Κορονοϊός: Άνω – κάτω τα δημόσια νοσοκομεία με την άνοδο της πανδημίας – Στους δρόμους οι γιατροί

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατροί
Ασφυκτική πίεση έχει αρχίσει να υφίσταται και πάλι το ΕΣΥ. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει δραματική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων -και κατ' επέκταση των νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό- στις κλινικές και τις ΜΕΘ Covid των δημόσιων νοσοκομείων. Παρά το αναμενόμενο -από την περασμένη άνοιξη- “δεύτερο κύμα” της πανδημίας, τα νοσοκομεία δείχνουν “ανέτοιμα” να αντιμετωπίσουν αυτή τη δεύτερη δραματική πρόκληση.

Παρά την εντολή του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια από τον Αύγουστο προς τους διοικητές των νοσοκομείων να υπάρξει ετοιμότητα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ πλέον αναζητούνται λύσεις της τελευταίας στιγμής. Τετρακόσιες έκτακτες προσλήψεις ενεργοποιήθηκαν μόλις πριν από τρεις ημέρες, ενώ και οι συσκέψεις για αύξηση των κλινών ΜΕΘ αφορούν, προς το παρόν, λύσεις “εκ των έσω”, οι οποίες προβλέπουν μετατροπή κλινικών και ΜΕΘ γενικών περιστατικών, σε ΜΕΘ και κλινικές κορονοϊού.

Σε μαχητική διάθεση βρίσκονται από την πλευρά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν ριχτεί με αυταπάρνηση όλους αυτούς τους μήνες στη μάχη της πανδημίας, όμως, πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει γίνει επικίνδυνη, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους ίδιους.

Σήμερα Πέμπτη 24/9 μάλιστα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στο Υπουργείο Υγείας.

Δείτε επίσης – Νοσοκομειακοί γιατροί: Κραυγή αγωνίας για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού – Εξήγγειλαν κινητοποιήσεις

«Νίκαια» και «Ευαγγελισμός» δηλώνουν αδυναμία να αντέξουν το βάρος των ασθενών με κορονοϊό

Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία “κρεμούν” τις ιατρικές ρόμπες τους, απαιτώντας άμεσες δραστικές λύσεις. Την αρχή έκανε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και ο υπεύθυνος της κλινικής Covid δήλωσαν παραίτηση.

Αφορμή, το μπαράζ ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών κορονοϊού που δέχθηκε το νοσοκομείο στην εφημερία της 20ης Σεπτεμβρίου, ενώ οι γιατροί, όπως λένε, ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή και χωρίς προειδοποίηση, ότι το νοσοκομείο διαθέτει επιπλέον … 30 κλίνες νοσηλείας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19.

“Μάθαμε από φήμες, ότι το νοσοκομείο μας διαθέτει πλέον 30 κλίνες νοσηλείας βεβαιωμένων κρουσμάτων Covid, ενώ την παραμονή διέθετε μόλις 12! Δεν ζητήθηκε η γνώμη κανενός γιατρού επ’ αυτού, δεν προηγήθηκε καμιά στοιχειώδης έστω υλική προετοιμασία! Έγιναν από τη Διοίκηση βίαιες και αυθαίρετες μεταβολές στην χρήση των χώρων του νοσοκομείου, χωρίς καμιά αίσθηση του τι σημαίνει ασφαλής νοσηλεία και ασφάλεια για το προσωπικό. Ξέρουμε ότι αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας”, αναφέρουν οι γιατροί της Νίκαιας.

Δείτε επίσης: Στα όρια τους οι γιατροί στο νοσοκομείο Νίκαιας, λόγω κορονοϊού – Βροχή παραιτήσεων – Δεν τις κάνει δεκτές το Υπουργείο Υγείας

Με τον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα να μην πέφτει από τα 300, τις νοσηλείες να έχουν ξεπεράσει τις 500 και τον αριθμό των διασωληνωμένων να διπλασιάζεται μέσα σε μόλις 20 ημέρες, δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο “Ευαγγελισμός”.

Το νοσοκομείο λειτουργεί «εκτός ορίων ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες», υποστηρίζουν οι γιατροί, καθώς οι διασωληνωμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν φτάσει τους 30 (από τους 73 στο σύνολο της χώρας), ενώ στις εφημερίες επικρατεί το αδιαχώρητο από ύποπτα Covid-19 περιστατικά, “τα μισά εκ των οποίων τα μισά διασωληνώνονται μετά τη διάγνωσή τους”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Επίσης, εβδομήντα ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλινικές Covid-19.

Ευαγγελισμός: Αλλάζουν χρήση οι κλινικές, μετακινούνται οι γιατροί, αποψιλώνονται τα τμήματα

Για να απορροφηθούν οι βαριά ασθενείς του κορονοϊού, επιστρατεύτηκε μάλιστα η Μονάδα Εμφραγμάτων του νοσοκομείου, η οποία μετατράπηκε σε Εντατική κορονοϊού.

Η δημιουργία των νέων τμημάτων Covid γίνεται στη θέση κλινικών, που αναστέλλεται η λειτουργία τους (Ουρολογική, Καρδιοχειρουργική κ.ά.), ενώ η μεγάλη έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν οι μισές αίθουσες χειρουργείων, με τις λίστες αναμονής των ασθενών να εκτοξεύονται.

Το ίδιο συμβαίνει, όμως, και με τους γιατρούς, τους οποίους η διοίκηση μετακινεί από άλλες κλινικές του νοσοκομείου, όπως η Παθολογική, Πνευμονολογική, Δερματολογική, Νεφρολογική, Καρδιολογική, για να καλύψει τις βάρδιες στα τμήματα Covid. Έτσι, όμως, δημιουργούνται μεγάλα κενά στις κλινικές από τις οποίες αποσπώνται οι γιατροί, με αποτέλεσμα όσοι μένουν πίσω να κάνουν 9 – 10 εφημερίες το μήνα.

Οι γιατροί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας (22/9) στο ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού», και κατήγγειλαν ότι η αναστολή αυτών των κλινικών το επόμενο διάστημα “είτε θα οδηγήσει τους ασθενείς αυτούς στον ιδιωτικό τομέα (βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγειά τους) είτε θα αυξήσει τη θνητότητα στους χρονίως πάσχοντες”.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο μοτίβο ακολουθούν και τα νοσοκομεία “Αττικόν” και Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ.Γεννηματάς”.

Οι γιατροί της Νίκαιας καταγγέλλουν ότι υπάρχει “εγκληματική αμέλεια στο να οργανωθούν εγκαίρως ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στο ΕΣΥ»

“Πρέπει να ξέρουν ότι, με κραυγές και αυταρχικές συμπεριφορές, ούτε κλίνες φτιάχνονται, ούτε χώροι.. Αντίθετα, οι αυθαίρετες παρεμβάσεις ανθρώπων που δεν έχουν ιδέα από το δίπτυχο ασφαλής νοσηλεία-ασφάλεια εργαζομένων, μπορεί μέσα σε μερικές ώρες να καταστρέψει εργασία μηνών. Υπάρχει ακόμα καιρός; Εάν υπάρχει η πολιτική βούληση, σαφώς υπάρχει! τονίζουν χαρακτηριστικά οι γιατροί.

ΟΕΝΓΕ: Αυτά είναι τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών

Με τις σημερινές κινητοποιήσεις τους οι γιατροί διεκδικούν τα παρακάτω, όπως αναφέρουν οι ίδιοι:

  • Όχι στην υπερεφημέρευση. «Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων)».
  • Όχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού.
  • Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας.
  • Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείες χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός. Όχι όπως γίνεται στα περισσότερα νοσοκομεία. Π.χ. στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία των 30 νέων κρεβατιών ΜΕΘ προκήρυξαν μόλις 19 θέσεις μόνιμων γιατρών όταν και τα ήδη υπάρχοντα είναι υποστελεχωμένα.