανένα θάνατο από τη νόσο COVID-19 μετράμε για ένα ακόμη 24ωρο στη χώρα. Την ίδια στιγμή αισιόδοξα νέα υπάρχουν για τη χρήση νέας τεχνικής στην έρευνα για την παραγωγή εμβολίου.

Με τη χρήση μιας νέας τεχνικής άρχισαν χθες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής νέες μελέτες για την παραγωγή εμβολίου, το οποίο στηρίζετια στην τεχνική Messanger RNA. Στα αισιόδοξα αυτά νέα αναφέρθηκε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας:

“Χθες άρχισε η μελέτη εμβολίου στις ΗΠΑ που βασίζεται στην τεχνική Messenger RNA. Με αυτή την πρωτοπόρα τεχνική εμβολιασμού, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου για το πώς να κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός. Έτσι το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Τσιόδρας: Θα αυξηθούν τα κρούσματα το ερχόμενο διάστημα

Συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση και τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων, με απόλυτη προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους εργαζόμενους των Μονάδων Πρόνοιας. Η αύξηση του αριθμού των εξετάσεων στον πληθυσμό θα αποκαλύψει νέα κρούσματα και θα προκαλέσει αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα:

«Ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας θα αποκαλύψει και κρυφές εστίες του ιού σε ασυμπτωματικούς ασθενείς πιθανόν, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή σε άλλους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων θα περιλαμβάνει και αναγνώριση τέτοιων «κρυφών» ή ελαφρά ασυμπτωματικών περιπτώσεων, οι οποίες θα οδηγούν σε έγκαιρη απομόνωση και λήψη μέτρων».

Κορωνοϊός: Κανένας θάνατος και 10 νέα κρούσματα στη χώρα

Σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση τα νέα κρούσματα είναι 10, ενώ κανένας άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του στην Ελλάδα. Τα συνολικά κρούσματα είναι 2.642.

Αναλυτικά τα νέα νούμερα της πανδημίας είναι:

Κρούσματα

Από τα 2.642 κρούσματα το 55,4% αφορά άνδρες.

  • 598 κρούσματα (22,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
  • 1317 (49,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι ασθενείς

35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

  • η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
  • οι 8 (23%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • τo 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Οι ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ είναι 81.

 Θάνατοι

Τέλος, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος, ενώ μέχρι χθες ήταν καταγραφεί 146 θανατηφόρα κρούσματα στη χώρα.

  • οι 39 (27%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη
  • το 93,2 % είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 83.530 κλινικά δείγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν