Κορονοϊός: Αναστάτωση με τις “κόκκινες” χώρες – Πως θα ελέγχονται οι επιβάτες από πτήσεις transit

  • Γιάννα Σουλάκη
πτήσεις
Υπό διαμόρφωση βρίσκεται από την Κομισιόν στις Βρυξέλλες η ευρωπαϊκή λίστα με τις “ασφαλείς” και “επικίνδυνες” για την εξάπλωση του κορονοϊού χώρες. Την ίδια στιγμή, νέα μέτρα λαμβάνει η Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα για τον έλεγχο των επιβατών που προέρχονται από πτήσεις με ενδιάμεσο σταθμό (transit), ώστε να είναι σαφής η επιδημιολογική εικόνα της χώρας προέλευσης τους.

Με αγωνία αναμένουν οι ελληνικές αρχές, την τελική διαμόρφωση από τα κράτη μέλη της ΕΕ της λίστας με τις χώρες που θα αποκλειστούν από την είσοδο στην Ευρώπη, καθώς αυτή θα επηρεάσει και την είσοδο τουριστών στη χώρα μας, από την 1η Ιουλίου και μετά.

Στην Ευρώπη, πάντως, υπάρχει διαφωνία μεταξύ των αξιωματούχων της υγείας που μελετούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών σε σχέση με τα κριτήρια, με τα οποία θα αποκλειστούν οι “κόκκινες χώρες” από τα ταξίδια και τις αεροπορικές μετακινήσεις στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης – Νίκος Χαρδαλιάς: Επίσκεψη στα 18 αεροδρόμια που ανοίγουν από 1η Ιουλίου στον τουρισμό

Εκτός λίστας φαίνεται να μένουν, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία με πάνω από 2,4 εκατ. κρούσματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, μάλιστα, οι ΗΠΑ μένουν εκτός επειδή δεν κατάφεραν να ελέγξουν την πανδημία του κορωνοϊού. Η Βραζιλία και η Ρωσία, επίσης, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των χωρών, που δεν θα επιτρέπεται στους πολίτες τους να εισέρχονται σε έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ. Οι συζητήσεις δεν ολοκληρώθηκαν και γι’ αυτό θα συνεχιστούν σήμερα Παρασκευή 26-06-20.

Σύμφωνα με το Euronews -το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές- η λίστα την οποία έχει στην κατοχή της, δεν περιλαμβάνει τη Βραζιλία, το Κατάρ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ανάμεσα στις χώρες, που θα επιτρέπεται σε πολίτες τους να εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Διάτρητοι μέχρι σήμερα οι έλεγχοι στις πτήσεις transit

Μέχρι τις 30 Ιουνίου όποιος δεν είναι κάτοικος χώρας της ΕΕ, βάσει νόμου δεν μπορεί να εισέλθει στην Ελλάδα. Σημαντικό πρόβλημα, ωστόσο αποτελούν οι μη επαρκείς έλεγχοι σε επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα μας μέσω άλλης χώρας και όχι με απευθείας πτήσεις. Ένα πρόβλημα που αναμένεται να λύσει η Πολιτική Προστασία από την 1η Ιουλίου.

Είναι ένας από τους βασικούς λόγους, για τον οποίο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς πραγματοποιεί από σήμερα σειρά επισκέψεων σε 18 αεροδρόμια της χώρας, προκειμένου να συντονίσει αυτά τα δύσκολα θέματα.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου, ωστόσο, οποιοσδήποτε επιβάτης προέρχεται από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι η Βρετανία, οι ΗΠΑ ή “κόκκινες” χώρες της ΕΕ και θέλει να περάσει τα σύνορα χωρίς να υποβληθεί σε υποχρεωτικό τεστ για κορονοϊό, μπορεί να εισέλθει, επιλέγοντας να έρθει μέσω ενδιάμεσου σταθμού, ώστε να μην ελεγχθεί.

Τι είναι το νέο σύστημα Passenger Locator Form (PLF)

Τέλος στη συγκεκριμένη επικίνδυνη πρακτική αναμένεται να μπει από την 1η Ιουλίου και μετά με το νέο σύστημα Passenger Locator Form (PLF). Με το σύστημα αυτό, κανένας επιβάτης δεν θα μπορεί να κάνει check-in, εάν δεν δηλώσει πρώτα και υποχρεωτικά τη χώρα από την οποία ξεκίνησε το ταξίδι του. Κάτι που θα ελέγχεται και ηλεκτρονικά μέσω του IP της σύνδεσης του υπολογιστή. Ακόμη όμως και αν χρησιμοποιήσει κάποιος proxy server για να «ξεγελάσει» το σύστημα, δεν θα μπορεί να κάνει το ίδιο και με την κάρτα επιβίβασης.

Το σύστημα αυτό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία αυστηρά από την 1η Ιουλίου, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης ανοίγουν τα αεροδρόμια όλης της χώρας και θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός στους ελέγχους των επιβατών.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο έλεγχος στα αεροδρόμια από την 1η Ιουλίου δεν θα γίνεται πλέον με βάση τη χώρα άφιξης του αεροσκάφους, αλλά ανάλογα με το PLF του κάθε επιβάτη, δηλαδή τη χώρα από την οποία ξεκίνησε, κάτι που αναμένεται να λύσει και το σημερινό πρόβλημα. Ακριβώς το ίδιο θα ισχύει και για τις οδικές, αλλά και τις θαλάσσιες μετακινήσεις.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Πώς μεταδίδεται ο ιός στο αεροσκάφος από μολυσμένο ασθενή

Τι γίνεται με τα τεστ

Σε ταξιδιώτες που έρχονται από αεροδρόμια εκτός λίστας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), γίνονται δειγματοληπτικά τεστ, γίνεται σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ. Σε περίπτωση που βγει θετικό, ο τουρίστας θα μείνει 14 μέρες σε δωμάτιο καραντίνας του ξενοδοχείου που διαμένει, κι αν δεν υπάρχει δωμάτιο τότε μεταφέρεται σε ξενοδοχείο καραντίνας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Για τα αεροδρόμια από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αεροδρόμια εντός λίστας EASA γίνεται τεστ σε όλους τους επιβάτες, μία μέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) μέχρι την έκδοση αποτελέσματος του τεστ και 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ σε ξενοδοχείο καραντίνας.