Κορωνοϊός: Ανησυχητικές τάσεις έχει η πανδημία, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Καμπανάκι από τον ΠΟΥ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλου του κόσμου.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την πορεία που έχει λάβει η πανδημία που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Παρότι τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχει στα χέρια του είναι ελλιπή (πολλές χώρες έχουν διακόψει την αναλυτική καταγραφή) ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία εξαιτίας του.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ανησυχητικές τάσεις για την COVID-19, εν όψει και της χειμερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Βλέπουμε αύξηση των θανάτων σε μερικές περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Βλέπουμε να αυξάνονται οι εισαγωγές στην εντατική στην Ευρώπη. Βλέπουμε τις νοσηλείες να αυξάνονται σε αρκετές περιοχές», είπε.

Δυστυχώς, μόλις 43 χώρες αναφέρουν πλέον τους θανάτους από κορωνοϊό στον ΠΟΥ. Και μόλις 20 παρέχουν πληροφορίες για τις νοσηλείες τους, πρόσθεσε. (Σημειωτέον, ο ΠΟΥ έχει 194 κράτη-μέλη).

«Υπολογίζουμε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στα νοσοκομεία λόγω της COVID-19», συνηγόρησε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Dr. Maria Van Kerkhove. «Αυτό μας ανησυχεί πολύ, δεδομένου ότι τους κρύους μήνες του χρόνου ο κόσμος περνά περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους. Οι αερομεταφερόμενοι ιοί, όπως ο κορωνοϊός, εκμεταλλεύονται τον συγχρωτισμό».

Ο κορωνοϊός, όμως, θα μας απειλεί και εφέτος ταυτοχρόνως με τους ιούς της γρίπης και με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Γι’ αυτό τον λόγο, η Dr. Van Kerkhove τόνισε πως έχει ζωτική σημασία να ενταθούν οι διαγνωστικοί έλεγχοι και οι εμβολιασμοί.

Ποιες παραλλαγές εξαπλώνονται

Ο Dr. Ghebreyesus επισήμανε πως προς το παρόν δεν υπάρχει μία παραλλαγή του κορωνοϊού που να επικρατεί σε όλο τον κόσμο. Αυξάνεται όμως η διασπορά της υποπαραλλαγής EG.5 (Έρις) που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Αντιθέτως, οι παραλλαγές ΧΒΒ (π.χ. η Κράκεν ή ΧΒΒ.1.5) υποχωρούν.

Επιπλέον, η παραλλαγή ΒΑ.2.86 (ή παραλλαγή Pirola) έχει πλέον ανιχνευθεί σε 11 χώρες. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι φέρει πάρα πολλές μεταλλάξεις, γι’ αυτό και ο ΠΟΥ την παρακολουθεί στενά. Προς το παρόν, πάντως, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μικρός.

«Κάνετε γρήγορα το εμβόλιο»

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του ΠΟΥ, πάντως, είναι το χαμηλό ποσοστό των υψηλού κινδύνου ανθρώπων που έχουν λάβει εσχάτως μία δόση των εμβολίων για την COVID-19.

«Το μήνυμά μας στον κόσμο είναι μην περιμένετε για να κάνετε μία δόση του εμβολίου, εάν συνιστάται για εσάς», τόνισε ο Dr. Ghebreyesus.

«Η αύξηση στις νοσηλείες και τους θανάτους αποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει. Επομένως θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε εργαλεία για να τον καταπολεμήσουμε», κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock